Microsoft postaje još agresivniji u guranju nadogradnje na Windows 10

Microsoft postaje još agresivniji u guranju nadogradnje na Windows 10
Antonio Jularić

Microsoft ne odustaje od prisiljavanja korisnika na sve moguće načine da pređu sa svog starijeg operativnog sustava na besplatni i ako dostupni Windows 10. No taktika kojom se služe poprilično je agresivna, nasilna i sad dolazi pokoju razinu više nego ikad prije.

Dakle, po novom se Windows 7 i Windows 8/8.1 korisnici suočavaju s tim da Microsoft u njihovo ime određuje datum i vrijeme kad će nadograditi operativni sustav, pa ako to ne shvate na vrijeme, nađu se u nimalo zavidnoj situaciji. Nije i to sve, kad vam dolaze poruke o tome da možete preći na Windows 10 i vi kliknete na "OK" kako biste se riješili te poruke, zapravo ste pokrenuli nadogradnju.

Ogorčeni korisnici kao dokaz prilažu fotografije, sve kako bi potvrdili da im Microsoft radi nešto što ne žele. Ukoliko nije riječ o bugu, sve ovo ne bi trebalo proći olako. Posljednjih mjeseci optužuje se ponajveću tehnološku kompaniju na svijetu da nasilno nudi Windows 10 svima koji ih još nisu postavili na svoja računala, a uz to navodno i špijuniraju sve svoje korisnike te im ne dopuštaju uvid u privatne postavke, kao ni nadopune operativnog sustava.

Sve u svemu, hajka na Microsoft je krenula i bit će ju teško zaustaviti. Posebno jer nitko od gnjevnih korisnika neće priznati eventualnu pogrešku s njihove strane. Jer, ukoliko je netko od njih namjestio vrijeme kad žele da im se nadogradi operativni sustav, sami su si krivi. Vjerojatno je i dobar dio njih to napravio slučajno pa su zato i toliko iznenađeni. Sve je moguće.

Kako god, Windows 10 trenutno je postavljen na oko 300 milijuna uređaja diljem svijeta, a cilj Microsofta je stići do brojke od milijardu do 29. srpnja 2018. godine. I s obzirom na sve optužbe, čini se da pritom neće birati sredstva. Jer, jasno im je da kad prođe 29. srpanj ove godine i prestane mogućnost besplatne nadogradnje, sve skupa će se dodatno usporiti...