HP uhvaćen u instaliranju spyware softvera na Windows 10 bez pristanka korisnika

HP uhvaćen u instaliranju spyware softvera na Windows 10 bez pristanka korisnika

Foto: HP

Android pametni telefoni imaju velikih problema kad se radi o privatnosti korisnika i to nije nikakva tajna, svakog dana otkrije se nešto novo. No, problematično je što se otkrilo i da jedan velikan kao Hewlett-Packard također narušava privatnost korisnika, ali na računalima s Windows 10 operativnim sustavom.

Konkretno, nakon nove nadopune HP-ovih računala s Windows 10, TouchPoint Analytics Client počeo se spajati na HP-ove servere svakog dana te slati razne informacije. Nije poznato stoji li iza ove nadopune i velike promjene HP ili Microsoft, ili je pak riječ o slučajnosti. Kako god, HP-ovi serveri primaju podatke koje ne bi smjeli i time se narušava privatnost korisnika, koji nisu dali suglasnost da se čini što se čini.

Ova aktivnost novi je dokaz da su potrebni stroži i konkretniji zakoni kojima bi se spriječilo sve o već sad, a potom i u budućnosti. Uskoro će Internet stvari (IoT) postati stvarnost, iako već i jest u naprednijim dijelovima svijeta, uskoro će mobilne mreže pete generacije (5G) biti realnost... i sve to kao nužnost zahtijeva povjerenje korisnika. Bez povjerenje ništa neće biti ostvareno na adekvatan način i kad već tehnološka industrija sama ne želi uložiti napore da se to povjerenje zadobije, vrijeme je da državne institucije i regulatorna tijela učine to umjesto njih.

Poznato je da se podaci prikupljaju kako bi daljnjim analizama bilo poznatije kako se postavljati prema korisniku u budućnosti, ponajprije po pitanju oglašavanja. Na taj se način bez previše truda ostvaruju dodatni prihodi. Zato se ne bježi od aktivnosti koje čini HP, pa i Google, Amazon, Facebook, Twitter...

Istim smjerom idu i manji, koji svoje korisnike tretiraju kao izvor izvlačenja novca na način da im opterećuju računala kako bi u trenucima surfanja na njihovim stranicama rudarili kriptovalute. Drugi pak koriste posjetitelje svojih stranica kao pokusne kuniće i prate sve što tipkaju.

I možda se nekome te aktivnosti ne čine strašnima, ali i to je dio problema. Da podaci do kojih se dolazi nisu bitni, onda se ne bi prikupljali. I ne bi se prikupljali iza leđa korisnika.

Još iz kategorije

Asus će na MWC 2018 predstaviti novi flagship smartphone Zenfone 5

Asus će na MWC 2018 predstaviti novi flagship smartphone Zenfone 5

23.02.2018. komentiraj

Asus se sa svojim flagshipom Zenfone 5 odlučio kopirati dizajn iPhonea X i to se vidi prema fotografiji koja je procurila u javnost. Koliko je autentična, znat će se na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni idućeg tjedna, ali dojam je da nije lažna. I već prvi pogled jasno daje do znanja otkud se pronašla inspiracija za dizajn.

Na MWC-u premijerno predstavljanje Noa N7 pametnog telefona

Na MWC-u premijerno predstavljanje Noa N7 pametnog telefona

23.02.2018. komentiraj

Koprivnička tvrtka Hangar18 na ovogodišnjem će Mobile World Congressu u Barceloni, koji počinje sljedećeg tjedna, predstaviti još jedan novitet. Riječ je o pametnom telefonu Noa N7. N7 ima zaslon dijagonale 5,7 inča HD+ rezolucije (1440×720 točaka) s omjerom ekrana 18:9. Pokreće ga osmojezgreni MediaTekov MT6750 procesor uz 4 GB radne memorije i 64 GB prostora za pohranu koji se dodatnim karticama može proširiti za još 128 GB. Uređaj napaja baterija kapaciteta 3300 mAh, a ugrađeni operativni sustav je Android 8.0.

Sony izbacio teaser za zakrivljeni mobitel

Sony izbacio teaser za zakrivljeni mobitel

22.02.2018. komentiraj

Samsung će sa svojim Galaxy S9 svakako zaokupiti poveći dio pažnje Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni, posebno jer prošle godine nije na tom sajmu odlučio predstaviti S8 i S8+ pametne telefone. Ali, račune bi mu mogao pomrsiti Sony, koji golica maštu javnosti videom od 23 sekunde, čiji je glavni „glumac“ zakrivljeni pametni telefon. Ili se čini da je takav!