Svako četvrto dijete ispod 6 ima mobitel

Svako četvrto dijete ispod 6 ima mobitel

Foto: Shutterstock

Pametni telefoni osvojili su svijet odavno i to neviđenom brzinom, što znači da je unutar tih desetak godina koliko postoje stasala jedna cijela generacija uz njih. I bez obzira što roditelji inzistiraju, poučeni istraživanjima zdrastvenih institucija, da je idealna dob za prvi pametni telefon 11 godina, u Velikoj britaniji čak 25 posto djece mlađe od šest godina ima jedan!

Automatski to vuče za sobom njihovo korištenje, što ponovno vuče za sobom neke druge moguće zdravstvene probleme koji se javljaju zbog korištenja pametnih telefona, posebno kod djece koja su još u razvoju u svakom smislu. Naime, istraživanje koje je proveo musicMagpie pokazuje da ta djeca provode u prosjeku 21 sat tjedno na pametnim telefonima. To je čak tri sata dnevno, što nije preporučljivo. Za djecu mlađu od šest godina preporuča se dnevno do sat vremena korištenja pametnih telefona i(li) tableta te do dva sata gledanja u TV ekran.

Istraživanje je posebno zanimljivo i iz razloga što je većina odabrala 11 godina kao idealnu dob za prvi pametni telefon svom djetetu. No, to što su većina, ne znači i da se većinom odgovorno ponašaju. Naime, njih 80 posto ne kontrolira koliko im djeca koriste pametne telefone, njih 75 posto im ne limitira podatkovni promet i njih 75 posto platilo je 500 funti (4258 kuna) za prvi pametni telefon svog djeteta. Sve to zapravo je podosta zabrinjavajuće i pokazuje da nisu samo nove mlade generacije stasale na specifičan način uz pametne telefone, već i nove generacije roditelja.

Kad se pak gleda koji su to prvi uređaji, kad su toliko skupocjeni, naravno, riječ je o Appleu i Samsungu. U vrijeme kad su konzole za igranje video igara bile istinski hit među mladima, roditelji su puno više pozornosti posvećivali koliko im djeca borave igrajući se. Sad kad 38 posto djece koristi pametne telefone isključivo za igru, kontrole nema.

Zaključak kompletnog istraživanja jest da treba poraditi na edukaciji roditelja jer neometani boravak djece na internetu povlači za sobom cijeli niz potencijalno štetnih situacija, a sami boravak na mobilnim uređajima na neograničeni period povlači spomenute zdravstvene probleme kod djece u razvoju.

Još iz kategorije

Logitech osvojio rekordnih 13 Red Dot nagrada

Logitech osvojio rekordnih 13 Red Dot nagrada

20.04.2018. komentiraj

Tvrtka Logitech objavila je kako osvojila ukupno dosad najveći broj Red Dot nagrada za dizajn. Prilikom dodjele nagrada za 2018. godinu trinaest njihovih proizvoda iz ukupno deset kategorija pokupilo je priznanja.

HT nastavlja s digitalizacijom kulture i predstavlja novu interaktivnu aplikaciju Cultural Places

HT nastavlja s digitalizacijom kulture i predstavlja novu interaktivnu aplikaciju Cultural Places

20.04.2018. komentiraj

U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb danas se otvara 11. izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, na kojoj će svoje radove predstaviti mladi suvremeni umjetnici. Riječ je o najvećoj i ujedno jednoj od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

AOC predstavio novi gaming monitor AGON AG322QC4

AOC predstavio novi gaming monitor AGON AG322QC4

19.04.2018. komentiraj

Tvrtka AOC predstavlja novi dodatak u AGON premium gaming liniji monitora, AOC AGON AG322QC4. Monitor dolazi s najnovijim tehnologijama VESA DisplayHDR 400 i Radeon FreeSync 2.