HP uhvaćen u instaliranju spyware softvera na Windows 10 bez pristanka korisnika

HP uhvaćen u instaliranju spyware softvera na Windows 10 bez pristanka korisnika

Foto: HP

Android pametni telefoni imaju velikih problema kad se radi o privatnosti korisnika i to nije nikakva tajna, svakog dana otkrije se nešto novo. No, problematično je što se otkrilo i da jedan velikan kao Hewlett-Packard također narušava privatnost korisnika, ali na računalima s Windows 10 operativnim sustavom.

Konkretno, nakon nove nadopune HP-ovih računala s Windows 10, TouchPoint Analytics Client počeo se spajati na HP-ove servere svakog dana te slati razne informacije. Nije poznato stoji li iza ove nadopune i velike promjene HP ili Microsoft, ili je pak riječ o slučajnosti. Kako god, HP-ovi serveri primaju podatke koje ne bi smjeli i time se narušava privatnost korisnika, koji nisu dali suglasnost da se čini što se čini.

Ova aktivnost novi je dokaz da su potrebni stroži i konkretniji zakoni kojima bi se spriječilo sve o već sad, a potom i u budućnosti. Uskoro će Internet stvari (IoT) postati stvarnost, iako već i jest u naprednijim dijelovima svijeta, uskoro će mobilne mreže pete generacije (5G) biti realnost... i sve to kao nužnost zahtijeva povjerenje korisnika. Bez povjerenje ništa neće biti ostvareno na adekvatan način i kad već tehnološka industrija sama ne želi uložiti napore da se to povjerenje zadobije, vrijeme je da državne institucije i regulatorna tijela učine to umjesto njih.

Poznato je da se podaci prikupljaju kako bi daljnjim analizama bilo poznatije kako se postavljati prema korisniku u budućnosti, ponajprije po pitanju oglašavanja. Na taj se način bez previše truda ostvaruju dodatni prihodi. Zato se ne bježi od aktivnosti koje čini HP, pa i Google, Amazon, Facebook, Twitter...

Istim smjerom idu i manji, koji svoje korisnike tretiraju kao izvor izvlačenja novca na način da im opterećuju računala kako bi u trenucima surfanja na njihovim stranicama rudarili kriptovalute. Drugi pak koriste posjetitelje svojih stranica kao pokusne kuniće i prate sve što tipkaju.

I možda se nekome te aktivnosti ne čine strašnima, ali i to je dio problema. Da podaci do kojih se dolazi nisu bitni, onda se ne bi prikupljali. I ne bi se prikupljali iza leđa korisnika.

Još iz kategorije

Pada potražnja komponenti potrebnih za sastavljanje iPhonea X

Pada potražnja komponenti potrebnih za sastavljanje iPhonea X

12.12.2017. komentiraj

Nakon lansiranja iPhonea X u prodaju, zbog nedovoljnog broja dostupnih uređaja spram ogromne potražnje nerijetko se događalo da se mobitel čeka na isporuku tjednima, pa čak i do 2 mjeseca. Ta situacija se u međuvremenu znatno poboljšala, pa se tako isporuka od 5-6 tjedna spustila ispod tjedan dana. Apple je očito uspio u osiguranju dovoljne količine komponenata, s čime je ubrzao proizvodni ciklus i drastično skratio vrijeme čekanja na uređaj.

Korisnici preferiraju softverske nadogradnje umjesto kupovine novog mobitela

Korisnici preferiraju softverske nadogradnje umjesto kupovine novog mobitela

11.12.2017. komentiraj

Ako imate mobitel star 2-3 godine i da dobijete ponudu da kupite novi mobitel ili da vam se softver na starom nadogradi na najnoviju verziju, što biste odabrali? Prema novom istraživanju  čini se da korisnici ovih dana više preferiraju nadogradnje na svojim postojećim mobitelima nego kupovinu potpuno novog.

Kako dobiti bokeh efekt na mobitelu s jednom kamerom

Kako dobiti bokeh efekt na mobitelu s jednom kamerom

11.12.2017. komentiraj

Pametni telefoni konstantno donose poboljšanja kad su kamere u pitanju, a novi apsolutni hit su one dualne, bez kojih se svi bolji uređaji danas ne mogu ni zamisliti. Samim time, mogućnosti koje se nude svakako su zanimljive, probijaju granice na koje smo dosad navikli i bude znatiželju kako bismo istražili dokle nas sve skupa može odvesti. A to se odnosi i na amatere i profesionalce.