U borbu za CPU tržište uz Intel i AMD uključuje se i treći igrač

Intel i AMD konstantno vode bitku na tržištu moćnih procesora za servere, ali čini se da je stigao “treći igrač”, koji bi im mogao podosta poremetiti planove u smislu duopola. Riječ je o Marvellu, koji se predstavlja sa zvjerkom kojoj trenutno nitko zapravo ne može parirati.

Riječ je o ThunderX3, a na tržište će doći nešto kasnije ove godine. Samo, već u najavi je jasno o kakvom se proizvodu radi i zašto Intel i AMD moraju pomno pratiti daljnji razvoj.

ThunderX3 treća je generacija ARM procesora za servere, po jednoj fizičkoj jezgri može imati više od dvije logičke jezgre (eng., thread), a ima 96 jezgri i do 384 logičkih jezgri u jednom procesorskom ležištu (eng., socket). Uz to, ima kustomizirane Arm v8.3+ jezgre i brzine koje mogu dosegnuti do 3GHz. Inače, ThunderX3 je nastao inspiriran Amazonovim Gravitonom 2.

Nadalje, server može podržavati do dva procesorska ležišta i ukupno 16 DDR4 memorijskih kontrolera. Usporedbe radi, Marvell je naveo da konkurencija ne može parirati njihovu procesoru u smislu visokih performansi po wattu. Konkretno, riječ je o do 120 posto i to je izrazito moćno. U ovom smislu, konkurencija za ThunderX3 su AMD-ov stariji Rome Epyc i Intelov Cascade Lake-SP Xeon.

Jasno, zbog performansi koje nudi, ThunderX3 je idealan za podatkovne centre, cloud računalstvo najvećih mogućih opterećenja, virtualne mašine i kompanije koje se bave hostingom web stranica. I mnogi će se svakako odlučiti za ThunderX3.

Razlog je jednostavan, dobiju više računalne moći za manje novca. I ne samo to, kad dođu nove generacije procesora koje nudi konkurencija, stariji odmah idu "na otpad" dok ThunderX3 može biti nadograđivan, nadopunjavan i odgovara na izazove B2C tržišta. Ali, treba još jednom naglasiti, sve to je još uvijek teorija i treba vidjeti može li Marvell isporučiti sve to što je najavio u reklamiranju svog procesora.URL članka U borbu za CPU tržište uz Intel i AMD uključuje se i treći igrač