Zapošljavate? Ova pitanja trebali bi pitati kandidate prilikom intervjua za posao

Zapošljavate? Ova pitanja trebali bi pitati kandidate prilikom intervjua za posao

Foto: DepositPhotos

Pronaći idealnog zaposlenika nije nimalo lak zadatak, a i kad ga pronađete često to otkrijete tek s vremenom. Zato prilikom intervjua za posao morate postaviti prava pitanja te na temelju odgovora imati poprilično dobar pokazatelj tko bi mogao biti idealan za vaš tim te u konačnici donijeti napredak u poslovanju.

Stoga, da biste to što bolje otkrili, tijekom intervjua za posao potencijalne zaposlenike pitajte sedam pitanja i dobro zabilježite odgovore koje ste pritom dobili.

1. Koju plaću očekujete?

Naravno, morate znati koliko mislite maksimalno ponuditi kao poslodavac za zadanu poziciju. Oni koji premaše vaš proračun sami su se odmah eliminirali i zato je bitno ovo pitanje postaviti odmah na početku i inzistirati na odgovoru bez protupitanja od strane kandidata za posao.

2. Zašto ste napustili prethodni posao?

Ovim pitanjem otkrit ćete otprilike kakvu narav ima kandidat. Ako je razlog želja za napredovanjem tad ste na dobrom tragu, a ako su razlog nesuglasice ili konflikti, tad niste. Zato jako dobro pratite način na koji kandidat priča o svom bivšem poslodavcu.

3. Jeste li ikad bili otpušteni i zašto?

Ponekad je razlog otkaza višak ili propast kompanije pa to ne treba uzimati za zlo, ali ako to nije razlog, treba ispipati teren jer možda je prethodni poslodavac bio nezadovoljan radom kandidata za posao kod vas. Također, ako je lošije obavljanje posla bio razlog otkaza ne treba odmah otpisati kandidata već pokušati saznati je li svjestan pogreške i je li se promijenio.

4. Zašto bih trebao zaposliti baš vas?

Kroz odgovor ćete imati priliku vidjeti kandidata kroz njegove oči. Naravno, mnogi će na ovom pitanju ustuknuti, ali opustite kandidata, pomognite da se otvori.

5. Što trebate osim novca da biste bili zadovoljni?

Ovo pitanje pomaže otkriti jesu li očekivanja kandidata ipak previsoka ili su na razini onoga što možete pružiti. Primjerice, (ne)spremnost na prekovremeni rad, broj dana godišnjeg odmora, plaćeni obrok, putne troškove, pauze... Neki poslodavci ne mogu pružiti nešto od navedenog, a i ako mogu, neki kandidati za posao željet će više no što se nudi.

6. Recite, što bi vaš bivši poslodavac morao promijeniti da bi bio bolji?

Na ovaj način vidjet ćete što kandidat iziskuje od nadređenog i koliko poštovanje ima u samom startu.

7. Koja vam je najveća slabost?

Najbolji kandidati bit će najiskreniji jer na taj način zapravo ne samo što daju do znanja što su im slabosti već izražavaju želju da se suoče s tim slabostima. Takvi kandidati svakako će biti najpredaniji na poslu koji obavljaju.

Još iz kategorije

Sve više žena aktivno ostvaruje svoje ciljeve u karijeri, ali još ima stvari za popraviti

Sve više žena aktivno ostvaruje svoje ciljeve u karijeri, ali još ima stvari za popraviti

22.03.2018. komentiraj

PwC je objavio rezultate istraživanja kojim su pokušali doznati iskustva i želje žena vezanih uz razvoj karijere. Izvješće „Time to talk: what has to change for women at work“ otkriva da su žene samouvjerene, ambiciozne i spremne za sljedeći korak, no mnoge od njih ne vjeruju u ono što im poslodavci govore o razvoju karijere i promaknućima ili što pomaže ili šteti njihovoj karijeri.

Rakuten i Techstars zajedno podržavaju startupe

Rakuten i Techstars zajedno podržavaju startupe

19.03.2018. komentiraj

Kao dio projekta promoviranja uzajamno korisne suradnje s developerskim zajednicama, Rakuten je najavio novi akceleratorski program koji će poslužiti kao podrška startupima diljem svijeta. Program nazvan Rakuten akcelerator trebao bi pomoći otkriti i podržati rad poduzetnika u početnim stadijima razvoja poslovanja.

Kako napisati dobar poslovni plan

Kako napisati dobar poslovni plan

14.03.2018. komentiraj

Pokretanje posla nemoguće je bez poslovnog plana i što je on bolji, to su veće šanse da će posao krenuti bolje. Naravno, on ne garantira uspjeh, ali garantira bezbrižniji i bolji početak, što znači da je jako bitno kako ga napraviti na najbolji mogući način.