Barančić: Solidna očekivanja u 2017

Barančić: Solidna očekivanja u 2017
Dražen Tomić

Poslovna 2016. je bila vrlo čudna godina, pokazala je da je definitivno jedan od načina podržavanja i stimuliranja gospodarstva taj da se ništa ne mijenja, ističe Mihovil Barančić iz ZIP-a.

„Četiri godine vladavine koalicije predvođene SDP-om su imale neke dosta dobre ideje tipa plaćanja PDV-a po naplati, uvođenja reda fiskalizacijom, centralni obračun plaća, smanjenje troška radne snage u javnim poduzećima. Isto tako bilo je katastrofalnih rješenja tipa predstečajnih nagodbi, ponovnog odugovlačenja privatizacija, sve je to bilo sporo, uz velike muke,i što je najgore za poslodavce sa užasno puno mikro promjena-u poreznom sustavu su ih u 4 godine napravili čak 38“, objašnjava Barančić.

U 2016. je onda krenula nekakva privremena vlada koja nije imala političke ili stručne snage za promjene pa ih nije radila i tako barem uvela komponentu stabilnosti i nemijenjanja. Rezultat je ostvaren rast od 3% i očekivanja takvog rasta i u idućim godinama, tvrdi Barančić.

„Problem takvog stava je što se nisu pokrenuli ni ovi procesi koji su definitivno morali i time povećao rast gospodarstva, koliko god vam pričali sredstva iz EU fondova iz programa za tvrtke se ne povlače dovoljno brzo i to zbog komplicirane i preduge procedure izazvane definitivno zbog slabosti državne administracije“, kazuje Barančić.

"Očekivanja 2017. za gospodarstvo su solidna, očekuje se daljnji rast turizma, možda se slučajno dogodi koja veća green field investicija, vjerojatno će se ubrzati povlačenje sredstava iz EU fondova. „Za mene premalo ambiciozno, ali to je najteže pokrenuti. Danas imamo situaciju da su kamatne stope povijesno niske, a pojedinci se svejedno dosta teško odlučuju za investiranje kako svojih viškova oročenih u bankama sada na samo 1-1,5% kamate tako i kreditnih sredstava dostupnih po 2-3% kamate. Definitivno treba iskoristiti financijski vrlo povoljno razdoblje u svijetu i restrukturirati državni dug, pokazati da postojimo na investicijskoj karti Europe i privući nešto vrlo dostupnog svjetskog kapitala i time se osigurati danas za potencijalne probleme preosjetljivosti turizma i visina kamatnih stopa o kojima užasno ovisimo. Očekuju nas opet izbori, ovaj puta lokalni, ali dobra je vijest da nakon njih 3 godine nemamo nikakve izbore pa i to može pridonijeti očekivanoj stabilnosti i posvećenosti programima“, zaključuje Barančić.