Tko u 2017. razvija Linux?

Tko u 2017. razvija Linux?

Linux u 2017. godini dominira računalnim svijetom i to se potvrdilo s izvještajem od strane Linux Foundationa, koji pokazuje da se taj softver nalazi u 90 posto javnog clouda, u 82 posto svih pametnih telefona. Čini i 62 posto ugradbenog tržišta, a ne treba zanemariti ni da se nalazi u 99 posto svih svjetskih super računala. Ukratko, Linux je došao na svoje poslije godina i godina boravka na marginama.

Otvorenost i prijateljski pristup očito su se višestruko isplatili. Kako i ne bi kad se konstantno potiče zajednicu da sudjeluje u samom razvoju Linuxa. Od 2005. godine i usvajanja Git verzije kontrolnog sustava, čak 15637 developera iz više od 1400 kompanija svijeta dalo je svoj doprinos Linuxovu kernelu. Samo prošle godine bilo ih je 4300 iz više od 500 kompanija. Od toga, njih 1670 učinilo je to po prvi put i u tome leži bogatstvo Linuxa.

A kad se govori o kompanijama iz kojih dolaze svi ti vrhunski stručnjaci koji su obogatili Linux svojim znanjem i radom, na sami vrh iskače njih deset, a riječ je redom o Intel, Red Hat, Linaro, IBM, Samsung, SUSE, Google, AMD, Renesas i Mellanox. Iako nije u ovom društvu, Microsoft i dalje doprinosi, ali više nije na samom vrhu kao donedavno.

Naravno, uz toliko logistike i ljudskog potencijala Linux napreduje vrlo brzo i kroz 2015. i 2016. godinu prosječno se razvijalo 7,8 posto patcheva po satu. Kroz ovu godinu prosjek je na 8,5 patcheva, što znači da se tijekom cijelog dana kreiralo njih 204. Dakle, enorman broj dozvoljenih izmjena u samom kernelu, sve redom samim time i korisnima, koje donose potreban napredak za još bolji razvoj cijele priče.

Što se pak tog razvoja tiče, prosječno vrijeme potrebno da se načini patch iznosi u ovoj godini 67,66 dana, što je malo više od 66 dana iz prošle godine. Odgovor zašto je to tako jest u činjenici da se ove godine kreiraju kvalitetniji patchevi no u prošloj, a samim time je za njih potrebno utrošiti i više vremena.

Na kraju, treba znati da je većina developera plaćena za to što čini, ali ne svi. Točnije, njih 8,2 posto ove godine nije plaćeno za svoj rad, a prošle ih je bilo 7,7 posto. Primjerice, u 2014. bilo ih je 11,8 posto. Situacija je takva jer svaki od tih developera lako može pronaći posao pa ga često i mijenjaju, ali nastavljaju s radom na kernelu čak i dok čekaju na novo radno mjesto.

Sve u svemu, Linux prolazi kroz slavne trenutke i svi koji su doveli do takve situacije mogu biti više nego ponosni...

Još iz kategorije

Lemax će otvorit vrata svima koji žele raditi u IT-u

Lemax će otvorit vrata svima koji žele raditi u IT-u

22.05.2019. komentiraj

Tvrtka Lemax će u četvrtak, sutra će (23. svibnja)  u prostorima svog zagrebačkog ureda organizirati prvi u nizu, Dan otvorenih vrata, kako bi predstavio mogućnosti zapošljavanja, nastavka karijere ili prekvalifikacije u informatičkoj industriji. Riječ je o nastavku aktivnosti popularizacije ICT-a među mladima odnosno osobama kojima je informatička i komunikacijska tehnologija zanimljiva, ali ne posjeduju formalno obrazovanje.

'Ruđer' i Algebra zajedničkom suradnjom stvaraju ljudski kapital za potrebe gospodarstva

'Ruđer' i Algebra zajedničkom suradnjom stvaraju ljudski kapital za potrebe gospodarstva

22.05.2019. komentiraj

Ravnatelj najutjecajnije znanstvene institucije u Hrvatskoj, Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith i dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković, potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji u području obrazovanja i zapošljavanja studenata, pokretanja programa tehnološke izvrsnosti za gospodarstvo te novih međunarodnih projekata. Institut Ruđer Bošković i Visoko učilište Algebra također će zajednički organizirati međunarodne konferencije i radionice te uspostavljati znanstvene i profesionalne klastere i udruge.

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.