Istraživači razvili minijaturne leće koje oponašaju ljudsko oko

Istraživači razvili minijaturne leće koje oponašaju ljudsko oko
Fotolia

Harald Giessen i njegov stručni tim sa sveučilišta u Stuttgartu stigao je do zanimljivog izuma korištenjem 3D printera i tehnologije koja se tim putem nudi. Naime, uspjeli su napraviti 3D leću od svega 300 mikrometara kvadratnih, koja oponaša ljudsko oko.

Riječ je o minijaturnoj kameri, koju čine četiri takve leće i nudi sliku okoliša kakvu vidimo svojim očima. Naravno, glavni cilj jest da ovaj izum uspije stići do komercijalnog tržišta, na kojem bi imao primjenu u raznim granama, od sigurnosti, zabave pa do video igara. Ali, dug je put do tog cilja.

Dovoljno je samo zamisliti što se sve može postići uz tako minijaturnu kameru, odnosno, leće koje je sačinjavaju. Ljudskom su oku nevidljive i samim time su u sigurnosnom smislu sjajno rješenje. Posebno jer aktualne kamere za nadzor nisu baš najkvalitetnije po pitanju reproduciranja slike.

No, prednost ovog izuma jest u tome što samo centar slike koja se snima treba intenzivnije procesuiranje, što znači da treba manje energije i vremena za procesuiranje podataka no što treba trenutna tehnologija. Tako nešto uvijek se pozdravlja od strane proizvođača jer im ostavlja prostora za razna eventualna poboljšanja.

Sad "samo" sve ovo treba biti prepoznato od potencijalnih investitora, koji bi sva saznanja pretočili u konačan proizvod, a potom predstavili na tržištu. Ali, kao što je rečeno, za tako nešto ipak treba proći jedan malo duži put, što bi značilo barem nekoliko godina od trenutka kad su sve ove vijesti objavljene u medijima diljem svijeta...