Kineski Foxconn putem IPO prikupio 4,3 milijarde dolara

Kineski Foxconn putem IPO prikupio 4,3 milijarde dolara

Foto: Wikipedia

Kineski Foxconn Industrial Internet Co. putem inicijalne javne ponude (IPO) na domaćem tržištu prikupio 4,3 milijarde američkih dolara i investitori mogu zadovoljno trljati ruke jer sav se novac ulaže u nove projekte, koji bi trebali donijeti dodatne prihode, a samim time i zaradu onima koji su uložili novac u kompaniju.

Konkretnije, podružnica Hon Hai Precision Industry Co., zadužena za proizvodnju iPhonea i Amazonovih tableta, bit će zadužena za osam novih projekata. S obzirom na dosadašnji uspjeh, teško je ne vjerovati da će ih biti još te da će sav uloženi novac na kraju biti isplaćen višestruko. Jer, osnivač te podružnice Terry Gou dosad je donosio sjajne poslovne odluke pa zato i jest milijarder, ima partnerstva s Appleom i Amazonom...

Nije ni to sve, uspio je dobiti potrebne dozvole za napraviti tvornicu zaduženu za proizvodnju zaslona - i to u Sjedinjenim Američkim Državama! Vrijedna je deset milijardi dolara, a osobno joj je zeleno svjetlo dao američki predsjednik Donald Trump.

A to je samo jedna od Foxconnovih podružnica, kao i tek jedan od mnogih dijelova poslovanja. Jer, ta kompanija radi industrijske internetske platforme, podatkovne centre, bavi se cloud računalstvom i uslugama, komunikacijama, rješenjima za Internet stvari (IoT) i mobilne mreže pete generacije (5G), umjetnu inteligenciju (AI) te na kraju, inteligentna rješenja za proizvodnju većih kapaciteta.

Na temelju svega toga, Foxconn je ostvario 56,35 milijardi dolara prihoda u 2017. godini, a neto profit iznosio je 2,53 milijarde dolara. Uostalom, zbog tih poslovnih rezultata nije bilo teško prikupiti 4,3 milijarde dolara potrebnih za daljnja ulaganja. Također, ako to ne bude dovoljno, Foxconn napominje da će projekte podupirati dizanjem bankovnog zajma. Prema tome se vidi koliko je bitno uspjeti s tih osam misterioznih projekata...

Još iz kategorije

PwC vodi u sektoru profesionalnih usluga u globalnom indeksu brendova

PwC vodi u sektoru profesionalnih usluga u globalnom indeksu brendova

17.02.2018. komentiraj

Prema najnovijem godišnjem istraživanju Brand Finance Global 500, tvrtka PwC predvodi sektor intelektualnih usluga kao jedan od 50 najboljih svjetskih brendova. Inače, Global 500 je popis najjačih i najvrednijih svjetskih brendova, a prvim mjestima dominira tehnološki sektor.

Apple i Android uništavaju švicarske proizvođače satova

Apple i Android uništavaju švicarske proizvođače satova

16.02.2018. komentiraj

Apple Watch uspio je u posljednjem kvartalu prošle godine dosegnuti osam milijuna isporuka te na taj način po prvi put nadmašiti brojku koju su ostvarili švicarski proizvođači satova. I to je zabrinjavajuće. Jer, nekoliko modela jedne kompanije nadmašilo je sve one koji se proizvedu u desecima švicarskih.

Uberu rasli prihodi, ali i gubitak

Uberu rasli prihodi, ali i gubitak

16.02.2018. komentiraj

Teška i iznimno izazovna je bila 2017. godina za „najveći svjetski startup“. Uber je tijekom prošle godine pretrpio mnoge udarce, neke poraze i brojne promjene, ali je uspio povećati prihode. Ipak, manje su bili uspješni kada je u pitanju obuzdavanje gubitaka.