Društvene mreže nisu ubile e-mail, ali su ga značajno promijenile

Društvene mreže nisu ubile e-mail, ali su ga značajno promijenile

Foto: Fotolia

Društvene mreže donijele su mnogo promjena u digitalnu stvarnosti. Ponajprije se misli na to što su uklonile nekadašnju potrebu za blogovima, forumima i općenito “specijaliziranim” mjestima za druženje, ali i komunikaciju. No, e-mail je i dalje postojan, održava se unatoč svemu. Iako, ruku na srce, društvene mreže ga jesu promijenile.

Naime, elektronička pošta postoji već 45 godina, a popularna je u svijetu posljednjih 25. Nekako je uvijek bila način na koji bi se ujedinila komunikacija. Postojali su chatovi, postojale su poruke na mobilnim uređajima, kao i razni drugi alati prije samog dolaska društvenih mreža, ali e-mail se nekako usporedo razvijao i održavao bez ikakvih problema. Slično je i sad. Samo, kako društvene mreže mijenjaju e-mail?

One su prvenstveno osobnije prirode i najčešće odvojene od posla kojim se netko bavi, što e-mailu daje jednu privatniju notu u smjeru dalje od privatnog života. Zvuči komplicirano, ali uzmite svoje primjere. Komunikacija e-mailom i dalje je sastavni dio svakog poslovanja jer na taj način lako možete "implementirati" ne baš bliske osobe u vaše okruženje. Kroz društvene mreže bi to ipak bilo nepraktično. Također, ukoliko ste s nekime baš bliski često ćete koristiti e-mail kako biste zadržali tu privatniju notu.

Svjesni su tog i poslužitelji kao Google ili Microsoft pa uz jendnostavno povezivanje e-mail računom možete napraviti registraciju na svaku relevantniju web stranicu ili društvenu mrežu na svijetu. To je sjajno jer e-mail ipak ne mora sadržavati sve vaše privatne podatke, kao što to u principu sačinjavaju društvene mreže.

Naravno, nije ni to sve, e-mail ima službeniju notu pa služi za potvrdu novčanih transakcija i na njega se oslanjate kad tražite izgubljene lozinke. Dakle, itekako je živa ta "stara" platforma i razvija se kako se razvija sve oko nje. Još uvijek više nego uspješno.

Još iz kategorije

.hr domena slavi 25 godina postojanja

.hr domena slavi 25 godina postojanja

23.02.2018. komentiraj

CARNET je danas obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru. Rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, upućena današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću 1993. godine, označila je početak formalnog priznavanja .hr domene, a prva registrirana domena bila je srce.hr. Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100 800. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.

INFOGRAFIKA: Trump na Twitteru

INFOGRAFIKA: Trump na Twitteru

23.02.2018. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump iznimno je aktivan na Twitteru i on mu od dolaska na političku scenu služi kao način obraćanja ne samo domaćoj već i svjetskoj javnosti. Način na koji to čini često je kontroverzan i provokativan pa izaziva pažnju, ali svejedno nije ni blizu broju pratitelja na Twitteru kao što je njegov prethodnik Barack Obama.

Nova Iskonova rješenja

Nova Iskonova rješenja

22.02.2018. komentiraj

Umjetna inteligencija, strojno učenje i Internet stvari su tehnološki trendovi na koje se ove godine klade baš sve velike konzultantske kuće. Pronalazimo im niz primjena u poslovanju, dok ih u domove primamo na ljestvici od „prilično sramežljivo“ do „nikako“. Razloga je mnogo, a najčešći su nedostupnost, previsoke cijene pametnih uređaja ili nedostatak specifičnih tehničkih znanja za njihovo uspješno korištenje.