Isporuke PC-a i u trećem kvartalu bilježe pad

Isporuke PC-a i u trećem kvartalu bilježe pad

Foto: Ilustracija

Tržište osobnih računala nastavlja s negativnim trendovima. Prema preliminarnim rezultatima dviju velikih analitičkih kuća, Gartnera i IDC-a, taj je segment ponovno bio u minusu, ali zbog očito velikih razlika u načinu izračuna tih dviju kuća teško je točno reći koliki je realan pad broja isporučenih uređaja.

Tako Gartner navodi da je ukupno isporučeno 67 milijuna stolnih i prijenosnih računala te radnih stanica uz godišnji pad od 3,6 posto, dok IDC navodi prodaju 67,2 milijuna uređaja, ali uz značajno manji pad od 0,5 posto pa taj podatak iznose kao argument stabilizaciji tržišta. Ono što je nepobitno jest činjenica da je broj isporuka u padu već pune tri godine.

Iz Gartnera navode kako je na dijelu ključnih tržišta vidljiva stabilizacija. Konkretno, u regijama EMEA (Europa, bliski istok i Afrika), Japan i Latinska Amerika bilježe se stabilni rezultati. Ipak, na ukupan je rezultat najviše utjecalo američko tržište koje bilježi pad na godišnjoj razini od čak 10 posto. IDC kao tržišta koja su imala bolju izvedbu od prosjeka ističe Japan i Latinsku Ameriku, ali i Kanadu.

Kada su u pitanju proizvođači, obje analitičke kuće imaju jednak raspored prva tri. Tako je izvjesno da je najbolje u proteklom kvartalu poslovao HP koji je isporučio 14,6 (Gartner), odnosno 15,3 (IDC) milijuna uređaja. Na drugom mjestu je Lenovo za kojeg Gartner navodi podatak o godišnjem padu od 1,5 posto, dok IDC bilježi njihov rast broja isporuka za zanemarivih 0,1 posto. Dell je na obje ljestvice treći s 14,7, odnosno 16,1 posto od ukupnog broja isporučenih PC-a u tromjesečju.

Prema preliminarnim rezultatima Gartnera, na četvrtom mjestu sa 7,3 posto nalazi se Asus, dok je Apple peti s udjelom od 6,9 posto. IDC, pak, svrstava Apple na četvrtu poziciju sa 7,3 posto, a Asus je peti sa 6,2 posto. Unatoč osjetnim razlikama u načinu računanja broja isporučenih računala, u podacima obje analitičke kuće vidljivo je da se tržište sužava, odnosno da pet najjačih proizvođača uvjerljivo dominira s više od 70 posto udjela. Tako kod Gartnera na sve ostale proizvođače koji se nalaze ispod petog mjesta otpada 27,5 posto, a kod IDC-a 26 posto. Najveći dobitnik u ovom kvartalu svakako je HP koji bilježi godišnji rast od 4,4 (Gartner), odnosno 6 posto na godišnjoj razini.

Još iz kategorije

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

19.10.2017. komentiraj

IBM je u prethodnom kvartalu ostvario prodajne rezultate bolje od prognoza tržišnih analitičara. Taj je rast prodaje ponajviše pogurala grupacija koja se bavi većinom softverskih rješenja te kompanije.

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

19.10.2017. komentiraj

Ukupna svjetska isporuka PC-a, tableta i pametnih telefona u 2018. bi trebala rasti za dva posto u odnosu na ovu godinu te se očekuje prodaja ukupno 2,35 milijardi komada, navodi Gartner u svojoj novoj studiji. Ostvare li se ta predviđanja, bit će to najveći godišnji rast od 2015. Ipak, krivo je pretpostaviti da će se sav rast temeljiti isključivo na mobilnim telefonima.

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

19.10.2017. komentiraj

Osam hrvatskih tehnoloških poduzeća našlo se na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih u regiji srednje Europe po kriteriju prihoda. Osim toga, dvije su se tvrtke našle na popisu kategorije Zvijezde u usponu.