Đikić: Društva napreduju razmjerno njihovom ulaganju u obrazovanje

Đikić: Društva napreduju razmjerno njihovom ulaganju u obrazovanje
Dražen Tomić

Ugledni svjetski znanstvenik dr. Ivan Đikić bio je poseban gost na konferenciji Dan otvorenih integracija KING ICT-a i u svom predavanju o kreativnosti i obrazovanju koje je održao predstavio je dio svog rada i među ostalim kazao da društva napreduju razmjerno njihovom ulaganju u obrazovanje.

Originalne ideje koje su ispred konkurencije, multidisciplinarnost te dugotrajan i fokusiran rad,  preduvjet su uspjeha, rekao je Ivan Đikić, najpoznatiji hrvatski znanstvenik u svijetu, pritom napominjući kako rad svog internacionalnog i multidisciplinarnog tima donosi uspjeh jer izvrsnost se isplati.

Progovorio je Đikić i o načinu financiranja dvaju znanstvenih Instituta u kojima je angažiran i kojima je na čelu gdje je inzistirao da ne bude uključen u administrativne već samo znanstvene poslove.

U Njemačkoj, zemlji kojoj se ne može poreći uspješnost, u 10 je godina, uz redovno velike budžete za znanstvena istraživanja, uloženo još 1,9 milijardi eura samo  u znanstvenu izvrsnost, istaknuo je Đikić i dodao kako kompetitivnost i izvrsnost su put koji treba slijediti jer to privlači donacije, stipendije i druge oblike financiranja istraživanja.

Đikić je naglasio kako bi Hrvatska trebala pokloniti povjerenje i posvetiti daleko veću pozornost svojim uspješnim znanstvenicima koji bi trebali imati odlučujuću riječ i u stvaranju novih zakona koji će regulirati to područje, bez utjecaja politike, različitih interesnih grupacija i izbornih ciklusa.