Agencija za zaštitu osobnih podataka održala sastanak s financijskim institucijama

Agencija za zaštitu osobnih podataka održala sastanak s financijskim institucijama
Fotolia

Uzimajući u obzir velik broj upita, Agencija za zaštitu osobnih podataka održala je radni sastanak s predstavnicima financijskih institucija. Glavna je tema bilo usklađivanje propisa iz segmenta propisa koji reguliraju poslovanje u financijskom sektoru s onima iz područja zaštite podataka.

Iz Agencije su predstavnicima kreditnih i financijskih institucija željeli ukazati na uočene nepravilnosti, točnije neusklađenosti u pogledu prikupljanja i daljnje obrade, nužnog i određenog opsega i vrste osobnih podataka klijenata banaka od strane kreditnih institucija. To se posebno odnosi na upite putem obrasca "Upitnik za provođenje dubinske analize za klijente-fizičke osobe" te o načinu informiranja klijenata o ostvarivanju i jačanju prava ispitanika u cilju zakonitog i transparentnog prikupljanja i daljnje obrade osobnih podataka građana.

Cilj Agencije također je bio ukazati na obveze kreditnih institucija o nužnosti poštivanja pravnog okvira zaštite osobnih podataka građana prilikom ostvarivanja njihovih zakonskih obveza kojima podliježu temeljem posebnih propisa. Također je ukazano na važnost primjene Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) koja će biti u punoj primjeni u svim državama članicama EU od 25. svibnja sljedeće godine.

Osim održanog radnog sastanka, Agencija za zaštitu osobnih podataka ističe kako će se ovog tjedna, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održati savjetovanje o GDPR-u za financijske institucije. Savjetovanje će se održati sutra 24. studenog u Vijećnici HGK u Zagrebu s početkom u 10 sati.