Potrošnja na robotiku i dronove nastavit će snažno rasti i u 2018.

Potrošnja na robotiku i dronove nastavit će snažno rasti i u 2018.

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Potrošnja na robotiku i dronove u 2018. godini nastavit će rasti i prema prognozi IDC-a dosegnut će 103,1 milijardu američkih dolara, što je za 22,1 posto bolji rezultat nego u 2017. Uz to, na temelju te prognoze se napravila i ona za 2021., u kojoj bi potrošnja trebala dosegnuti 218,4 milijardi dolara te na taj način zabilježiti godišnji rast od 25,4 posto.

Ali, iako se radi o dvije grane industrije, više od 90 posto će s 94 milijardi potrošenih dolara ove godine prednjačiti robotika, dok će ostatak otpasti na dronove, koji se ipak još uvijek razvijaju i tek trebaju ispuniti potencijal koji svakako imaju na tržištu.

Kad pak seciramo samu robotiku, ona industrijska čini 70 posto ukupne potrošnje, zatim slijede usluge i na kraju komercijalno tržište. Diskretna i procesna proizvodnja činit će većinu industrijske potrošnje, odnosno, čak 60 milijardi dolara kombinirano u ovoj godini.

Nije čudno što su takve brojke, industrijski roboti sve su inteligentniji, prijateljski su nastrojeni prema ljudima, lakše se s njima radi nego ikad i učinkovitiji su nego ikad prije. Automatski su u ovoj eri tranzicije prema automatiziranim procesima za industrijski dio tržišta iznimno privlačni.

A tu su i usluge, javni prijevoz, marketing, analize podataka... Proizvodnja uz robotiku ionako je desetljećima sastavni dio proizvodnih procesa pa su zato usluge i ostale navedene stavke ono na čemu će se bliža i dalja budućnost temeljiti, barem kad se radi o potrošnji. Ukratko, robotika ima nevjerojatan potencijal, što je već ionako dovoljno jasno prikazano kroz prognozu IDC-a za naredne tri godine.

Što se dronova tiče, iako će u ovoj godini potrošnja biti na 9,1 milijardu dolara, očekuje se brži rast unutar pet godina. Konkretno, riječ je o 29,8 posto. A polovicu potrošnje će činiti poslovni segment priče. Ali, najveći rast, od čak 70,5 posto u ovoj godini u odnosu na prošlu, imat će dronovi vezani uz edukaciju bilo koje vrste te državne i lokalne vlasti. Takvo stanje nastavit će se i u nadolazećim godinama.

Još iz kategorije

PwC vodi u sektoru profesionalnih usluga u globalnom indeksu brendova

PwC vodi u sektoru profesionalnih usluga u globalnom indeksu brendova

17.02.2018. komentiraj

Prema najnovijem godišnjem istraživanju Brand Finance Global 500, tvrtka PwC predvodi sektor intelektualnih usluga kao jedan od 50 najboljih svjetskih brendova. Inače, Global 500 je popis najjačih i najvrednijih svjetskih brendova, a prvim mjestima dominira tehnološki sektor.

Apple i Android uništavaju švicarske proizvođače satova

Apple i Android uništavaju švicarske proizvođače satova

16.02.2018. komentiraj

Apple Watch uspio je u posljednjem kvartalu prošle godine dosegnuti osam milijuna isporuka te na taj način po prvi put nadmašiti brojku koju su ostvarili švicarski proizvođači satova. I to je zabrinjavajuće. Jer, nekoliko modela jedne kompanije nadmašilo je sve one koji se proizvedu u desecima švicarskih.

Uberu rasli prihodi, ali i gubitak

Uberu rasli prihodi, ali i gubitak

16.02.2018. komentiraj

Teška i iznimno izazovna je bila 2017. godina za „najveći svjetski startup“. Uber je tijekom prošle godine pretrpio mnoge udarce, neke poraze i brojne promjene, ali je uspio povećati prihode. Ipak, manje su bili uspješni kada je u pitanju obuzdavanje gubitaka.