Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

Foto: Shutterstock

Lideri na tržištu eSIM poslužitelja za pametne telefone i Internet stvari (IoT) ROCCO i UROS (Uni-Fi Roaming Solutions), objavili su istraživanje provedeno na globalnoj razini na temu eSIM u kontekstu međunarodnog roaminga. Zbog istraživanja su ROCCO i UROS sklopili partnerstvo te ujedinili saznanja koja imaju kako bi učinili nešto iznimno korisno za tržište kojim vladaju.

Njime će se i pomoći dokučiti kad bi bilo najbolje konačno predstaviti eSIM i započeti s pružanjem usluga u punom smislu te riječi. Brojke kojima se barata prikupljene su zahvaljujući odgovorima na ovu temu od strane 107 mobilnih i mrežnih operatera (MNO - Mobile Network Operators) iz 92 zemlje svijeta u listopadu i studenom prošle godine. Na temelju njih postale su jasnije navike ne samo korisnika već i samih operatera kad je riječ o roamingu. Uz sve to lakše će se zaobilaziti prepreke i odvijati procesi prilagodbe.

Zaključak svega jest da će eSIM u potpunosti "ukloniti" potrebu za roamingom unutar tri do pet godina kad stigne na tržište, a trebao bi stići kao standard u vrijeme kad i 5G mreža, što znači da oko 2020. godine.

S time se slažu i operateri, svjesni evolucije koja je stigla. Jer, IoT će donijeti promjene kakve želimo, a to je umreženost i konstantna povezanost. Gradovi će biti pametni i umreženi također, što znači da će svima dostupnost mreže biti nadohvat ruke, a samim time i sve usluge koje se na mreži nude. I tu stupa "na snagu" eSIM.

Dakle, eSIM u punom značenju jest "embedded Subscriber Identity Module" ili doslovno na hrvatskom jeziku "ugrađeni pretplatnički identitetski modul". S obzirom da je klasična SIM kartica sadržavala (i sadrži) informacije vezane uz korisnika, a pod njima se misli na njegov broj, ali i kontakte koji se na nju mogu pohraniti. U pravilu, riječ je o 250 kontakata. Taj segment se s eSIM neće mijenjati, ali zato će sve drugo biti promijenjeno iz temelja.

Konkretno, eSIM će biti unaprijed ugrađena u uređaj i neće trebati poseban prostor na uređaju, pouzdanije su i aktiviraju se u trenutku kad i uređaj, odnosno, kad se korisnik prebacuje na drugog operatera. To znači i da više neće biti problema kao dosad, ako ste imali uređaj s micro SIM karticom pa kupite novi s nano SIM karticom. Sve ide automatizmom i nekako korisnicima daje više slobode, baš kao i operaterima čije se poslovanje uvelike pojednostavljuje.

Još iz kategorije

Zbog mogućih prijevarnih radnji HAKOM pokrenuo inspekcijski nadzor nad operatorom usluge s posebnom tarifom

Zbog mogućih prijevarnih radnji HAKOM pokrenuo inspekcijski nadzor nad operatorom usluge s posebnom tarifom

14.02.2018. komentiraj

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom DIMOCO, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prijevarnih radnji.

Vipnet nastavlja s novim rješenjima i diže brzinu mreže

Vipnet nastavlja s novim rješenjima i diže brzinu mreže

14.02.2018. komentiraj

Vipnet je uz pomoć virtualne stvarnosti demonstrirao mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije koje su već danas implementirane u živoj Vip mreži, a tijekom 2018. će imati veliki utjecaj na iskustvo korisnika. U fiksnom segmentu demonstrirane su brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koje Vipnet već testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti pri čemu je ostvarena brzina od 750 Mbit/s koju već danas podržava više od 10 posto mobilnih uređaja dostupnih u populaciji. Uz to Vipnet kreće s Docsis 3.1 i FTTH pristupnim tehnologijama koje donose velike brzine pristupa u fiksnom internetskom pristupu.

Vipnet u 2017. ostvario rast prihoda 2,6 posto i dobiti 9,6 posto

Vipnet u 2017. ostvario rast prihoda 2,6 posto i dobiti 9,6 posto

13.02.2018. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekomunikacijski operater Vipnet je prema objavljenim poslovnim rezultatima na godišnjoj razini zabilježio rast prihoda 2,6 posto na 434,9 milijuna eura, dok je dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 9,6 posto na 108 milijuna eura.