Phishing je najvjerojatniji način na koji će vaš korisnički račun biti ukraden

Phishing je najvjerojatniji način na koji će vaš korisnički račun biti ukraden

Foto: Shutterstock

Google mnogo vremena i novca ulaže u sigurnost na internetu, a posebno je značajno to što se trudi educirati korisnike kako se ponašati da ne bi završili u problemima koji podrazumijevaju i krađu korisničkog računa. No, prvo je Google morao sam shvatiti kakvim metodama se hakeri najuspješnije služe da bi uspjeli napraviti sve što žele.

Stoga je napravljeno istraživanje 'crnog tržišta' u trajanju od ožujka 2016. do ožujka 2017. i zaključeno je da "phishing" još uvijek među hakerima jest najuspješnija metoda za napade na korisnike. Ali, vrlo su uspješne i metode kao "keylogging" ili "treća strana" koja od korisnika zahtijeva instalaciju neprovjerenih programa, aplikacija, softvera svih vrsta... pa na taj način hakeri dolaze do cilja.

Konkretno, 788 tisuća povjerljivih podataka hakeri su uspjeli pridobiti služeći se "keylogger" metodom, 12 milijuna računa ukradeno je zahvaljujući phishingu, a 3,3 milijardi korisničkih računa zabilježilo je pokušaje napada kroz "treću stranu". Ukupno, 12 posto od te brojke koristilo je Gmail kao korisničko ime, a njih sedam posto koristilo je identičnu lozinku te se na taj način ponudilo hakerima da uzmu sve što žele vrlo jednostavno.

Srećom, Google ima zaštitu pri pokušaju prvog spajanja na korisnički račun s uređaja koji je dotad nezabilježen da su korisnici na vrijeme znali kad bi se događalo nešto sumnjivo. Također, Google je otkrio da phishing alati uspješno prikupljaju i IP adrese svoji žrtava u 82 posto slučajeva, a keyloggeri u 74 posto slučajeva. Uz to, alati kojima se koriste mogu prikupiti brojeve mobilnih uređaja, njihove serijske brojeve i model. Potom se na taj način može potvrditi račun u koji žele provaliti.

Iako Google nudi kvalitetnu zaštitu, svejedno upozorava korisnike da mijenjaju lozinke češće, da ne koriste identične na više mjesta i da imaju dvostruku provjeru pri spajanju na korisnički račun. Kad jedna od najvećih kompanija da takve savjete, onda je jasno koliko opasno može biti ponašati se nonšalantno i ne misliti dovoljno na zaštitu.

Još iz kategorije

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

20.04.2018. komentiraj

Internet bankarstvo s pametnim telefonima proširilo se među korisnicima vrlo brzo, no taj trend nije pratio razvoj sigurnosti aplikacija koje omogućavaju jednostavno, efikasno i brzo bankarenje. Naime, prema istraživanju provedenom od strane Positive Technologies, najranjivije aplikacije upravo su one vezane uz internet bankarstvo!

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

18.04.2018. komentiraj

U sklopu šestog izdanja festivala Dani komunikacija, koji je održan prošlog vikenda u Rovinju, Vipnet je osvojio šest nagrada. Po tri su im pripale u natjecanjima MIXX i Ideja X, od čega je čak četiri dobila kampanja „Nema da nema“.

South Central Ventures investirao je u LittleDot

South Central Ventures investirao je u LittleDot

18.04.2018. komentiraj

South Central Ventures je objavio najnoviju investiciju u svom portfelju- LittleDot. Aplikaciju su osmislili Dario Šimović i doktor Milivoj Jovančević, LittleDot je platforma za povezivanje roditelja s pedijatrima i ostalim liječnicima u stvarnom vremenu, kako bi roditelji dobili stručne savjete i bili u mogućnosti pratiti razvoj djeteta.