Schneiderov UPS s litij-ionskim baterijama u sve više podatkovnih centara

Schneiderov UPS s litij-ionskim baterijama u sve više podatkovnih centara

Foto: Shutterstock

Tvrtka Schneider Electric izvijestila je kako su njihovi uređaji za neprekidno napajanje s litij-ionskim baterijama sve zastupljeniji u podatkovnim centrima. Iz te kompanije ističu kako će u budućnosti, ponajprije zahvaljujući električnim automobilima, litij-ionski akumulatori biti sve povoljniji.

Klasične kemijske baterije s olovom danas su još jeftinije, no litij-ionske sve će se više koristiti u golemim podatkovnim centrima, prije svega u onima koje drže tvrtke internetski giganti, kompanije kao što su Amazon, Facebook i Google. Njima ušteda energije i prostora znači veliki novac. Bloomberg New Energy Finance izvještaj prognozira da će ta vrsta baterija do 2025. godine biti ugrađena u 55% uređaja za rezervno napajanje u velikim podatkovnim centrima.

Schneider je prije dvije godine bio prva tvrtka u svijetu koja je napravila UPS s litij-ionskim baterijama. Danas je njihova inačica tog uređaja instalirana u dvadesetak postrojenja u svijetu u kojima pruža ukupno 10 MWh kapaciteta. Riječ je o implementacijama u velikim kompanijama kao što su dobavljači kolokacijskih usluga i financijske tvrtke s velikim podatkovnim centrima, do implementacija u raznim industrijskim pogonima pa i u vrlo malim serverskim sobama.

Brojne su prednosti litij-ionskih baterija kod centraliziranih UPS sustava u podatkovnim centrima. Iz Schneidera ističu kako ih je jednostavnije održavati i dvostruko dulje traju od kemijskih baterija. Fizički se stalno smanjuju, što je također vrlo važan element. Softver omogućuje kontrolu litij-ionskih baterija na razini svakog pojedinog modula, a to jamči bolju iskoristivost tih uređaja. ujedno mogu raditi i na višim sobnim temperaturama pa ih treba manje hladiti, napominju iz Schneidera.

Još iz kategorije

Fujitsu Day u Zagrebu okupio više od 120 ICT stručnjaka

Fujitsu Day u Zagrebu okupio više od 120 ICT stručnjaka

18.10.2017. komentiraj

U dvorani Panorama zagrebačkog hotela Westin održan je prvi Fujitsu Day Hrvatska, koji je okupio više od 120 ICT stručnjaka i poduzetnika. Pod motom Human centric innovation – Digital co-creation razgovaralo se o najnovijim tehnološkim trendovima i najaktualnijim temama kao što su, primjerice, digitalna transformacija, podatkovni centri u eri digitalne transformacije i Windows Server 2016.

TOP 5 besplatnih alternativa za Adobe Photoshop

TOP 5 besplatnih alternativa za Adobe Photoshop

18.10.2017. komentiraj

Alati za uređivanje fotografija poprilično su dostupni u današnje vrijeme, većinom su besplatni i činjenica je da jako malo njih može postići makar djelić onoga što se čini s profesionalnom Adobe Photoshop. No, postoje oni koji su blizu samog vrha i predstavit ćemo vam ih kroz ovaj tekst.

DJI predstavio tehnologiju za prepoznavanje i praćenje dronova

DJI predstavio tehnologiju za prepoznavanje i praćenje dronova

16.10.2017. komentiraj

DJI, vodeći svjetski proizvođač civilnih dronova i tehnologija za snimanja iz zraka, predstavio je AeroScope, novo rješenje za prepoznavanje i praćenje dronova s ​​postojećom već ugrađenom tehnologijom koja omogućava sigurnosno praćenje dronova, ali i sve sigurnosne i pravne aspekte kao i aspekte privatnosti kada je u pitanju korištenje dronova, tvrde u DJI-u.