IT muče problemi s performansama u često bezglavoj trci za digitalizacijom

IT muče problemi s performansama u često bezglavoj trci za digitalizacijom

Foto: Fotolia

Tranzicija u digitalno doba događa se već par godina, kad su kompanije u pitanju, a to itekako utječe na njihove IT sektore, koji više ne uživaju jednaku pažnju, privilegije, ljudstvo i proračun. U takvoj situaciji dolazi do problema, a oni se odražavaju i na samu „digitaliju“ koju lideri kompanija žele uvesti.

Naime, s obzirom da se sve skupa "gura" do krajnjih limita, problemi s radom su učestali i trenutno zauzimaju četvrtinu radnog vremena IT profesionalaca u poslovnom sektoru. To uzima previše vremena jer konstantno se baviti zastojima, kvarovima, nedostatkom brzine i efikasnosti skreće pažnju s konkretnog posla i samim time utječe na razvoj. Ukratko, lideri kompanija napravili su grešku kakvu čine valjda oduvijek - napravili su rezove i odlučili štedjeti na ljudstvu pa sad pate na dvije strane i zapravo su u situaciji koja se može opisati kao "dvosjekli mač".

Ne treba čuditi što motivacija zaposlenih pada, prenatrpani su poslom i stresa je više no ikad jer konstantno su pritisnuti rokovima, a ne rade u uvjetima koji bi se mogli nazvati zadovoljavajućima. Uz to, njih čak 75 posto tvrdi da nemaju samopouzdanja kad treba riješiti neke od problema s performansama digitalnog dijela poslovanja. Nije to mali broj jer Dynatrace je proveo istraživanje nad 1239 IT zaposlenika u Sjedinjenim Američkim Državama i zapravo ukazao na ozbiljan problem.

U takvoj situaciji, osim stresa, gubi se mnogo korisnog vremena pa tako godišnje IT profesionalci gube 522 sata na rješavanje problema koji se praktički ne bi trebali pojavljivati u normalnim okolnostima, a softverski developeri čak 548 sati godišnje. Nije ni to sve, u marketingu se gubi 470 sati, a u službama za korisnike 496 sati godišnje.

Da su lideri kompanija i organizacija poslušali savjete i prije tranzicije obavili edukacije zaposlenika, napravili realnu strategiju te krenuli s implementacijom novih tehnologija, izbjegli bi zastoje i probleme koji se sad rješavaju u hodu te oduzimaju više vremena i novca no što bi pravovremena ulaganja ikad oduzela...

Još iz kategorije

INOVACIJA …  angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

22.05.2018. komentiraj

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija.

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

21.05.2018. komentiraj

Zbog opće digitalizacije korporativnih sustava stvoren je virtualni svijet bez granica, gdje se odvija kontinuirana razmjena podataka pohranjenih u korporativnim mrežama. Ovaj način poslovanja pridonio je njegovoj učinkovitosti, ali je također povećavao rizik od krađe i iskorištavanja tih podataka. U prilog tome govore i rezultati istraživanja tvrtke Clico, za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, prema kojima će vjerojatnost da će vaša tvrtka biti hakirana u prvoj godini osnivanja biti gotovo stopostotna!

INOVACIJA …  CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

16.05.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.