Vladimir Putin: Država koja bude predvodila razvoj umjetne inteligencije vladat će svijetom

Vladimir Putin: Država koja bude predvodila razvoj umjetne inteligencije vladat će svijetom

Foto: Wikipedia

Umjetna inteligencija tehnologija je koja određuje smjer ne samo industrije već i kompletnih zemalja. Dokaz tome jest posljednja izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina na ovu temu. Ona ujedno i objašnjava zašto Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina ulažu milijarde američkih dolara u AI razvoj.

“Tko postane lider na AI tržištu, postat će vladar svijeta”, rekao je u svom stilu Putin pred studentima u gradu Jaroslavlju pa nastavio: “Bila bi iznimno neželjena situacija kad bi netko sebi osigurao monopol na ovom polju. Mi (Rusija, op.a.) ćemo svoja saznanja na AI području sigurno dijeliti sa svijetom.”

Iako je tako nešto teško vjerovati, istina jest da bi AI u rukama samo jedne nacije donio neviđene prednosti, koje bi se mogle iskoristiti na području ratovanja, nažalost. Naravno, mogućnosti na drugim poljima bile bi od šire važnosti svima, a ne samo onima na političkim ili vojnim pozicijama. Primjerice, u medicini i obrazovanju. Ali, vjerojatno je svijet od takvog shvaćanja stvari još uvijek daleko, što potvrđuje i sam Putin jer u viziji budućnosti i AI nudi primjer ratovanja.

“Ratovi će se u budućnosti voditi dronovima i tko drugome uništi njihove, taj je pobijedio, druga strana neće imati nikakvu drugu mogućnost no predati se”, naglašava Putin.

Ovakva situacija viđena je nakon Drugog svjetskog rata, kad se također tehnološki napredak koristio u svrhu ratovanja. Srećom, od nekih svjetskih katastrofa smo pošteđeni jer Hladni rat vodio se drugim metodama, a pobijedio je tehnološki superiorniji. Rusija je bila tad na gubitničkoj strani, iako nije zaostajala kad se radilo o nuklearnom naoružanju ili letu u svemir. No, kasnije je zastala i čini se da hvata korak posljednjih godina.

Nadajmo se samo da će uistinu svoja saznanja na AI području dijeliti s drugima, a nadajmo se da će to činiti i svi ostali uključeni u ovu utrku. Pa kad naprave iskorak da ga ne naprave samo na ratnom planu već i širem, svima korisnijem...

Još iz kategorije

Osam stvari koje morate znati prije nego outsourcate razvoj u neku offshore destinaciju

Osam stvari koje morate znati prije nego outsourcate razvoj u neku offshore destinaciju

18.09.2017. komentiraj

Poduzetnici prije ili kasnije pri razvoju i rastu svog poslovanja moraju posegnuti za outsourcingom u nekoj offshore zemlji kako bi uštedjeli novac, no to ne mora uvijek biti i najbolje rješenje, iskustvo ili ušteda vremena.

Booking.com sa Web Summitom pokreće prvi mentorski program na događanju Women in Tech Track

Booking.com sa Web Summitom pokreće prvi mentorski program na događanju Women in Tech Track

14.09.2017. komentiraj

Booking.com je najavio ekskluzivan program u sklopu inicijative “Women in Tech” na Web Summitu. Web Summit i Booking.com zajedno pokreću program “Women In Tech Mentor Programme” koji je prvi program mentorstva na eventu Women in Tech.

Suočite se s krizom

Suočite se s krizom

11.09.2017. komentiraj

Puna su nam usta kriza i loše gospodarske situacije pa nam je to nekako ušlo u naviku da se više i ne obaziremo kada netko kaže kako je „u krizi“. No, manji broj nas se pita kako da se nađe izlaz iz krize, koji su načini da se izvučemo iz ponora i ponovno krenemo stazama slave i uspjeha.