MUP: Pokrenute istrage zbog kibernetičkog kriminala

MUP: Pokrenute istrage zbog kibernetičkog kriminala

Foto: Dražen Tomić

Ministarstvo unutarnjih poslova provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je NN osoba počinila kazneno djelo računalne prijevare iz čl. 271. Kaznenog zakona, počinjenog tako da putem interneta širi računalni virus – GVU Trojan koji prilikom instaliranja, korisniku računala onemogući pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanageru) i registryu, a na zaslonu monitora automatski se pojavi lažna poruka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u kojoj je navedeno da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu korisnika kao što je "skidanje" glazbe, dječje pornografije i ostale kriminalne radnje, potvrđeno na izravan upit ICTbusiness.info.

Iz ministarstva kažu da osim toga, u poruci je navedeno da se od korisnika traži da putem "PaySafe" kartice (ili na drugi način koji podrazumijeva anonimnost plaćanja) uplati određeni iznos te da će računalo biti "otključano" u roku od 72 sata od zatražene uplate.

„S vremenom se izgled i sadržaj navedene lažne poruke mijenjao. Osim toga, mijenjao se i virus kao takav s tim da je u biti uvijek riječ o ransomware-u, i to bez obzira radi li se o cryptolockeru, cryptotrojanu ili "običnom" cryptovirusu. Ovo kriminalističko istraživanje provodi se u suradnji s Europolom, s drugim državama EU koje imaju isti ili slični problem. Inače, do sada je zaprimljeno 357 obavijesti sa područja cijele Republike Hrvatske, kojima su građani dojavili pojavu predmetnog virusa. U 65 slučajeva građani su platili traženu otkupninu, čime su oštećeni za iznos od sveukupno 30.500 kuna“, pojašnjavaju u MUP-i.

S obzirom na navedeno, MUP preporuča se da korisnici računala koriste ažurirani antivirusni program te da koriste i ostale oblike zaštite (vatrozid i dr.). Osim toga, prilikom komunikacije e-poštom treba obratiti pozornost na poruke sumnjivog sadržaja jer postoji mogućnost da se otvaranjem takve poruke, prilozima u poruci ili aktiviranjem poveznice u tekstu poruke računalo zarazi spomenutim malicioznim programom.

„Tako npr. prilog u e-poruci može izgledati kao .zip datoteka, a u stvari se radi o programskoj tj. .exe datoteci, koju ni u kom slučaju korisnik ne bi trebao otvoriti i tako ju aktivirati. Budući da do infekcije računala može doći i klikom miša na reklamu (banner) koja se nalazi na web stranici potpuno legalnog portala, potrebno je voditi računa i o ovoj okolnosti“, kažu MUP-ovi stručnjaci.

Poslovni korisnici trebaju biti dodatno na oprezu zbog opasnosti od gubitka baze podataka, pa zato treba voditi računa tko, kako i gdje radi sigurnosnu kopiju (tzv. backup) tih podataka, pojašnjavaju iz MUP-a i zaključuju da su o svemu navedenom u više navrata upozoravao građane, a upozorenje o pojavi crypto ransomware-a koji se širi preko hrvatskih web portala izdao je i Nacionalni CERT, koji je na internetskoj adresi http://www.antibot.hr/index detaljno objasnio na koji način prevenirati ovu situaciju i što učiniti u slučaju inficiranja računala.

 

MUP RH: Nema prave zaštite od ransomwarea

 

MORH pokleknuo - ransomware hara Hrvatskom

Još iz kategorije

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

12.08.2022.

Linux Foundation i Snyk su u partnerstvu napravili izvještaj pod nazivom 'Stanje sigurnosti otvorenog koda' (eng. The State of Open Source Security) i razotkrili podosta zabrinjavajućih informacija vezanih uz zablude koje se tiču 'open sourcea' u prvom kvartalu ove godine.

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

11.08.2022.

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.