Tableti za liječnike i medicinske sestre

Tableti za liječnike i medicinske sestre

Foto: Fotolia

Informatizacija zdravstvenog sustava za Hrvatsku je vječno otvoreno, neraspakirano i nedovršeno pitanje, no iako biste možda pomislili da je drugdje mnogo bolje ulazak Samsunga na to tržište tabletima prilagođenim liječnicima i medicinskim sestrama daje malo drugačiju sliku.

Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona i tableta korejski Samsung tako se odlučio prilagoditi svoj Galaxy Note 10.1 tablet za studente medicine i specijalizante. Ovakva odluka je razumljiva, objašnjavaju u kompaniji, jer tableti omogućuju jednostavno praćenje nastave uz unaprijed „skinute“ aplikacije, dodatno učenje, te jako dobar prikaz anatomije ljudskog tijela i medicinskih detalja koji su im potrebni.

Kako tablet dolazi sa S Pen-om jasno je da i u tome leži velika prednost za sve buduće liječnike i medicinske sestre jer surfanje aplikacijama je uz pametnu olovčicu mnogo jednostavnije.

Analitičari upozoravaju kako je ovo samo naznaka što Samsung zapravo sprema jer se očekuje njegova mnogo veća suradnja s proizvođačima medicinskog softvera i prilagodba postojećih softverskih rješenja bolničkih informacijskih sustava za tablete. Vođenje nadzora pacijenata i vizita, te mnoštvo drugih primjena olakšali bi rad medicinskim sestrama i liječnicima na odjelima, te povećali efikasnost i produktivnost.

Još iz kategorije

U posljednjih šest mjeseci samo jedan rast industrijske proizvodnje EU

U posljednjih šest mjeseci samo jedan rast industrijske proizvodnje EU

19.10.2019. komentiraj

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u kolovozu 2019. godine na razini EU (podaci za Belgiju, Cipar, Austriju i Rumunjsku nisu dostupni) bila 2% manja (u Hrvatskoj 1,7% manja) u odnosu na isti mjesec 2018. godine, što predstavlja već treći uzastopni mjesec pada industrijske proizvodnje. U posljednjih je godinu dana (od rujna 2018. do kolovoza 2019. godine) šest puta zabilježen pad industrijske proizvodnje, dva puta stagnacija, što znači da je samo u četiri mjeseca zabilježen rast industrijske proizvodnje.

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

18.10.2019. komentiraj

Vjerovalo se da će virtualna i proširena stvarnost, poznatija pod skraćenicama VR i AR, biti istinski tehnološki hit na tržištu, ali sve prognoze otprije dvije i tri godine ipak su pogriješile jer svega trećina lidera u tehnološkoj industriji vjeruje da će doći do neke pozitivne promjene.

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

18.10.2019. komentiraj

Ovogodišnju, 21. po redu CARNET-ovu konferenciju za korisnike, koja će se održati od 6. do 8. studenoga u Šibeniku, zaključit će predavanje poznatog hrvatskog fizičara Saše Cecija. U svom predavanju pod nazivom “Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)”, Ceci će sudionicima konferencije približiti znanost te predstaviti kako pomoću tehnologije kvantna i relativistička fizika mogu postati zabavne i svima razumljive.