Među Deloitteovih 50 najbrže rastućih čak šest tvrtki iz Hrvatske

Među Deloitteovih 50 najbrže rastućih čak šest tvrtki iz Hrvatske
Shutterstock

Tvrtka Deloitte objavila je svoju godišnju listu 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe u 2015. Prosječna stopa rasta odabranih tvrtki bila je znatno veća u odnosu na godinu ranije i skočila je s 560 na čak 1057 posto. Prosječni rast veći od tisuću posto posljednji je put zabilježen 2012. Na ovoj se listi, koja obuhvaća brzorastuće tehnološke kompanije iz jedanaest srednjoeuropskih zemalja našlo čak šest tvrtki iz Hrvatske.

Riječ je o Gaussu, Rimac Automobilima, Axillisu, Telumu, Hangaru 18 i Serengetiju. Najveći rast među kompanijama iz Hrvatske zabilježio je osječki Gauss koji se s rastom od 736 posto u prošloj godini našao na 19. mjestu. Poziciju niže smjestili su se Rimac Automobili koji su rasli 702. posto. Axilis je s rastom od 613 posto zauzeo 22. mjesto, dok je Telum 23. zahavaljujući rastu od 607 posto. Hangar 18 u 2015. je rastao za 527 posto i zauzeo je 28. mjesto, dok je Serengeti 39. uz rast od 385 posto.

Broj novouvrštenih tvrtki među 50 najbržih je 43, što uključuje one na prvom, drugom i trećem mjestu. Jedna od sedam kompanija koje su bile na listi i u prethodnom izvješću popela se za jednu poziciju, dok je preostalih šest zabilježilo pad. Ljestvicom dominiraju tvrtke koje se bave informatičkom tehnologijom i digitalnim rješenjima, a kojih je ove godine čak 41. Najviše tvrtki na listu je dala Poljska, njih 17, sedam čeških kompanija našlo se među 50, a treća najuspješnija po tom je kriteriju Hrvatska sa šest. Od preostalih 20 na listi pet je tvrtki iz Slovačke, po četiri iz Rumunjske i Mađarske, tri su iz Litve te po jedna iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Bugarske.

Prvo mjesto na listi pripalo je poljskoj softverskoj tvrtki Codewise koja je u 2015. rasla za nevjerojatnih 13 tisuća posto. Ona je ujedno predvodnica liste pet najvećih tvrtki s liste, dok je zvijezda u usponu litavska softverska tvrtka Deeper. Ove godine uvedena je nova kategorija, kategorija najdisruptivnijih inovacija. Nagrada se dodjeljuje poslovnom subjektu koji ne mora biti uvršten na ljestvicu, ali se ističe svojim iznimnim zamislima ili tehnologijama koje korjenito mijenjaju način rada, stoga se i nazivaju disruptivnima. Prvu nagradu ove vrste osvojio je poljski HiProMine, koji u području zbrinjavanja otpada i proizvodnji hrane za ljude, stoku i druge životinje te gnojiva primjenjuje tehnologiju zasnovanu na uporabi insekata.