Baterije za automobile sve više napreduju

Baterije za automobile sve više napreduju
Fotolia

Svjedoci smo sve većeg broja najava o budućoj dominaciji električnih automobila i polaganom izumiranju onih koje pokreću fosilna goriva. Jedan od glavnih preduvjeta za širenje tog tržišta je proizvodnja jeftinijih i kapacitetnijih baterija koje se mogu brzo puniti i manje su opasne od današnjih rješenja baziranih na litiju.

Posljednjih smo dana vidjeli nekoliko tekstova u svjetskim medijima koji se bave temom novosti u svijetu baterija i po tim se pričama čini kako bi se uskoro u automobile mogle ugrađivati puno naprednija rješenja za skladištenje energije. Tako smo, između ostalog, doznali da Toshiba radi na razvoju SCiB ćelija koje bi trebale znatno unaprijediti trajnost baterija, ali i omogućiti njihovo iznimno brzo punjenje.

SCiB ćelije Toshiba je patentirala 2008. godine, a nedavno su objavili kako su ih značajno unaprijedili. Iz japanske tvrtke tvrde kako bi baterije s tom tehnologijom za samo 6 sati punjenja trebale dati dovoljno energije za do 320 kilometara vožnje. Ako bismo taj podatak uzeli s rezervom od čak 50 posto, to svejedno zvuči impresivno.

Tajna ekstremno brzog punjenja leži u činjenici da su u odnosu na prvi model iz 2008. promijenili materijal od kojeg se radi anoda. U početku su koristili litij titanov oksid, a u novoj verziji riječ je o litij niobijevom oksidu. U priopćenju za javnost Toshiba je navela još jedan zanimljiv podatak. Oni tvrde kako će baterije izrađene tom tehnologijom imati 90 posto kapaciteta nakon pet tisuća ciklusa punjenja.

I druga zanimljiva vijest vezana uz baterije stigla je iz Japana. Tvrtka koja se bavi izradom stakla i optike, Ohara, kombinirala je litij ionske baterije s keramičkim staklom kako bi dobili tehnologiju nazvanu LiCGC. Dodavanjem tog stakla u katodu tvrtka je, kažu u priopćenju, postigla 25 posto bolji kapacitet pri temperaturi od -20 Celzijevih stupnjeva da čak 44 posto više pri sobnoj temperaturi.

Navodno već postoji interes za tim aditivom koji značajno povećava kapacitet, a razmišlja se i o primjeni u baterijama za manje uređaje, poput satova i pametnih telefona. Njihovo rješenje zasnovano je na elektrolitu koji je baziran na kisiku. Velika im je konkurencija druga japanska tvrtka, Mitsui, koja koristi elektrolit baziran na sulfidima.

Treća 'baterijska' vijest ovih dana stiže iz Velike Britanije. Oxis Energis tvrtka je koja razvija litij sumporne baterije za koje kažu kako su osjetno manje opasne u odnosu na litij ionske. Veća sigurnost u prvom redu dolazi zbog oblika litija koji se koristi u ćelijama. kod klasičnih baterija on je pohranjen u obliku soli, dok ga Oxis koristi u obliku metala. To im, uz značajno manju mogućnost zapaljenja, donosi i veći kapacitet. Proizvođač tvrdi do čak tri ili četiri puta veći. Naravno, prije testiranja teško je reći koliko su te tvrdnje točne, no ponovno valja konstatirati da, ako je to i polovično točno, govorimo o potencijalno velikom skoku.