Geofoto uspješno završio projekt u BiH

Geofoto uspješno završio projekt u BiH
Dražen Tomić

Svečana prezentacija Projekta izrade digitalnih ortofoto planova za područje Bosne i Hercegovine, u kojem je  hrvatska tvrtka Geofoto sudjelovala kao izvođač radova te su 3D mape svečano puštene u upotrebu, održana je danas u Sarajevu.

Projektu koji je financirala Europska unija u okviru IPA 2008 programa dodijeljena je najviša ocjena „A“ neovisne kontrole iz Brisela, a internom klasifikacijom projekt je ocijenjen kao „EU Good Story - EU dobra priča“.

Cilj projekta bila je izrada snimaka iz zraka najmodernijom opremom za kompletni teritorij BiH površine 51.129 km2, a rezultati projekta poslužit će za planiranje i izvođenje raznih aktivnosti na području BiH poput prostornog planiranja, urbanizma, razminiranja, katastra, popisa stanovništva, razvoja poljoprivrede, kao i za saniranje nedavno poplavljenih područja.

„Veoma smo počašćeni ovim priznanjem te je to dodatni pokazatelj kvalitete rada naših stručnjaka. Osobito nam je drago što će se podaci dobiveni projektom koristiti i u svrhu razminiranja kao i za sprečavanje širenja poplavljenih područja i njihovu sanaciju te će na taj način projekt živjeti dalje i donijeti vrijedne rezultate“, izjavio je Zvonko Biljecki, predsjednik Uprave Geofota.

Na svečanosti povodom prezentacije Projekta u zgradi Parlamentarne skupštine BiH okupljenima se obratio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kao i predstavnici entitetskih geodetskih uprava i predstavnik Brčko distrikta BiH.

Projekt izrade digitalnih ortofoto planova za područje Bosne i Hercegovine je u potpunosti financiran od strane Europske unije. Organizatori prezentacije su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose Federacije BiH, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta BiH, ujedno i korisnici materijala dobivenih Projektom koji uključuje i BiH Centar za razminiranje.