KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom imao je zaista dobru prošlu poslovnu godinu jer su mu svi ključni pokazatelji pozitivni jer prihodu i EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) rasli su 11 odnosno 11,2 posto.  Tako je čak i ako se izuzme utjecaj kupnje Crnogorskog Telekoma početkom prošle godine, ali i pripajanja H1 Telekoma Optimi Telekomu koji je se dogodio sredinom prošle godine.

Poslovni rezultati samo HT-a bez eksternih utjecaja Crnogorskog Telekoma pokazuju rast prihoda 2 posto, dok je EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) porasla je 3,4 posto, dok je neto dobit zabilježila pad od 10,8 posto. Pritom se taj pad može pripisati nastavku rasta kapitalnih ulaganja za novih 8,5 posto na čak 1,745 milijardi kuna u prošloj godini.

Podsjetimo još jednom, radi apsolutno jasnoće snažni rezultati HT-a i rast prihoda od 11 posto i konsolidacija H1 Telekoma (H1), koji je 1. srpnja 2017. pripojen Optima Telekomu, doveli su do rasta prihoda HT-a Hrvatska za 2,0 posto. Ako se isključi H1, prihodi su se povećali za 1,5 posto. Prihodi Crnogorskog Telekoma (CT), koji su konsolidirani od 1. siječnja 2017, i dalje su pod pritiskom, ali se profitabilnost poboljšala nakon uvođenja inicijativa za povećanje učinkovitosti.

Kada se govori o pripajanju H1 Telekoma Optimi Telekomu kojim upravlja HT riječ je potezu koji su odobrili regulatori i AZTN (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja) te HAKOM (domaći telekom regulator) zapravo je riječ o dobrom potezu i za tržište i za korisnike. Znam da se neki s time neće složiti jer smatraju da je HT kao najjači domaći i bivši monopolist još ojačao tržišnu poziciju. Ipak je to bilo razumljivo nakon što je Vipnet preuzeo Metronet. Time na tržištu nije ostao niti jedan veći telekom. I s obzirom na 4,3 milijuna stanovnika, oko 1,5 milijuna kućanstava to je jednostavno razumljivo, ma koliko neki šutjeli o tome.

Nadalje, preuzimanje H1 Telekoma za ovu kompaniju je zapravo pozitivno. Razlog tome leži u činjenicu da je najveći pojedinačni dioničar H1 Telekoma bila državna banka Hrvatska poštanska banka (HPB) koja baš i nije bila zainteresirana za sudbinu ovog telekoma. Kako to, pa eto vrlo jednostavno, činjenice govore za sebe. Naime, njihov izbor za predsjednika Uprave H1 Telekoma to je dokazao time da ga za tržište nije bilo briga, a još k tome o tome tržištu nije želio, nije htio, ama baš ništa znati. I to su bjelodane činjenice, stoga je dogovor HPB-a s dioničarima H1 i HT s drugim dioničarima Optime da se dogodi pripajanje zapravo jedino logično, razumljivo.

Stoga je hrvatsko telekom tržište konsolidirano. Sada jedino ostaje da vidi što će napraviti Tele2 i hoće li pokušati preuzeti kada HT-u prestane upravljanje Optimom i pripojenim H1 preuzeti ovog fiksnog telekom operatera. Tele2 s Optima Telekom zaokružio bi svoj portfelj i tada bi imali tri konvergentna operatera s cijelom paletom usluga od fiksne, preko mobilne telefonije do ICT usluga.

Vratimo se ipak samo HT-ovim rezultatima jer je iz njih vidljivo da su svi segmenti rasli, a pad i to veliki vidljiv je u segmentu fiksne telefonije i to 11,5 posto. Najveći rast prihoda vidi se u mobilnoj telefoniji 5,9 posto. U mobilnoj telefoniji prema tržišnom udjelu HT bilježi pad od 0,8 postotnih poena dok je ukupan broj pretplatnika porastao na 2,244 milijuna uz malen rast od 0,5 posto. I dok segment prepaida pada 8,4 posto broj korisnika na ugovor rastao je 8,7 posto. Prosječna mjesečna potrošnja (ARPU) u mobilnom segmentu u prepaidu je porasla 1,9 posto na 43 kune mjesečno dok je u segmentu na ugovor pala 3,3 posto na 106 kuna mjesečno.

U fiksnoj telefoniji pad je ukupnog broja korisnika na 938 tisuća linija i to za 6,9 posto, dok je na području širokopojasnog pojasa pristupu internetu zabilježeno povećanje od 0,4 posto na ukupno 755 tisuća korisnika. Broj IPTV korisnika povećan je pak 4 posto na 417 tisuća.

Za sljedeću godinu HT očekuje nešto veći rast prihoda, zadržavanje EBITDA marže na oko 40 posto, a ove godine je ona iznosila 40,5 posto što je jako dobro i vrlo visoko pozicionira HT na europskom telekomunikacijskom tržištu. Što se pak tiče dividende za 2017. bit će isplaćena u iznosu od 6 kuna, a isto se očekuje i u 2019. godini kada stignu rezultati za ovu poslovnu godinu.

Sve u svemu, HT-ovi rezultati zaokružuju izlazak poslovnih rezultata domaćih telekoma i pokazuju dobre trendove na tržištu. To je svakako dobro ako se uzme u obzir da dolazi nova velika era ulaganja u optičku infrastrukturu i 5G mreže što očekuje sve telekome na domaćem telekom tržištu.

Još iz kategorije

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

20.03.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako već od početka 2016. godine znamo za ključni savjet koji nam je dala analiza IFO instituta iz Njemačke: „Jedino što je važno jest predanost reformama“! Od tada se ne dešava (gotovo) ništa na planu strukturnih reformi.

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

16.03.2018. komentiraj

Danas se često govori o umjetnoj inteligenciji. Iz tog me razloga Dražen zamolio da se primim tipkovnice i napišem seriju kolumna o umjetnoj inteligenciji, kako bismo pojasnili ovo zanimljivo i raznoliko područje. Prvo što je potrebno napraviti je jedan terminološki pregled postojećih naziva, jer se u virtualnom svijetu termini često krivo koriste.

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

12.03.2018. komentiraj

prethodnoj smo kolumni na anegdotalan način prikazali  koliko je društvena inovacija u nas zanemarena. Najavili smo  danas dati ozbiljnije primjere ove važne aktivnosti u nas. Našli smo ih neočekivano u Izvješću EK o Hrvatskoj. Ono se primarno bavi u makroekonomikom i provođenjem reformi u 2017. godini.