Kodi krenuo u borbu protiv trademark trolova

Kodi krenuo u borbu protiv trademark trolova

Foto: Ilustracija

Kodi se nalazi u iznimnim problemima posljednjih mjeseci, a većina ih je vezana uz autorska prava, ilegalnu distribuciju sadržaja te piratstvo u cjelini. Ali, sad na naplatu dolaze i neki problemi iz prošlosti, koji se do prije donošenja zakona u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji nisu toliko zamjećivali, ali otkako su stigli i uvelike srezali prihode, profit te bazu korisnika, uočljivi su.

Riječ je o situaciji koja potječe iz 2014. godine, a tiče se tzv. trolova za autorska prava. Naime, oni se koriste imenom neke kompanije te u njeno ime obavljaju poslove, zarađuju... I tako sve dok ih se zakonski u tome ne spriječi. Kodi s tim ima problema otkako je prije tri godine preuzeo aktualno ime, koje je prije glasilo XBMC.

S obzirom da do promjene imena nisu imali u kompaniji problema s trolovima takve vrste, nisu znali kako se postaviti. Naravno, trolovi su to iskoristili i bezbrižno zarađivali na području van Sjedinjenih Američkih Država, koje zakonski ipak mogu konkretnije kazniti takve prijestupe. No, druge zemlje nisu toliko doradile svoje zakone, što znači da baš kao ni Kodi nemaju jasan plan borbe s ovom vrstom pošasti.

Ukratko, kad je Kodi promijenio ime, oni koji prate scenu, svjesni da Kodi nije pazio, odmah su kupili u pojedinoj zemlji prava na autorska prava i zarađuju od svih koji prodaju Kodi kutije jer u suprotnom prijete tužbom.

"Trolovi se svim silama trude natjerati Kodi da više ne bude besplatan i dostupan svima, ali neće im uspjeti. Poduzet ćemo zakonske korake, a dok se to ne dogodi, javno ćemo objavljivati sve one koji posluju u naše ime kako im ne biste pomagali kupovinama", stoji u Kodijevu priopćenju.

Trenutno je samo jedno ime izrečeno, ono Geoffa Gavore iz Kanade. Pa tako, primjerice, ako kupite Kodi s amazon.ca, donijet ćete mu zaradu. Što reći na kraju osim da je Kodi na grub način ušao u igru s velikim igračima i svime što to nosi, ali još uvijek odlijeva i održava svoje postulate, a to je besplatna ponuda njihova softvera.

Još iz kategorije

Nova ponuda Tele2 razveselit će ljubitelje gaminga

Nova ponuda Tele2 razveselit će ljubitelje gaminga

23.02.2018. komentiraj

Trend video igara je u apsolutnom porastu, sadržajno i vizualno one napreduju kako napreduje tehnologija. Izvještaji za 2016. godinu pokazuju kako preko 1.2 milijardi ljudi igra video igre. Prosječna starost im je od 31 do 35 godina, 29% korisnika je maloljetnih, a čak 45% žena aktivno igra video igrice! Za ovim podacima ne zaostaje ni Hrvatska gaming zajednica čiji podaci govore o stalnom porastu broja igrača. Dok se muška populacija više odlučuje za sportske ili igre borbe, ženama je najdraža DOTA (Defense of the Ancients).

Počinju pretprijave za STEM Games

Počinju pretprijave za STEM Games

23.02.2018. komentiraj

Otvorene su pretprijave STEM Games - međunarodno studentsko STEM natjecanje u znanju i sportu. Ovo događanje održava se po prvi puta u Europi, u Poreču od 8. do 13. svibnja 2018. Više od tisuću natjecatelja STEM Gamesa očekuje natjecanja u znanju i sportu te edukativni i zabavni program. Pretprijave traju do 25. ožujka 2018., nakon čega će fakulteti do 8. travnja odabrati svoje predstavnike među prijavljenima.

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

23.02.2018. komentiraj

Jedna četvrtina (24%) Europljana želi koristiti mogućnost beskontaktnog „prisloni i plati“ plaćanja pametnim satom, narukvicom, privjeskom ili drugim nosivim uređajem, pokazali su najnoviji podaci koje je objavio Mastercard. U Hrvatskoj se udio građana koji žele plaćati na ovaj način penje na 32%.