Planirate rudariti Ethereum? Dobro planirajte prije starta

Planirate rudariti Ethereum? Dobro planirajte prije starta

Foto: Ilustracija

Rudarenje kriptovaluta novi je hit među onima koji se žele domoći novca bez da zapravo išta rade. Kako to već biva, riječ je o utopiji dostupnoj samo manjem broju ljudi s mnogo znanja, resursa i sposobnosti snaći se na adekvatan način. A prvi korak da to postignu jest izbor prave grafičke kartice, bez koje ništa nema smisla.

Naime, kako u slučaju bitcoina, tako i u slučaju ethereuma, da biste generirali valutu, koriste se resursi vašeg računala. Tako nešto zahtijeva mnogo energije samog računala pa zato i treba biti što je moćnije moguće da bi rezultati bili bolji. Odnosno, da bi se zaradilo više. Upravo zato hardver čini potrebnu razliku, ali ključ je ipak grafička kartica, bez koje rudarenje na kraju priče zapravo može biti isključivo trošak.

Uzmite u obzir činjenicu da ne trošite samo struju već i samo računalo, koje mora biti u maksimalnom pogonu 24 sata svih sedam dana u tjednu. Ukratko, računalo mora raditi bez prestanka pod maksimalnim naporom, isključivo za potrebe rudarenja. I s obzirom da je Bitcoin već podosta popularan, a samim time i ne baš najbolji izbor za zaradu početnicima, donosimo vam načine kako najbolje rudariti Ethereum.

U smislu performansi, AMD-ova kartica Radeon RX Vega 64 daleko je najbolja. Košta između 4500 i 5000 kuna te može postići između 36,48 MH/s (milijuni hasheva po sekundi) i 35,22 MH/s. Problem je što ta kartica zahtijeva 400w (vat) pod punim opterećenjem. To može biti problem na duže staze pa ako nemate u vlasništvu deset ili više računala i proračun od stotinu ili više tisuća kuna, možda je ipak bolje rješenje Nvidia. Točnije, njena MSI GTX 1080Ti Gaming X 11G, koja postiže 34,15 MH/s uz 333w. Košta između 4800 i 5500 kuna.

Ipak, za "običnog" korisnika prosječnog proračuna i s vlasništvom do dva računala najbolje trenutno djeluje GeForce GTX 1070 Founder Edition jer košta između 3800 i 4500 kuna, postiže 31,08 MH/s uz 225w. Čisti profit na ovoj kartici godišnje jest oko 12 tisuća kuna, nakon što se svi troškovi uračunaju. Na prvotne dvije je između 9000 i 11 tisuća, u teoriji.

U praksi, prve dvije će se duže trajati pa neće biti ulaganja u nove grafičke kartice. To je trošak koji treba imati na umu pa smanjuje konačni profit i treba imati na umu da se to tiče samo Ethereuma i to prema trenutnim postavkama tržišta.

Zaključak priče jest da bez barem pet računala s najboljim mogućim hardverom za rudarenje i spremnog proračuna od par desetaka tisuća kuna za izvanredne troškove, nema smisla ulaziti u ovu priču.

Još iz kategorije

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

20.03.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako već od početka 2016. godine znamo za ključni savjet koji nam je dala analiza IFO instituta iz Njemačke: „Jedino što je važno jest predanost reformama“! Od tada se ne dešava (gotovo) ništa na planu strukturnih reformi.

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

16.03.2018. komentiraj

Danas se često govori o umjetnoj inteligenciji. Iz tog me razloga Dražen zamolio da se primim tipkovnice i napišem seriju kolumna o umjetnoj inteligenciji, kako bismo pojasnili ovo zanimljivo i raznoliko područje. Prvo što je potrebno napraviti je jedan terminološki pregled postojećih naziva, jer se u virtualnom svijetu termini često krivo koriste.

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

12.03.2018. komentiraj

prethodnoj smo kolumni na anegdotalan način prikazali  koliko je društvena inovacija u nas zanemarena. Najavili smo  danas dati ozbiljnije primjere ove važne aktivnosti u nas. Našli smo ih neočekivano u Izvješću EK o Hrvatskoj. Ono se primarno bavi u makroekonomikom i provođenjem reformi u 2017. godini.