Isporuke PC-a i u trećem kvartalu bilježe pad

Isporuke PC-a i u trećem kvartalu bilježe pad

Foto: Ilustracija

Tržište osobnih računala nastavlja s negativnim trendovima. Prema preliminarnim rezultatima dviju velikih analitičkih kuća, Gartnera i IDC-a, taj je segment ponovno bio u minusu, ali zbog očito velikih razlika u načinu izračuna tih dviju kuća teško je točno reći koliki je realan pad broja isporučenih uređaja.

Tako Gartner navodi da je ukupno isporučeno 67 milijuna stolnih i prijenosnih računala te radnih stanica uz godišnji pad od 3,6 posto, dok IDC navodi prodaju 67,2 milijuna uređaja, ali uz značajno manji pad od 0,5 posto pa taj podatak iznose kao argument stabilizaciji tržišta. Ono što je nepobitno jest činjenica da je broj isporuka u padu već pune tri godine.

Iz Gartnera navode kako je na dijelu ključnih tržišta vidljiva stabilizacija. Konkretno, u regijama EMEA (Europa, bliski istok i Afrika), Japan i Latinska Amerika bilježe se stabilni rezultati. Ipak, na ukupan je rezultat najviše utjecalo američko tržište koje bilježi pad na godišnjoj razini od čak 10 posto. IDC kao tržišta koja su imala bolju izvedbu od prosjeka ističe Japan i Latinsku Ameriku, ali i Kanadu.

Kada su u pitanju proizvođači, obje analitičke kuće imaju jednak raspored prva tri. Tako je izvjesno da je najbolje u proteklom kvartalu poslovao HP koji je isporučio 14,6 (Gartner), odnosno 15,3 (IDC) milijuna uređaja. Na drugom mjestu je Lenovo za kojeg Gartner navodi podatak o godišnjem padu od 1,5 posto, dok IDC bilježi njihov rast broja isporuka za zanemarivih 0,1 posto. Dell je na obje ljestvice treći s 14,7, odnosno 16,1 posto od ukupnog broja isporučenih PC-a u tromjesečju.

Prema preliminarnim rezultatima Gartnera, na četvrtom mjestu sa 7,3 posto nalazi se Asus, dok je Apple peti s udjelom od 6,9 posto. IDC, pak, svrstava Apple na četvrtu poziciju sa 7,3 posto, a Asus je peti sa 6,2 posto. Unatoč osjetnim razlikama u načinu računanja broja isporučenih računala, u podacima obje analitičke kuće vidljivo je da se tržište sužava, odnosno da pet najjačih proizvođača uvjerljivo dominira s više od 70 posto udjela. Tako kod Gartnera na sve ostale proizvođače koji se nalaze ispod petog mjesta otpada 27,5 posto, a kod IDC-a 26 posto. Najveći dobitnik u ovom kvartalu svakako je HP koji bilježi godišnji rast od 4,4 (Gartner), odnosno 6 posto na godišnjoj razini.

Još iz kategorije

HGK organizirala panel o transferu tehnologija

HGK organizirala panel o transferu tehnologija

13.12.2017. komentiraj

U Zagrebu je održan panel o transferu tehnologija kojeg je organizirao Centar za industrijski razvoj Hrvatske gospodarske komore. Tom je prilikom ujedno potpisan sporazum s njemačkom tvrtkom Steinbeis 2i kao prvi korak u uspostavljanju Centra za transfer tehnologije Dunavskog područja.

Prihodi od pametnih audio uređaja premašit će 10 milijardi dolara do 2022.

Prihodi od pametnih audio uređaja premašit će 10 milijardi dolara do 2022.

13.12.2017. komentiraj

Prema najnovijoj studiji tvrtke Juniper Research prihodi od prodaje pametnih audio uređaja značajno će rasti u sljedećih pet godina. Oni će se, prema tim izračunima, do 2022. učetverostručiti.

Katinić: Vip Metronet drži 40 posto mobilnog i 30 posto fiksnog tržišta za poslovne korisnike

Katinić: Vip Metronet drži 40 posto mobilnog i 30 posto fiksnog tržišta za poslovne korisnike

13.12.2017. komentiraj

Nakon što je početkom godine preuzeo Metronet drugi po veličini domaći telekom operater Vipnet odlučio se na kombinaciju brandinga u poslovnog segmentu pod novim imenom Vip Metronet Business Solutions. Pritom je zadržao oba brandinga, koristeći se dobrima stranama i jednog i drugog o čemu smo razgovarali sa Sanjinom Katinićem, glavnim direktorom za segment poslovnih korisnika u Vipnetu i član Uprave Metronet telekomunikacija.