Kodi krenuo u borbu protiv trademark trolova

Kodi krenuo u borbu protiv trademark trolova

Foto: Ilustracija

Kodi se nalazi u iznimnim problemima posljednjih mjeseci, a većina ih je vezana uz autorska prava, ilegalnu distribuciju sadržaja te piratstvo u cjelini. Ali, sad na naplatu dolaze i neki problemi iz prošlosti, koji se do prije donošenja zakona u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji nisu toliko zamjećivali, ali otkako su stigli i uvelike srezali prihode, profit te bazu korisnika, uočljivi su.

Riječ je o situaciji koja potječe iz 2014. godine, a tiče se tzv. trolova za autorska prava. Naime, oni se koriste imenom neke kompanije te u njeno ime obavljaju poslove, zarađuju... I tako sve dok ih se zakonski u tome ne spriječi. Kodi s tim ima problema otkako je prije tri godine preuzeo aktualno ime, koje je prije glasilo XBMC.

S obzirom da do promjene imena nisu imali u kompaniji problema s trolovima takve vrste, nisu znali kako se postaviti. Naravno, trolovi su to iskoristili i bezbrižno zarađivali na području van Sjedinjenih Američkih Država, koje zakonski ipak mogu konkretnije kazniti takve prijestupe. No, druge zemlje nisu toliko doradile svoje zakone, što znači da baš kao ni Kodi nemaju jasan plan borbe s ovom vrstom pošasti.

Ukratko, kad je Kodi promijenio ime, oni koji prate scenu, svjesni da Kodi nije pazio, odmah su kupili u pojedinoj zemlji prava na autorska prava i zarađuju od svih koji prodaju Kodi kutije jer u suprotnom prijete tužbom.

"Trolovi se svim silama trude natjerati Kodi da više ne bude besplatan i dostupan svima, ali neće im uspjeti. Poduzet ćemo zakonske korake, a dok se to ne dogodi, javno ćemo objavljivati sve one koji posluju u naše ime kako im ne biste pomagali kupovinama", stoji u Kodijevu priopćenju.

Trenutno je samo jedno ime izrečeno, ono Geoffa Gavore iz Kanade. Pa tako, primjerice, ako kupite Kodi s amazon.ca, donijet ćete mu zaradu. Što reći na kraju osim da je Kodi na grub način ušao u igru s velikim igračima i svime što to nosi, ali još uvijek odlijeva i održava svoje postulate, a to je besplatna ponuda njihova softvera.

Još iz kategorije

Agencija za zaštitu osobnih podataka održala sastanak s financijskim institucijama

Agencija za zaštitu osobnih podataka održala sastanak s financijskim institucijama

23.11.2017. komentiraj

Uzimajući u obzir velik broj upita, Agencija za zaštitu osobnih podataka održala je radni sastanak s predstavnicima financijskih institucija. Glavna je tema bilo usklađivanje propisa iz segmenta propisa koji reguliraju poslovanje u financijskom sektoru s onima iz područja zaštite podataka.

U sklopu Dana otvorenih vrata FER-a održat će se i FERgirl čajanka u KSETU

U sklopu Dana otvorenih vrata FER-a održat će se i FERgirl čajanka u KSETU

23.11.2017. komentiraj

FER organizira Dan otvorenih vrata, u subotu 25. studenoga 2017 od 10.00 do 16.00 sati u prostorijama Fakulteta. Događaj iz godine u godine privlači sve više maturanata i srednjoškolaca pred kojima je važna životna odluka – izbor fakulteta.

Otkriven veliki sigurnosni propust u firmwareu zadnje 3 generacije Intelovih procesora

Otkriven veliki sigurnosni propust u firmwareu zadnje 3 generacije Intelovih procesora

23.11.2017. komentiraj

Greška u Intelovom firmwareu omogućila je napade na razna prijenosna računala, servere i uređaje za pohranu podataka koji koriste čipove te američke kompanije. Srećom, bug je detektiran na vrijeme pa zasad nije zabilježena nikakva šteta, ali problematično je kad se jednom toliko velikom, ozbiljnom i moćnom proizvođaču omakne nešto tako banalno.