Isporuke PC-a i u trećem kvartalu bilježe pad

Isporuke PC-a i u trećem kvartalu bilježe pad

Foto: Ilustracija

Tržište osobnih računala nastavlja s negativnim trendovima. Prema preliminarnim rezultatima dviju velikih analitičkih kuća, Gartnera i IDC-a, taj je segment ponovno bio u minusu, ali zbog očito velikih razlika u načinu izračuna tih dviju kuća teško je točno reći koliki je realan pad broja isporučenih uređaja.

Tako Gartner navodi da je ukupno isporučeno 67 milijuna stolnih i prijenosnih računala te radnih stanica uz godišnji pad od 3,6 posto, dok IDC navodi prodaju 67,2 milijuna uređaja, ali uz značajno manji pad od 0,5 posto pa taj podatak iznose kao argument stabilizaciji tržišta. Ono što je nepobitno jest činjenica da je broj isporuka u padu već pune tri godine.

Iz Gartnera navode kako je na dijelu ključnih tržišta vidljiva stabilizacija. Konkretno, u regijama EMEA (Europa, bliski istok i Afrika), Japan i Latinska Amerika bilježe se stabilni rezultati. Ipak, na ukupan je rezultat najviše utjecalo američko tržište koje bilježi pad na godišnjoj razini od čak 10 posto. IDC kao tržišta koja su imala bolju izvedbu od prosjeka ističe Japan i Latinsku Ameriku, ali i Kanadu.

Kada su u pitanju proizvođači, obje analitičke kuće imaju jednak raspored prva tri. Tako je izvjesno da je najbolje u proteklom kvartalu poslovao HP koji je isporučio 14,6 (Gartner), odnosno 15,3 (IDC) milijuna uređaja. Na drugom mjestu je Lenovo za kojeg Gartner navodi podatak o godišnjem padu od 1,5 posto, dok IDC bilježi njihov rast broja isporuka za zanemarivih 0,1 posto. Dell je na obje ljestvice treći s 14,7, odnosno 16,1 posto od ukupnog broja isporučenih PC-a u tromjesečju.

Prema preliminarnim rezultatima Gartnera, na četvrtom mjestu sa 7,3 posto nalazi se Asus, dok je Apple peti s udjelom od 6,9 posto. IDC, pak, svrstava Apple na četvrtu poziciju sa 7,3 posto, a Asus je peti sa 6,2 posto. Unatoč osjetnim razlikama u načinu računanja broja isporučenih računala, u podacima obje analitičke kuće vidljivo je da se tržište sužava, odnosno da pet najjačih proizvođača uvjerljivo dominira s više od 70 posto udjela. Tako kod Gartnera na sve ostale proizvođače koji se nalaze ispod petog mjesta otpada 27,5 posto, a kod IDC-a 26 posto. Najveći dobitnik u ovom kvartalu svakako je HP koji bilježi godišnji rast od 4,4 (Gartner), odnosno 6 posto na godišnjoj razini.

Još iz kategorije

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

23.02.2018. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u 2017. prihode od prodaje u iznosu od 1.481,6 milijuna kuna, 6,9% manje u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 18,7%, usluge za Ericsson 62,5% (od toga 12,1% čine usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 18,8%. Prodaja u segmentu Mreža iznosi 739,3 milijuna kuna (2016.: 806,5 milijuna kuna), u segmentu Digitalnih usluga 559,6 milijuna kuna (2016.: 593,1 milijuna kuna), u segmentu Usluga upravljanja 178,9 milijuna kuna (2016.: 185,9 milijuna kuna), ostalo 3,8 milijuna kuna (2016.: 6,1 milijuna kuna). Bruto dobit iznosi 150,9 milijuna kuna (2016.: 189,8 milijuna kuna), što je manje za 20,5% u odnosu na prethodnu godine. Bruto marža bilježi pad na 10,2% (2016.: 11,9%), kao posljedica rezerviranja i  prilagodbi po projektu s kupcem te negativnog utjecaja tečajnih razlika.

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

23.02.2018. komentiraj

Novo izvješće koje je objavio PwC proučava učinke triju, međusobno povezanih, faza automatizacije, u razdoblju do 2030-ih godina. Automatizacija će, ističu, značajno utjecati na zaposlenost ljudi i njihove uloge u ekonomiji budućnosti.

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

23.02.2018. komentiraj

Magazin Fast Company na svoju je listu deset najinovativnijih kompanija u području dizajna uvrstio i poznatog proizvođača periferije Logitech. Fast Company vodeći je američki poslovni magazin s fokusom na inovaciju u tehnologiji, biznisu i dizajnu. Ljestvicu najinovativnijih tvrtki uređuje više od trideset urednika, novinara i suradnika magazina. Prijavilo se više od 1.500 tvrtki iz cijelog svijeta, a odabrano ih je samo deset.