Hiperskalirani podatkovni centri glavni motor rasta prihoda od sustava za pohranu podataka

Hiperskalirani podatkovni centri glavni motor rasta prihoda od sustava za pohranu podataka

Foto: Fotolia

Prihodi od sustava za pohranu podataka u industriji rastu na godišnjoj razini zahvaljujući sve boljoj prodaji hardvera za hyperscale podatkovne centre, pokazalo je izvješće IDC-a. Kad se pogleda malo detaljnije, tržištem vladaju ponajviše HPE i Dell, koji drže većinu udjela ispred kompanija kao IBM i NetApp, ali i sve jačem Huweiju te uglednom Hitachiju.

Ukupno, svi proizvođači uprihodili su 13,56 milijardi američkih dolara samo u posljednjem kvartalu prošle godine, što je rast od 13,7 posto u odnosu na 2016., kad se uprihodilo 11,92 milijarde dolara. Od toga, 2,8 milijardi uprihodili su ODM (Original Design Manufacturers) proizvođači, 4,2 milijarde stiglo je od pohrane vezane uz servere i 6,6 milijardi došlo je od eksternih sustava za pohranu podataka.

Na prvom mjestu je spomenuti HPE s 2,56 milijardi dolara prihoda, udjelom od 18,9 posto na tržištu i rastom od 2,9 posto. Tu prvu poziciju uvelike može zahvaliti padu Della, koji je zabilježio prihode od 2,43 milijarde dolara, što je pad od 11,4 posto u odnosu na 2016. godinu. Zatp i ima 18 posto udjela na tržištu.

Samo, nema straha da bi tu poziciju mogao dogodine izgubiti s obzirom da trećeplasirani IBM ima 5,5 posto udjela i ostvario je prihode od 744,6 milijuna dolara, ali pozitivno je da se pritom radi o rastu. I to od 8,6 posto na godišnjoj razini. Odmah malo ispod je i NetApp sa 735,3 milijuna dolara prihoda, udjelom od 5,4 posto i rastom od 14,5 posto naa godišnjoj razini.

Sveprisutni Huawei je na 517,7 milijuna dolara prihoda, udjelu od 3,8 posto na tržištu i rastu od 28,9 posto. No, također treba reći da ima sreću u tuđoj nesreći. Hitachi je, naime, pao za 2,1 posto i ostvario 453,1 milijuna dolara prihoda, što je dovoljno za 3,3 posto udjela na tržištu i gledanje u leđa kineskom rivalu.

Sve ove brojke samo pokazuju da će na ovom tržištu biti još pozitivnih vijesti narednih mjeseci, kvartala i godina...

Još iz kategorije

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

24.03.2018. komentiraj

Kako se tempo inovacija ubrzava, tako je pred internim revizorima sve veći izazov da svojim organizacijama pomognu u osiguravanju djelotvornosti procesa i kontrola, istovremeno pružajući podršku poticanju rasta poslovanja. Nova studija PwC-a pod nazivom „Moving at the speed of innovation: The foundational tools and talents of technology-enabled Internal Audit“ otkriva da su naprednije funkcije interne revizije uspostavljene u odjelima s jedinstvenom tehnološkom i kadrovskom strategijom.

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

23.03.2018. komentiraj

Industrija vezana uz video igre prečesto gleda samo hardverski dio poslovanja, iako je već dulje vrijeme jasno da istinski novac donosi softver. Dokazuju to u svom istraživanju ESA (Entertainment Software Association) i NPD Group.

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

23.03.2018. komentiraj

Afera vezana uz Cambridge Analytica narušila je vrijednost nekih tehnoloških kompanija, među kojima je najviše pogođen Facebook, a nešto manje i Googleova matična kompanija Alphabet. U takvoj situaciji Amazon je postao druga najbogatija kompanija na svijetu i trenutno je na 768 milijuna američkih dolara vrijednosti.