Huawei odustaje od podrške Samsungovom Tizen OS-u

Huawei odustaje od podrške Samsungovom Tizen OS-u

Samsung uporno pokušava svoj operativni sustav otvorenog tipa pod nazivom Tizen „prebaciti“ na pametne telefone i tako se odmaknuti od Androida, koji „drži“ osamdeset posto tržišta. No Huawei im je na to odgovorio vrlo žestoko i jasno poručio da nema šanse da taj operativni sustav ikada uspije.

- Nećemo raditi uređaje koji u sebi imaju Tizen, to nema smisla i donio bi nam gubitke. I sami smo željeli alternativu za Android, ali to uistinu nema smisla jerni Windows Phone se ne isplati. Zato ostajemo uz Google s kojim imamo odličnu suradnju - rekao je Richard Yu, prva osoba odjela za prodaju u toj najvećoj kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji.

Oštre su to riječi jer Huawei je treći na listi najprodavanijih pametnih telefona u svijetu i do kraja godine žele "skočiti" s 15 milijuna prodanih uređaja na njih dvadeset milijuna! Najprodavaniji su u Kini i tamo dominiraju pred Samsungom i Appleom, ali i svima drugima. Zato ih Samsung želi uz sebe u "pohodu".

Jer, treba znati da Samsung od onih osamdeset posto koliko Android pametni telefoni čine na tržištu ima 65 posto udjela sa svojim uređajima, Huawei ima oko deset posto i to su uistinu velike brojke, time bi praktički kontrolirali cijelo tržište i ponudili alternativu svima koji se žele prebaciti s Androida. Posebno u vrijeme kad Google diktira kompanijama da ne smiju koristiti stare verzije, odnosno verzije starije od njihova Jelly Bean 4.3.

No očito je sve to zasad samo san i Samsung će se morati zadovoljiti time što je Tizen u pametim narukvicama, satovima i televizorima koje kompanija proizvodi. A možda se pronađe i u još pokojem od mnogih elektroničkih uređaja koje ta južnokorejska kompanija proizvodi. I s vremenom možda i promjene mišljenje drugih, samo to neće biti tako skoro jer još uvijek nisu plasirali Tizen bazirani Samsung Z pametni telefon na rusko tržište, a trebali su još početkom lipnja. Očito postoji previše problema i to ne ostavlja baš najbolji dojam...