Novi Linux Kernel 5.8 donosi mnoge novitete

Linus Torvalds najavio je novi Linux Kernel 5.8 i to će se itekako zapamtiti jer riječ je o jednom od najvećih kernela po pitanju hardvera, grafike i drugih nadopuna. Zainteresirani ga mogu preuzeti s Kernel buildsa.

Što se tiče veličine kernela 5.8, otprilike je onolik kao 4.9 iz 2016., kojeg je u to vrijeme Torvalds "okrunio" kao najveći ikad. Dakle, sad je ista priča, nasljednik je stigao. Ipak, vratimo se malo na 4.9 i te izjave, koje se četiri godine kasnije gledaju iz drugačije perspektive.

Naime, iako je 4.9 imao 22 milijuna linija koda, Torvalds danas tvrdi da je bio "umjetno velik", dijelom zbog Greybus driver podsustava, koji je trebao podržavati Googleov projekt Ara, koji nikad nije zaživio, niti se projekt nastavio.

"S 5.8 nema naznaka takvih problema, zbog kojih bi kernel bio veći no što treba biti. Ovaj put se, jednostavno, radi o mnogo utrošenog vremena na razvoj", naglasio je prije nešto više od mjesec dana Torvalds.

Ukratko, svaki put dosad je postojao neki podsustav zbog kojeg bi ukupna veličina kernela bila značajnija no planirano. Ali, kod 5.8 nema ništa slično, zbog čega se ta nadolazeća verzija ne ističe previše. Poanta te verzije je ispraviti što treba ispraviti ili nadopuniti.

Prema svemu što govori Torvalds, čini se da neće ovo biti samo najveći kernel nego i "najispoliraniji" u povijesti Linuxa.

Nije djelovalo kad će sve skupa ispasti baš tako kad je Torvalds u žustrom lipanjskom e-mailu odbio sigurnosnu zakrpu načinjenu od strane inženjerea Amazon Web Servicesa jer je uvidio da bi ona mogla umanjiti performanse nekih aplikacija. Očito je takav e-mail pomogao i Torvalds je na svoj način pronašao bolja rješenja, koja su očito upalila. A sad bismo mogli dobiti kernel koji će biti prekretnica za Linux, u raznim smjerovima.

Detaljnije o odlikama i novitetima vezanima za kernel 5.8 možete proučiti OVDJE.URL članka Novi Linux Kernel 5.8 donosi mnoge novitete