IT muče problemi s performansama u često bezglavoj trci za digitalizacijom

IT muče problemi s performansama u često bezglavoj trci za digitalizacijom

Foto: Fotolia

Tranzicija u digitalno doba događa se već par godina, kad su kompanije u pitanju, a to itekako utječe na njihove IT sektore, koji više ne uživaju jednaku pažnju, privilegije, ljudstvo i proračun. U takvoj situaciji dolazi do problema, a oni se odražavaju i na samu „digitaliju“ koju lideri kompanija žele uvesti.

Naime, s obzirom da se sve skupa "gura" do krajnjih limita, problemi s radom su učestali i trenutno zauzimaju četvrtinu radnog vremena IT profesionalaca u poslovnom sektoru. To uzima previše vremena jer konstantno se baviti zastojima, kvarovima, nedostatkom brzine i efikasnosti skreće pažnju s konkretnog posla i samim time utječe na razvoj. Ukratko, lideri kompanija napravili su grešku kakvu čine valjda oduvijek - napravili su rezove i odlučili štedjeti na ljudstvu pa sad pate na dvije strane i zapravo su u situaciji koja se može opisati kao "dvosjekli mač".

Ne treba čuditi što motivacija zaposlenih pada, prenatrpani su poslom i stresa je više no ikad jer konstantno su pritisnuti rokovima, a ne rade u uvjetima koji bi se mogli nazvati zadovoljavajućima. Uz to, njih čak 75 posto tvrdi da nemaju samopouzdanja kad treba riješiti neke od problema s performansama digitalnog dijela poslovanja. Nije to mali broj jer Dynatrace je proveo istraživanje nad 1239 IT zaposlenika u Sjedinjenim Američkim Državama i zapravo ukazao na ozbiljan problem.

U takvoj situaciji, osim stresa, gubi se mnogo korisnog vremena pa tako godišnje IT profesionalci gube 522 sata na rješavanje problema koji se praktički ne bi trebali pojavljivati u normalnim okolnostima, a softverski developeri čak 548 sati godišnje. Nije ni to sve, u marketingu se gubi 470 sati, a u službama za korisnike 496 sati godišnje.

Da su lideri kompanija i organizacija poslušali savjete i prije tranzicije obavili edukacije zaposlenika, napravili realnu strategiju te krenuli s implementacijom novih tehnologija, izbjegli bi zastoje i probleme koji se sad rješavaju u hodu te oduzimaju više vremena i novca no što bi pravovremena ulaganja ikad oduzela...

Još iz kategorije

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

14.11.2017. komentiraj

Vjerojatno ste u životu čuli barem jedan vic koji objašnjava koliko je određenih ljudi potrebno da bi promijenilo jednu sijalicu. Takve se doskočice obično naslanjaju na kakve stereotipe i, realno, nisu baš pretjerano pristojne (a i rijetko su smiješne). Od nedavno tu seriju viceva možemo dopuniti novom verzijom: „Koliko je HRT-ovaca potrebno za jednu objavu na Facebooku?“

Car je gol!

Car je gol!

14.11.2017. komentiraj

Je li ili nije IP adresa osobni podatak, koliko je to uopće važno i kako to utječe na društvo? Raspravljali su stručnjaci za informacijske tehnologije, sigurnost, online marketing, pravnici, … Rezultati rasprave su blago rečeno uznemirujući.

INOVACIJA …  koju se ne može odbiti

INOVACIJA … koju se ne može odbiti

13.11.2017. komentiraj

U prethodnoj sam kolumni najavio prikaz jedne inovativne ideje za koju ne postoji niti jedan objektivni razlog zbog kojega se ne bi realizirala. Radi se o ideji za postavljanje spomenika zaslužnim Zagrepčanima, koja je došla u okviru pilota www.zg-inovacija.eu. Detalje prijedloga o spomenicima u gradu Zagrebu i raspravu vidi OVDJE. Predložena su tri nova spomenika, u povodu smrti uistinu zaslužnih građana: Relje Bašića, Zvonka Špišića i Vlade Štefančića.