Merkel želi ulagati 12 milijardi eura u optičku infrastrukturu

Merkel želi ulagati 12 milijardi eura u optičku infrastrukturu

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Koalicijska vlada njemačke kancelarke Angele Merkel želi modernizirati nacionalnu broadband mrežu s novim ulaganjima u optičku infrastrukturu. Želja im je do 2025. godine cijelu zemlju pokriti gigabitnim brzinama što će zahtijevati ulaganja između 10 i 12 milijardi eura.

To se može iščitati iz nedavnog prijedloga koalicijskog sporazuma, koji u trenutku pisanja ovog teksta još nije potpisan, a čiji je primjerak došao u ruke novinara. "Njemačka treba sveobuhvatnu i naprednu digitalnu infrastrukturu. Želimo se okrenuti optici", stoji u tekstu. Novac bi bio uplaćen u poseban fond iz kojeg bi se sufinancirala izgradnja mreže, a posebno bi se obratilo pozornost na područja koja su slabije povezana. Idealan scenarija bi bio dovođenje optike ravno do domova korisnika.

Merkel je već ranije u nekoliko navrata pokazivala želju za razvojem i izgradnjom najmodernije optičke mreže koja bi mogla ispuniti zahtjeve današnjice. Hoće li najnoviji plan uspjeti ovisit će, osim o političkoj volji, i o Deutsche Telekomu, odnosno o njihovoj volji za ulaganjima u širenje optike do domova krajnjih korisnika što je skup i zahtjevan proces. Nekadašnji monopolist najavio je kako ove godine planira izgraditi novih 60 tisuća kilometara optike, premda nisu specificirali koliko bi od toga išlo izravno do domova korisnika. Drugi najveći telekom u Njemačkoj, Vodafone, planira do 2021. uložiti dvije milijarde u izgradnju optike.

Kada je u pitanju izgradnja 5G mreže, koalicija će davati u zakup frekvencije samo uz obvezivanje operatera za izgradnju kako resursi ne bi bili unajmljeni i potom neiskorišteni. Također planiraju osnovati centar za umjetnu inteligenciju, kojeg bi gradili zajedno s Francuskom, smanjiti birokraciju, što bi olakšalo otvaranje startup tvrtki, a planiraju pokrenuti i sveobuhvatnu blockchain strategiju te lobirati za prikladnu regulaciju tržišta kriptovaluta. Kako bi sve to uspjeli realizirati, otvorit će digitalnu agenciju pri vladi koja bi trebala pomoći u lakšem ostvarivanju ciljeva.

 

Još iz kategorije

Zbog mogućih prijevarnih radnji HAKOM pokrenuo inspekcijski nadzor nad operatorom usluge s posebnom tarifom

Zbog mogućih prijevarnih radnji HAKOM pokrenuo inspekcijski nadzor nad operatorom usluge s posebnom tarifom

14.02.2018. komentiraj

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom DIMOCO, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prijevarnih radnji.

Vipnet nastavlja s novim rješenjima i diže brzinu mreže

Vipnet nastavlja s novim rješenjima i diže brzinu mreže

14.02.2018. komentiraj

Vipnet je uz pomoć virtualne stvarnosti demonstrirao mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije koje su već danas implementirane u živoj Vip mreži, a tijekom 2018. će imati veliki utjecaj na iskustvo korisnika. U fiksnom segmentu demonstrirane su brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koje Vipnet već testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti pri čemu je ostvarena brzina od 750 Mbit/s koju već danas podržava više od 10 posto mobilnih uređaja dostupnih u populaciji. Uz to Vipnet kreće s Docsis 3.1 i FTTH pristupnim tehnologijama koje donose velike brzine pristupa u fiksnom internetskom pristupu.

Vipnet u 2017. ostvario rast prihoda 2,6 posto i dobiti 9,6 posto

Vipnet u 2017. ostvario rast prihoda 2,6 posto i dobiti 9,6 posto

13.02.2018. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekomunikacijski operater Vipnet je prema objavljenim poslovnim rezultatima na godišnjoj razini zabilježio rast prihoda 2,6 posto na 434,9 milijuna eura, dok je dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 9,6 posto na 108 milijuna eura.