Na poziv HGSS-a HAKOM locirao izvore lažnih SOS signala koji su podigli na noge sve žurne službe

Proteklog vikenda, na poziv Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS-a) stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) sudjelovali su u dvije akcije identificiranja radiofrekvencijskih lokatora, koji se aktiviraju u slučaju nesreće. HGSS Stanica Makarska zaprimila je u subotu, 11. svibnja, informaciju od centra 112 kako se na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj, odašilja signal poziva u pomoć, SOS.

U jutarnjim satima prva ekipa, koju su činili pripadnici Stanice Makarska, izlazi na teren. Nakon izvida dronom, dio članova kreće u potragu po planinarskim stazama. U popodnevnim satima, pridružuje se i tim spašavatelja iz Stanice Split. Kako se radilo o uređaju koji emitira radio valove, u pomoć je pozvan i HAKOM.

U kratkom vremenskom roku, uz pomoć HAKOM-ovih stručnjaka, vozila i opreme,  lociran je izvor SOS signala te je ustanovljeno kako se, srećom, ovom prigodom radilo o ljudskom nemaru. I ova, 12-satna akcija pokazala je dobru suradnju svih žurnih službi koje su uspješno nakon 12 sati privele akciju kraju.

U nedjelju, 12. svibnja, slična situacija ponovila se na području Splita, a prijava je upućivala na brodsku havariju, jer se aktivirao brodski SOS uređaj. Ponovnom brzom akcijom HAKOM-a, na poziv HGSS-a, uređaj je lociran na jahti na vezu u ACI Marini u Splitu. Utvrđeno je kako se radilo o lažnom slučaju uzbunjivanja.

I ovom se prigodom pokazala važnost HAKOM-ove mjerne opreme i mjernih vozila, iako srećom nije bilo ugroze ljudskih života, tvrde u domaćem telekomunikacijskom regulatoru.URL članka Na poziv HGSS-a HAKOM locirao izvore lažnih SOS signala koji su podigli na noge sve žurne službe