Koji antivirusni programi najbolje štite sami sebe

Koji antivirusni programi najbolje štite sami sebe
Fotolia

Vjerojatno nikada niste puno razmišljali o tome, ali osim što štite podatke na vašim uređajima, antivirusni/sigurnosni paketi moraju štititi i sami sebe. Kako bi spriječili nedostatke i umanjili mogućnost direktnih napada na njihov sigurnosni software, programeri poduzimaju određene mjere opreza, no istraživanje njemačkog AV-Test Institute pokazalo nam je koliko su u tome (ne)uspješni vodeći sigurnosni programi.

Testiranje je pokazalo da oni najbolji programi imaju grešku u svakoj 2000toj liniji koda. Uzevši u obzir da se takvi programi sastavljeni od milijuna kodnih  linija, ne možemo ne zamijetiti da je to zapravo popriličan broj grešaka. Istina je da neće svaka greška otvoriti mogućnost napada za maliciozne software, no poneka i hoće. Postoji nekoliko načina koji hakeri loših namjera koriste za napad, no svode se na to da se „program-žrtva“ mora prisiliti da pokrene maliciozan kod.

Dvije glavne tehnologije postoje za borbu protiv toga. Prva se zove Data Execution Protection (DEP) a njena je osnova da sprječava to da se kod provede na bilo kojem mjestu koje ima funkciju pohrane podataka. Iduća, pod nazivom Address Space Layout Randomization (ASLR) funkcionira na sistemu slučajnog odabira mjesta na koje program pohranjuje podatke, pa je malicioznom software-u teško ili nemoguće pronaći ranjive točke.

Nakon detaljnih provjera, ESET je bio jedini proizvod sa 100 postotnom zaštitom, dok su Avira, G Data, McAfee and AVG zaštitili svoje 64-bitne proizvode s DEP i  ASLR, no 32-bitna izdanja rangiraju između 90 i 100 posto. Kompletne rezultate njihova istraživanja možete pronaći na ovom linku.