Phishing je najvjerojatniji način na koji će vaš korisnički račun biti ukraden

Phishing je najvjerojatniji način na koji će vaš korisnički račun biti ukraden

Foto: Shutterstock

Google mnogo vremena i novca ulaže u sigurnost na internetu, a posebno je značajno to što se trudi educirati korisnike kako se ponašati da ne bi završili u problemima koji podrazumijevaju i krađu korisničkog računa. No, prvo je Google morao sam shvatiti kakvim metodama se hakeri najuspješnije služe da bi uspjeli napraviti sve što žele.

Stoga je napravljeno istraživanje 'crnog tržišta' u trajanju od ožujka 2016. do ožujka 2017. i zaključeno je da "phishing" još uvijek među hakerima jest najuspješnija metoda za napade na korisnike. Ali, vrlo su uspješne i metode kao "keylogging" ili "treća strana" koja od korisnika zahtijeva instalaciju neprovjerenih programa, aplikacija, softvera svih vrsta... pa na taj način hakeri dolaze do cilja.

Konkretno, 788 tisuća povjerljivih podataka hakeri su uspjeli pridobiti služeći se "keylogger" metodom, 12 milijuna računa ukradeno je zahvaljujući phishingu, a 3,3 milijardi korisničkih računa zabilježilo je pokušaje napada kroz "treću stranu". Ukupno, 12 posto od te brojke koristilo je Gmail kao korisničko ime, a njih sedam posto koristilo je identičnu lozinku te se na taj način ponudilo hakerima da uzmu sve što žele vrlo jednostavno.

Srećom, Google ima zaštitu pri pokušaju prvog spajanja na korisnički račun s uređaja koji je dotad nezabilježen da su korisnici na vrijeme znali kad bi se događalo nešto sumnjivo. Također, Google je otkrio da phishing alati uspješno prikupljaju i IP adrese svoji žrtava u 82 posto slučajeva, a keyloggeri u 74 posto slučajeva. Uz to, alati kojima se koriste mogu prikupiti brojeve mobilnih uređaja, njihove serijske brojeve i model. Potom se na taj način može potvrditi račun u koji žele provaliti.

Iako Google nudi kvalitetnu zaštitu, svejedno upozorava korisnike da mijenjaju lozinke češće, da ne koriste identične na više mjesta i da imaju dvostruku provjeru pri spajanju na korisnički račun. Kad jedna od najvećih kompanija da takve savjete, onda je jasno koliko opasno može biti ponašati se nonšalantno i ne misliti dovoljno na zaštitu.

Još iz kategorije

Canonova obiteljska foto i video platforma Lifecake ima više od dva milijuna korisnika

Canonova obiteljska foto i video platforma Lifecake ima više od dva milijuna korisnika

18.11.2017. komentiraj

Lifecake, društvena mreža za roditelje namijenjena privatnom i sigurnom dijeljenju fotografija s drugim članovima obitelji, premašila je dva milijuna korisnika i 120 milijuna prijenosa sadržaja, odražavajući sve veću pažnju koja se pridaje zaštiti privatnosti u globalnim društvenim medijima.

Danas se obilježava 25. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj

Danas se obilježava 25. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj

17.11.2017. komentiraj

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u petak, 17. studenoga 2017. godine obilježavaju 25 godina interneta u Republici Hrvatskoj. Svečanost se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici okupljenima će se obratiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, državni tajnik Bernard Gršić, ravnatelj CARNeta Goran Kezunović i ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

16.11.2017. komentiraj

Mozilla je ovih dana izbacila veliku nadogradnju svog preglednika interneta Firefoxa koja donosi mnoge novosti. Jedna od njih je da je korisnicima u SAD-u ponovno dostupna mogućnost rezultata pretraživanja Googlea iz glavne kućice za pretrage.