Bitcoin i dalje nezaustavljivo raste; u četvrtak premašio 16 tisuća dolara

Bitcoin i dalje nezaustavljivo raste; u četvrtak premašio 16 tisuća dolara
Fotolia

Najpopularnija kriptovaluta bitcoin ove godine niže rekord za rekordom kada je u pitanju rast vrijednosti. Visoka volatilnost nije odbila ulagače, potražnja je sve veća, a to znači da i cijena nezaustavljivo raste.

Jučer je na svjetskim burzama vrijednost bitcoina premašila 16 tisuća dolara prema Bloombergovoj kompozitnoj cijeni koja obuhvaća veći broj burzi. Unatoč brojnim skepticima, broj investitora sve je veći pa je i najveća američka burza kriptovaluta Coinbase upozorila kako su mogući zastoji u radu mreže i sporije provođenje transakcija.

Rast vrijednosti od tri tisuće dolara u samo 24 sata izazvao je pravu pomutnju. Tako je tvrtka Trezor, koja pruža usluge virtualnih novčanika, na Twitteru objavila kako ima manjih poteškoća sa serverima. Bitfinex, najveća svjetska burza bitcoina, u svom je tvitu istaknula da je već nekoliko dana pod DDoS napadom te da se situacija ovih dana još dodatno pogoršala.

Usporeni rad burzi također je pokazao koliko velike mogu biti razlike od tržišta do tržišta. Tako je rastuća potražnja na Coinbaseu u jednom trenutku pogurala cijenu na gotovo 19,700 dolara što je za preko tri tisuće dolara više u odnosu na ostala mjesta na kojima se trguje. Između 22. i 26. studenog Coinbase je registrirao preko 300 tisuća novih korisnika, a prije samo dva mjeseca bilo ih je 10,6 milijuna.