Planirate rudariti Ethereum? Dobro planirajte prije starta

Planirate rudariti Ethereum? Dobro planirajte prije starta

Foto: Ilustracija

Rudarenje kriptovaluta novi je hit među onima koji se žele domoći novca bez da zapravo išta rade. Kako to već biva, riječ je o utopiji dostupnoj samo manjem broju ljudi s mnogo znanja, resursa i sposobnosti snaći se na adekvatan način. A prvi korak da to postignu jest izbor prave grafičke kartice, bez koje ništa nema smisla.

Naime, kako u slučaju bitcoina, tako i u slučaju ethereuma, da biste generirali valutu, koriste se resursi vašeg računala. Tako nešto zahtijeva mnogo energije samog računala pa zato i treba biti što je moćnije moguće da bi rezultati bili bolji. Odnosno, da bi se zaradilo više. Upravo zato hardver čini potrebnu razliku, ali ključ je ipak grafička kartica, bez koje rudarenje na kraju priče zapravo može biti isključivo trošak.

Uzmite u obzir činjenicu da ne trošite samo struju već i samo računalo, koje mora biti u maksimalnom pogonu 24 sata svih sedam dana u tjednu. Ukratko, računalo mora raditi bez prestanka pod maksimalnim naporom, isključivo za potrebe rudarenja. I s obzirom da je Bitcoin već podosta popularan, a samim time i ne baš najbolji izbor za zaradu početnicima, donosimo vam načine kako najbolje rudariti Ethereum.

U smislu performansi, AMD-ova kartica Radeon RX Vega 64 daleko je najbolja. Košta između 4500 i 5000 kuna te može postići između 36,48 MH/s (milijuni hasheva po sekundi) i 35,22 MH/s. Problem je što ta kartica zahtijeva 400w (vat) pod punim opterećenjem. To može biti problem na duže staze pa ako nemate u vlasništvu deset ili više računala i proračun od stotinu ili više tisuća kuna, možda je ipak bolje rješenje Nvidia. Točnije, njena MSI GTX 1080Ti Gaming X 11G, koja postiže 34,15 MH/s uz 333w. Košta između 4800 i 5500 kuna.

Ipak, za "običnog" korisnika prosječnog proračuna i s vlasništvom do dva računala najbolje trenutno djeluje GeForce GTX 1070 Founder Edition jer košta između 3800 i 4500 kuna, postiže 31,08 MH/s uz 225w. Čisti profit na ovoj kartici godišnje jest oko 12 tisuća kuna, nakon što se svi troškovi uračunaju. Na prvotne dvije je između 9000 i 11 tisuća, u teoriji.

U praksi, prve dvije će se duže trajati pa neće biti ulaganja u nove grafičke kartice. To je trošak koji treba imati na umu pa smanjuje konačni profit i treba imati na umu da se to tiče samo Ethereuma i to prema trenutnim postavkama tržišta.

Zaključak priče jest da bez barem pet računala s najboljim mogućim hardverom za rudarenje i spremnog proračuna od par desetaka tisuća kuna za izvanredne troškove, nema smisla ulaziti u ovu priču.

Još iz kategorije

Proširena stvarnost nije trik, nego spas za budućnost lokalne maloprodaje

Proširena stvarnost nije trik, nego spas za budućnost lokalne maloprodaje

14.12.2017. komentiraj

Proširena stvarnost (AR) pokazala je svoje mogućnosti kroz igru Pokemon Gó i potvrdila da je veći hit no virtualna stvarnost (VR), što treba zahvaliti činjenici da ne stvara kompletan svijet oko nas već jednostavno implementira određene detalje unutar onoga što uistinu jest oko nas. I zato je ta tehnologija revolucionarna za maloprodaju.

Tehnologiju treba prigrliti i iskoristiti za napredak, a ne joj se protiviti

Tehnologiju treba prigrliti i iskoristiti za napredak, a ne joj se protiviti

12.12.2017. komentiraj

Tehnologiju treba prigrliti, a ne joj se protiviti ili smatrati besmislenom. Na teži način to su se uvjerili brojni poslodavci i zaposleni, koji su uz nedostatak edukacije ostali korak ili više njih iza svih promjena koje su se zbile posljednjih deset ili više godina. Bilo ih je mnogo, trebalo se informirati, educirati i pratiti zbivanja... I nije gotovo!

INOVACIJA …  „Flipped Classroom“ – Case Study

INOVACIJA … „Flipped Classroom“ – Case Study

11.12.2017. komentiraj

U prethodne dvije kolumne prikazao sam generalni „landscape“ primjene ove napredne metode poduke u svijetu i Hrvatskoj. Najkraći optimistički zaključak je: Potencijal primjene Flipped Classroom (FC) u Hrvatskoj je golem! Zaključak je takav zato što nije nađeno da se metoda primjenjuje igdje službeno/redovno. Ta konstatacija vrijedi  za sva predavanja u jednom predmetu, bilo u osnovnim i srednjim školama, bilo na fakultetima/visokim školama.