Greške koje startupi gotovo uvijek rade, a mogu ih izbjeći

Greške koje startupi gotovo uvijek rade, a mogu ih izbjeći

Foto: Fotolia

Tržište je neumoljivo i od svih startupa koji se pokrenu, njih 75 posto propada. To moraju znati svi koji se odlučuju pokrenuti novi posao. A da bi učinili doslovno sve da izbjegnu biti u te tri četvrtine onih koji pognute glave napuštaju poslovni svijet, potrebno je znati neke stvari.

Savjetuju ih najveći stručnjaci u poslovnom svijetu i samim time je jasno da znaju što govore, ipak iza njih stoje iskustvo i znanje. Ali, prije no što dođemo do sedam koraka koji bi mogli spasiti vaš startup, podijelit ćemo s vama riječi uglednog američkog poduzetnika Michaela Hyatta. One se tiču onih kojima je krenulo, neočekivano dobro.

"Napravio sam veliku grešku 1992. godine da bih mogao financirati svoju rastuću kompaniju. Nažalost, nisam razumio razliku između ubrzanog rasta, koji se ponaša poput tumora, i zdravog rasta, koji se ponaša poput zdravih stanica u ljudskom tijelu. Na kraju, rast kompanije "progutao" je sav naš kapital i posao je propao. Tad sam shvatio bitnu lekciju - nikad ne dozvolite da rast kompanije nadmaši vašu sposobnost da ju financirate. Jer, ako morate tražiti novac "izvana", znači da vaš poslovni model ima manu", kazao je Hyatt.

No, doći do razine da imate poslovni model koji bilježi (nekontrolirani) rast većina nikad ne osjeti. Da biste došli do toga, ne zanemarite osam bitnih koraka.

1. Testirajte tržište

Nemojte se uključiti u nešto što već postoji i bilježi uspjeh. To nema smisla. Ponudite nešto novo, ali prije opipajte puls tržišta, otkrijte što bi moglo najbolje proći. Ukratko, možete li pobijediti na nekom natjecanju bez da ste se pripremili? Ne baš.

2. Pronađite investitore

To je kao pronalazak životnog partnera, nešto što vas ispunjava zadovoljstvom i "gura" prema naprijed. Pokušajte da to bude netko s kime se slažete, s kim možete dijeliti sve što mislite, makar nekad bilo negativno. Dakle, nekoga s kim se ugodno osjećate. Tako nešto nije lako, ali probajte biti što bliže ovoj situaciji i nemojte se zadovoljiti prvom osobom koja vam ponudi novac. Jer, što ako vaš investitor ne vidi širu sliku i krene vas sputavati u planovima?

3. Inovativnost i širenje

Čak 78 posto izvršnih direktora (CEO) smatra inovativnost kao jedan od najvažnijih faktora za rast. Uz to, njih 40 posto navelo je da se rast poslovanja bilježi sa širenjem ponude i usluga. Dakle, pouka ovih brojki je jasna!

4. Pazite koga zapošljavate

Osobe nesklone radu i shvaćanju vaše vizije u startu bi mogle uništiti vaš posao. Stoga, znajte što više o svojim zaposlenima i njihovim navikama. Gubljenje vremena s krivim osobama znači i gubljenje novca.

5. Pažljivo postupajte s novcem

Napravite jasan poslovni plan, odredite proračun i nemojte odstupati, bar ne na početku. Jer, moglo bi biti vrlo kobno...

6. Ignoriranje podataka

Ako brojke pokazuju da nešto nema smisla, nemojte biti tvrdoglavi i svejedno raditi po svom. Prilagodite se, istražujte, informirajte se i učinite sve da brojke krenu u vašu korist.

7. Prebrz rast

Čak 74 posto od svih propalih startupa ne zna se postaviti u situaciji kad dožive ubrzan rast. Zanesu se i potroše novac unaprijed, a kad se situacija stabilizira, više nemaju ništa u blagajni. Ne dozvolite da vas situacija ponese, držite se svog plana.

8. Strah od neuspjeha

Tko god se boji neuspjeha, boji se i rizika, a to je recept za neuspjeh. Ako ste jedna od takvih osoba, nemojte ni ulaziti u sve ovo.

Još iz kategorije

Šest stvari koje svaki stručnjak za komunikacije treba znati u 2018. godini

Šest stvari koje svaki stručnjak za komunikacije treba znati u 2018. godini

16.12.2017. komentiraj

Međunarodna agencija za komunikacije Grayling predstavlja šest marketinških i komunikacijskih trendova za koje vjeruje da će brendovima i stručnjacima za komunikacije u tvrtkama pomoći postići rezultate koje očekuju u 2018. godini.

Startup Factory Zagreb dodjeljuje 100 000 eura za najbolja smart city rješenja

Startup Factory Zagreb dodjeljuje 100 000 eura za najbolja smart city rješenja

13.12.2017. komentiraj

Uz podršku Grada Zagreba, Razvojna agencija Zagreb u listopadu je po drugi put pokrenula Startup Factory Zagreb, prvi no equity (bez ulaska u vlasničku strukturu) predakceleracijski program u Hrvatskoj. Cilj Programa je osnaživanje ekosustava koji potiče razvoj startup poduzetništva i izgradnju održivog te uključivog razvoja grada kroz pametna rješenja fokusirana na četiri glavna tematska područja, Smart Energy, Smart Mobility, Smart Tourism i Smart Living – Silver Economy.

Prezentacija projekta EDEA za mlade koji potiče samozapošljavanje i poduzetništvo

Prezentacija projekta EDEA za mlade koji potiče samozapošljavanje i poduzetništvo

07.12.2017. komentiraj

Ovog petka 8.12. u 18 sati u prostoru BIZkoshnice coworking prostora na zagrebačkom Britancu održava se prezentacija projekta EDEA, koji u Hrvatskoj provodi Institut za kreativno obrazovanje.