Do kraja godine na Android stižu prijave bez lozinki

Do kraja godine na Android stižu prijave bez lozinki
Ilustracija / Antonio Jularić

Koliko ste puta zaboravili lozinku? Sigurno barem jednom, a vrlo vjerojatno i više puta jer toliko je mjesta u internetskim prostranstvima gdje se treba zaštititi lozinkom da se jednostavno tako nešto zaboravi. Osim ako nemate jedinstvenu lozinku, što nije nimalo preporučljivo. No ne brinite, na Android pametne telefone, phablete i tablete uskoro bi trebala stići mogućnost spajanja na sve račune, uređaje i razne stranice bez potrebe unošenja lozinke.

Već sad postoji Smart Lock (hrv., pametno zaključavanje), pomoću kojeg lako pristupamo našem uređaju i on nas prepoznaje po tome što smo odredili, bilo da se radi o prepoznavanju lica, otiska prsta... Samo, uz sve to trenutno svejedno postoji i lozinka, što znači da netko tko želi doći do naših privatnih podataka, samo mora probiti tu lozinku. I do kraja ove godine to bi moglo biti promijenjeno.

Google je još prošle godine predstavio projekt Abacus, kojem je cilj ukloniti u potpunosti potrebu za lozinkom. Nije se od prošle godine previše govorilo o tom projektu, ali sad se opet počelo i konačni rezultat do kraja godine trebao bi biti vidljiv. A zasad se nešto ipak zna, pa samim time i smjer u kojem će cijela priča na kraju otići.

Dakle, korisnici će se spajati na aplikacije i sve što zahtijeva lozinku objedinjujući niz detalja u jednu cjelinu. To se naziva Trust Score (hrv., ocjena povjerenja) i kad on bude ispunjen, pristup je omogućen. Naravno, korisnik će moći namještati što želi objediniti u Trust Score, jasno je da se ne da svima baš gubiti previše vremena za sve odjednom.

Točnije, korisnik bi mogao ujediniti otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa. Možda s vremenom stigne i prepoznavanje oka, no to ćemo tek vidjeti. Sad prvo developeri moraju krenuti raditi sa svim ovim i za početak Trust Score neće biti dio kompletnog operativnog sustava već će varirati od aplikacije do aplikacije, ovisno o developerima.