Tržište PC-a i u prvom kvartalu 2018. nastavlja sa blagim padom

Tržište PC-a i u prvom kvartalu 2018. nastavlja sa blagim padom

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Tržište osobnih i prijenosnih računala još uvijek je u problemima, a potvrđuju to IDC i Gartner u svom izvješću za prvi kvartal ove godine. Naime, iako nije došlo do značajnijeg pada, svejedno je zabilježen i to nikako ne može biti pozitivno.

Ukupno, kroz prvi kvartal broj isporuka dosegnuo je 60,4 milijuna jedinica prema IDC-u i 61,7 milijuna prema Gartneru, što je za 1,4 posto slabije nego prije godinu dana u isto vrijeme.

Razlog ovakve situacije jest osjetan pad broja isporuka u Sjedinjenim Američkim Državama (2,9 posto), ali i u Azijsko pacifičkoj regiji (3,9 posto), koje bi trebale biti nositelj tržišta. Nažalost, dok se situacija u tim dijelovima svijeta ne poboljša, kompletno će tržište osobnih računala patiti.

Gledajući pomnije, Kina je ta koja ne potiče rast kao što je proteklih nekoliko godina. Broj isporuka pao je za 5,7 posto u toj zemlji na godišnjoj razini i svjetsko tržište ne može biti neokrznuto. Razlog takvom padu jest odgoda kupnje novih uređaja dok se ne vidi što će biti po pitanju novih pravila i regulativa u zemlji, ali i svijetu. Nije zanemariva ni politička situacija vezana uz odnose sa SAD-om, zbog čega općenito stagniraju ulaganja, ne samo ona vezana uz PC tržište.

Što se tiče proizvođača, nije svima bilo loše jer HP u prvom kvartalu ove godine ima solidan rast na godišnjoj razini od 4,3 posto i udio na tržištu od 22,6 posto, čime je ostao na prvom mjestu. Odmah iza jest Lenovo s identičnim rezultatom kao prošle godine, što znači da ima udio od 20,4 posto. Rast od 6,4 posto zabilježio je Dell i to znači da čini 16,9 posto tržišta.

Nažalost, rješenje se ne nazire jer ciklus promjene računala konstantno se produžuje pa u prosjeku korisnici ne posežu za novim skoro tri godine dok istovremeno novi korisnici ne dolaze u većoj mjeri da bi popunili praznine.

Još iz kategorije

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

21.04.2018. komentiraj

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije razvilo je aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom EUfondovi. Putem ove aplikacije moguće je primati obavijesti o svim aktualnostima, novim natječajima, edukacijama i raznim drugim događanjima iz područja EU fondova.

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

21.04.2018. komentiraj

Stupanjem na snagu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o razvrstavanju poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. − NKD 2007., od 21. travnja 2018. ukida se obveza plaćanja svih naknada poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata Državnog zavoda za statistiku koje se odnose na upis/promjenu/brisanje/prijepis Obavijesti o razvrstavanju prema NKD-u i Eurocertifikatu (Obavijest o razvrstavanju na engleskom jeziku).

Kakva je razlika u plaćama muškaraca i žena u Europi

Kakva je razlika u plaćama muškaraca i žena u Europi

20.04.2018. komentiraj

Na svjetskoj razini razlika u plaći muškaraca i žena bitno se razlikuju, posebno kad pogledamo Južnu Koreju i Japan gdje ljepši spol u prosjeku ima trećinu slabija mjesečna primanja. U Europi razlika nije tolika, ali svejedno je osjetna, što brojke Statistisches Bundesamta zorno pokazuju.