Android i dalje uvjerljivo dominira

Android i dalje uvjerljivo dominira

Istraživanje koje je ovih dana proveo IDC pokazuje da operativni sustav Android još uvijek uvjerljivo dominira na tržištu, i to s 81,5 posto u posljednjem kvartalu prošle godine. Appleov iOS zauzima 14,8 posto.

To je na godišnjoj razini, ali i na razini svih istraživanja koja daju Androidu 80 do 83 posto udjela na tržištu. Ali IDC je ipak vrlo ugledan i relevantan pa je podatak da se Android nalazio na 78,7 posto vrlo značajan jer u trenucima dok imamo 1,3 milijarde pametnih telefona na svijetu, skoro tri posto istinu je mnogo.

A mnogo je i to da Android i iOS čine 96,3 posto, što je rast od 2,5 posto u odnosu na 2013. godinu. Dakle, Google i Apple mogu biti i više nego zadovoljno situacijom, još dugo će biti nedodirljivi. Tek ima na "put" može stati Microsoft, ali ne tako brzo jer trenutno im je udio na tržištu zanemariv.

U prošloj godini prodano je 34,9 milijuna Windows Phone uređaja i to je 2,7 posto, što bi značilo minus od 0,6 posto u odnosu za isto razdoblje lani, ako gledamo posljednje kvartale. No na godišnjoj razini Microsoft bilježi 4,2 posto rasta, to zbog Nokije i jeftinijih, ali i masovnijeg broja različitih uređaja. Ipak, to im nije previše pomoglo da se probiju na neke značajnije razine.

Također, BlackBerry nastavlja nevjerojatan pad na godišnjoj razini, čak 69,8 posto. No kad gledamo posljednji kvartal 2014. godine i posljednji kvartal 2013. godine, BlackBerry je na 3,9 posto rasta, što je sjajna stvar. Na godišnjoj razini prodali su 5,8 milijuna uređaja.

Postoje tu i drugi uređaji, njih je u 2014. prodano 7,7 milijuna i čine 0,6 posto tržišta u posljednjem kvartalu, što je 0,4 posto rasta u godinu dana. Na godišnjoj razini to je pak 234,8 posto rasta. Pod time su Amazonovi uređaji, Tizen uređaji, Firefox i brojni drugi.

Što se samog tržišta pametnih telefona tiče, prodano ih je spomenutih 1,3 milijarde, a to je rast od 27,7 posto u odnosu na 2013. godinu.