Schneiderov UPS s litij-ionskim baterijama u sve više podatkovnih centara

Schneiderov UPS s litij-ionskim baterijama u sve više podatkovnih centara

Foto: Shutterstock

Tvrtka Schneider Electric izvijestila je kako su njihovi uređaji za neprekidno napajanje s litij-ionskim baterijama sve zastupljeniji u podatkovnim centrima. Iz te kompanije ističu kako će u budućnosti, ponajprije zahvaljujući električnim automobilima, litij-ionski akumulatori biti sve povoljniji.

Klasične kemijske baterije s olovom danas su još jeftinije, no litij-ionske sve će se više koristiti u golemim podatkovnim centrima, prije svega u onima koje drže tvrtke internetski giganti, kompanije kao što su Amazon, Facebook i Google. Njima ušteda energije i prostora znači veliki novac. Bloomberg New Energy Finance izvještaj prognozira da će ta vrsta baterija do 2025. godine biti ugrađena u 55% uređaja za rezervno napajanje u velikim podatkovnim centrima.

Schneider je prije dvije godine bio prva tvrtka u svijetu koja je napravila UPS s litij-ionskim baterijama. Danas je njihova inačica tog uređaja instalirana u dvadesetak postrojenja u svijetu u kojima pruža ukupno 10 MWh kapaciteta. Riječ je o implementacijama u velikim kompanijama kao što su dobavljači kolokacijskih usluga i financijske tvrtke s velikim podatkovnim centrima, do implementacija u raznim industrijskim pogonima pa i u vrlo malim serverskim sobama.

Brojne su prednosti litij-ionskih baterija kod centraliziranih UPS sustava u podatkovnim centrima. Iz Schneidera ističu kako ih je jednostavnije održavati i dvostruko dulje traju od kemijskih baterija. Fizički se stalno smanjuju, što je također vrlo važan element. Softver omogućuje kontrolu litij-ionskih baterija na razini svakog pojedinog modula, a to jamči bolju iskoristivost tih uređaja. ujedno mogu raditi i na višim sobnim temperaturama pa ih treba manje hladiti, napominju iz Schneidera.

Još iz kategorije

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

21.03.2018. komentiraj

Tvrtka Combis je na 3T - Tourism, Travel & Tech konferenciji ekskluzivno predstavila novu digitalnu platformu za podršku u prodaji i oglašavanju izleta i drugog  vanpansionskog sadržaja - Excursor.

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

21.03.2018. komentiraj

Potreba za pohranom podataka sve je veća, što proizvođače diskova dodatno motivira kako bi na tržište plasirali uređaje kapaciteta kakav nikad nije viđen, odnosno, koji bi mogao zadovoljiti potrebe zahtjevnih korisnika. U tom smjeru otišao je Nimbus Data sa svojim Nimbus Data ExaDrive DC100 kapaciteta stotinu terabajta (100TB), što nitko još nije uspio dostići.

Strojno učenje uvelike pomaže Googleu u sprječavanju instaliranja zločudnih aplikacija na Android

Strojno učenje uvelike pomaže Googleu u sprječavanju instaliranja zločudnih aplikacija na Android

20.03.2018. komentiraj

Google se kroz godišnji izvještaj o sigurnosti Androida pohvalio da je taj mobilni operativni sustav pouzdan i siguran kao konkurentski iOS. Oni koji nisu vjerovali u to sad mogu vidjeti i brojke zbog kojih Google slavodobitno govori o Androidu u 2017. godini. Naime, za sve se hvali strojno učenje, koje je implementirano u Google Play Protect uslugu učinilo mnogo na zaštiti korisnika.