Tajna istraga otkrila koliko je jednostavno kupiti spyware alate i kako te tvrtke maskiraju tragove

Tajna istraga otkrila koliko je jednostavno kupiti spyware alate i kako te tvrtke maskiraju tragove
Fotolia

Istraživačko novinarstvo nije samo trn u oku političara ili velikih „tradicionalnih“ kompanije. Ne, ono se razvija usporedno s tehnologijom i dobom u kojem živimo, pa ne treba čuditi što su novinari Al Jazeere predstavljajući se drugačije uspjeli otkriti da za pravu svotu novca svi mogu doći do spyware alata kojima potom imaju mogućnost nadgledati svoje mete.

Naime, novinari su glumili da u ime vlade Irana i Južnog Sudana žele kupiti spyware, što ne bi bilo toliko problematično da navedene zemlje nisu na listi onih kojima je zabranjeno prodavati tako nešto. Jer, time im se zapravo daje oruđe kojim mogu nadgledati svoje građane, ali i političke protivnike, ne samo unutar zemlje, nego i na međunarodnoj razini.

"Uz prava pitanja uspjeli smo doći do mogućnosti kupiti spyware u vrijednosti nekoliko milijuna američkih dolara od tri kompanije, od kojih su dvije bile talijanske, a jedna kineska, kazali su novinari Al Jazeere.

I ne samo što su dobili mogućnost kupnje alata za uhođenje već su im iz kompanija u detalje objasnili kako zaobići zakone, regulative i ne biti uhvaćeni. Najdalje je otišao prvi čovjek jedne od dviju talijanskih kompanija.

"Ako imam kupca u Tanzaniji i on potom daruje kupljeni proizvod nekome u Južnom Sudanu, Iranu ili bilo kome, ne mogu to kontrolirati ili spriječiti, kazao je novinarima neimenovani predsjednik neimenovane talijanske kompanije.

Time je dao do znanja kako se zaobilaze propisi u sličnim slučajevima inače. A to itekako zabrinjava. Također, nisu rekli kad, ali objavit će se s vremenom o kojim kompanijama se točno radi.