Analitika kroz mješovitu stvarnost predstavlja priliku tešku milijarde dolara

Analitika kroz mješovitu stvarnost predstavlja priliku tešku milijarde dolara

Foto: Fotolia

Alati kao Google Analytics, Optimizely i KissMetrics kreirani su za vrijeme 2D interneta, koje smo pristupali s računala, laptopa i pametnih telefona svih ovih godina. No, s pojavom proširene stvarnosti (AR) i virtualne stvarnosti (VR) ti alati postaju prošlost, a u prvi red dolaze oni koji imaju podršku za nove tehnologije, kojima se može kreirati tzv. „izmiješana stvarnost“ (MR - mixed reality).

Ukratko, alati koji bi trebali služiti za prilike novog doba moraju izvlačiti informacije iz stvarnog 3D svijeta te ih preslikavati na naše uređaje, a to je područje koje se još uvijek istražuje i tek sa sljedećom godinom stižu dovoljno moćni računalni i grafički procesori koji će davati prave temelje za kreiranje takvih alata.

Dakle, potrebno je prilagoditi se što prije, tehnologija je tu. Posebno se to odnosi na analitičke kompanije koje će kroz ponašanje u 3D svijetu, odnosno, stvarnom svijetu, lakše prilagođavati svoje poslovanje i napredovati. Dapače, investitori su tog svjesni i uvidjeli su priliku u SaaS (Software as a Service) pomiješanom s MR.

Pojašnjeno, 2D alati su ograničeni i mogu se prilagođavati, učiti i reagirati samo na temelju onoga što u tom svom ograničenom svijetu imaju od informacija. A to je isključivo boravak korisnika na određenoj stranici ili aplikaciji, van toga sve je nedostupno. Ali, 3D alati istodobno uče o svijetu oko nas i time se granice uvelike pomiču, što istovremeno zvuči sjajno i zastrašujuće.

S tim novim alatima po prvi se put dobiva istinski vizualni dio cijele priče, u 360 stupnjeva. Uistinu fascinantno koliko daleko će se moći ići da bi se učilo o ponašanju korisnika, a potom se naučeno implementiralo u analize, druge proizvode i sve ostalo što nam može koristiti. Naravno, uz sve to treba stvoriti dojam zaštite privatnosti i sigurnosti jer takvi alati u krivim rukama...

Još iz kategorije

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

21.04.2018. komentiraj

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije razvilo je aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom EUfondovi. Putem ove aplikacije moguće je primati obavijesti o svim aktualnostima, novim natječajima, edukacijama i raznim drugim događanjima iz područja EU fondova.

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

21.04.2018. komentiraj

Stupanjem na snagu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o razvrstavanju poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. − NKD 2007., od 21. travnja 2018. ukida se obveza plaćanja svih naknada poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata Državnog zavoda za statistiku koje se odnose na upis/promjenu/brisanje/prijepis Obavijesti o razvrstavanju prema NKD-u i Eurocertifikatu (Obavijest o razvrstavanju na engleskom jeziku).

Kakva je razlika u plaćama muškaraca i žena u Europi

Kakva je razlika u plaćama muškaraca i žena u Europi

20.04.2018. komentiraj

Na svjetskoj razini razlika u plaći muškaraca i žena bitno se razlikuju, posebno kad pogledamo Južnu Koreju i Japan gdje ljepši spol u prosjeku ima trećinu slabija mjesečna primanja. U Europi razlika nije tolika, ali svejedno je osjetna, što brojke Statistisches Bundesamta zorno pokazuju.