Schneiderov UPS s litij-ionskim baterijama u sve više podatkovnih centara

Schneiderov UPS s litij-ionskim baterijama u sve više podatkovnih centara

Foto: Shutterstock

Tvrtka Schneider Electric izvijestila je kako su njihovi uređaji za neprekidno napajanje s litij-ionskim baterijama sve zastupljeniji u podatkovnim centrima. Iz te kompanije ističu kako će u budućnosti, ponajprije zahvaljujući električnim automobilima, litij-ionski akumulatori biti sve povoljniji.

Klasične kemijske baterije s olovom danas su još jeftinije, no litij-ionske sve će se više koristiti u golemim podatkovnim centrima, prije svega u onima koje drže tvrtke internetski giganti, kompanije kao što su Amazon, Facebook i Google. Njima ušteda energije i prostora znači veliki novac. Bloomberg New Energy Finance izvještaj prognozira da će ta vrsta baterija do 2025. godine biti ugrađena u 55% uređaja za rezervno napajanje u velikim podatkovnim centrima.

Schneider je prije dvije godine bio prva tvrtka u svijetu koja je napravila UPS s litij-ionskim baterijama. Danas je njihova inačica tog uređaja instalirana u dvadesetak postrojenja u svijetu u kojima pruža ukupno 10 MWh kapaciteta. Riječ je o implementacijama u velikim kompanijama kao što su dobavljači kolokacijskih usluga i financijske tvrtke s velikim podatkovnim centrima, do implementacija u raznim industrijskim pogonima pa i u vrlo malim serverskim sobama.

Brojne su prednosti litij-ionskih baterija kod centraliziranih UPS sustava u podatkovnim centrima. Iz Schneidera ističu kako ih je jednostavnije održavati i dvostruko dulje traju od kemijskih baterija. Fizički se stalno smanjuju, što je također vrlo važan element. Softver omogućuje kontrolu litij-ionskih baterija na razini svakog pojedinog modula, a to jamči bolju iskoristivost tih uređaja. ujedno mogu raditi i na višim sobnim temperaturama pa ih treba manje hladiti, napominju iz Schneidera.

Još iz kategorije

InfoDom razvio rješenje GRC FOOD e-Controller

InfoDom razvio rješenje GRC FOOD e-Controller

15.12.2017. komentiraj

Tvrtka InfoDom iz Zagreba ugovorila je dodjelu bespovratnih sredstava za projekt Razvoj inovativnog proizvoda za samoprocjenu regulatorne usklađenosti, procjenu zrelosti i kontroling za područje održive proizvodnje i prerade hrane – GRC FOOD e-Controller, koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.492.732,20 kuna, od čega su bespovratna sredstva 785.655,72 kune. Projekt je započeo s provedbom 18. prosinca 2016., a završava 18. prosinca 2017. godine.

Comminusu CFO Innovation nagrada za BI aplikaciju

Comminusu CFO Innovation nagrada za BI aplikaciju

15.12.2017. komentiraj

Zagrebačka tvrtka Comminus koja je razvila Business Intelligence aplikaciju myReports dobila je na The CFO Innovation Awards 2017 u Singapuru nagradu “Editor's Choice Award 2017 - Excellence in Analytics Transformation” nagradu i prvo je poduzeće iz Hrvatske koje je osvojilo ovu prestižnu azijsku nagradu iz područja financijskog menadžmenta.

Schneider Electric implementirao rješenje za kvalitetu potrošnje električne energije u Messer Croatia Plin

Schneider Electric implementirao rješenje za kvalitetu potrošnje električne energije u Messer Croatia Plin

15.12.2017. komentiraj

Schneider Electric prošle je godine isporučio složeno primarno srednjenaponsko postrojenje tipa MCset ugrađeno u glavnu trafostanicu kompanije Messer Croatia Plin d.o.o. Uz navedeno postrojenje sada je implementiran i nadzorni sustav EcoStruxure Power Monitoring Expert, koji će omogućiti praćenje i analizu potrošnje i kvalitete električne energije u stvarnom vremenu, te je jedan od preduvjeta za dobivanje ISO 50001 certifikata.