Mireo svoj navigacijski softver prodao u Dubai

Mireo svoj navigacijski softver prodao u Dubai

Foto: Dražen Tomić

Hrvatska softverska tvrtka Mireo, poznata po svojim sustavima GPS navigacije (Genius Maps, Mireo DON’T PANIC), isporučitelj je službenih iPhone i Android navigacija za Dubai, Rijad i Dammam. Jedan od uspješnijih domaćih izvoznika softvera, tvrtka Mireo, ovih je dana naručiteljima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji isporučila tri nova programska rješenja za GPS navigaciju i informacije o stanju u prometu.

“Ponosni smo na činjenicu da smo dobili poslove u snažnoj međunarodnoj konkurenciji. Aplikacije koje smo isporučili i koje ćemo nastaviti usavršavati vrlo su korisne u svakodnevnom kretanju gradom iz vrlo praktičnog razloga – vozači točno znaju kojim putem je najbolje ići, jer imaju informaciju o privremenim regulacijama prometa i stanju prometa u stvarnom vremenu. Veliki grad često znači i velike gužve – naše rješenje neće spriječiti prometne gužve, ali će ih sigurno smanjiti. Najvažnije: naša će rješenja spriječiti neplanirano gubljenje vremena velikom broju ljudi”, ističe Leonardo Siladić predsjednik uprave Mirea.

Prema njegovim riječima aplikacija su besplatne te su najpotpuniji izvor kartografskih podataka s informacijama o POI-jima čini ih korisnima i strancima. To što su se odmah po objavi našle među najpopularnijima u trgovinama aplikacijama (Apple App Store, Google Play) dovoljno govori koliko su dobrodošle, ističe Siladić i dodaje da Smart City – Pametni grad je kompleksni projekt, a ove su aplikacije vrlo važan dio tog projekta. Bilo bi dobro razmisliti o sličnim projektima i u Hrvatskoj, zaključuje Siladić.

Vlasti u Dubaiju, Rijadu i Dammamu, u nastojanju da svojim građanima i posjetiteljima omoguće izbjegavanje prometnih gužvi i lakše snalaženje u tim velikim gradovima, odlučile su se na rješenje zasnovano na GPS navigaciji Genius Maps. Genius Maps besplatna je navigacija dostupna i hrvatskim korisnicima na Apple App Store i Google Play.

Tako će svim korisnicima iPhone i Android telefona u Emiratima i Saudijskoj Arabiji biti dostupna besplatna navigacija s najnovijim kartografskim podacima i ažurnim informacijama o stanju prometa. To je posebno značajno u Rijadu i Dubaiju, s obzirom na intenzivne građevinske radove, zbog kojih se često mijenja prometna regulacija, što uzrokuje gužve u prometu.

Navigacija RTA Smart Drive za Dubai dio je ambicioznog projekta Smart City u sklopu priprema za EXPO 2020. “Vjerujemo kako će RTA Smart Drive biti pouzdaniji od Google Maps, jer koristi podatke dobivene od policije i ostalih javnih službi. Koriste se i podaci o planiranim radovima i predviđenim obilaznim cestama, o prometnim nesrećama i dojave od taksista”, ističe Ahmad Hashem Behroozian, direktor Dubai RTA agencije.

“Ove su aplikacije zasnovane na našoj platformi Genius Maps. Radi se o rješenju u cijelosti razvijenom u Hrvatskoj i našem najboljem navigacijskom sustavu. Arhitektura našeg softverskog rješenja omogućila je brzu prilagodbu sustava na arapski jezik i, što je posebno značajno, korištenje mjesnih informacija o stanju u prometu. Brzina isporuke uz strogo ispunjavanje svih zahtjeva bile su ključne za dobivanje ovog posla“, pojašnjava Ivica Siladić član uprave Mirea zadužen za razvoj i istraživanje.

Još iz kategorije

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

22.10.2020. komentiraj

Današnjom objavom rezultata globalnih kompetencija učenika zaokružen je sedmi ciklus OECD-ova istraživanja PISA 2018, u kojem je u proljeće 2018. sudjelovalo 6.609 hrvatskih petnaestogodišnjaka iz 179 srednjih i 4 osnovne škole. Uz čitalačku, matematičku i prirodoslovnu pismenost, čiji su rezultati objavljeni u prosincu 2019., kao dodatna inovativna domena, u koju su se zemlje mogle proizvoljno uključiti, ispitivale su se globalne kompetencije. Hrvatska se u odnosu na ostalih 27 zemalja sudionica smjestila na visoko osmo mjesto u ukupnom poretku, pri čemu su hrvatski učenici ostvarili 506 bodova što je značajno bolji rezultat od prosjeka koji iznosi 474 boda.

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

22.10.2020. komentiraj

Saznanja IBM-ova Instituta za poslovnu vrijednost (IBV) iz kolovoza potvrđuju da su potrošači i dalje zabrinuti zbog pandemije koronavirusa pa ne žele kupovati ono što im nije prijeko potrebno.

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

22.10.2020. komentiraj

Zastupnici pozivaju Europsku komisiju da poduzme mjere predviđene zakonodavstvom EU-a kako bi se zajamčio potpuni vizni reciprocitet između EU-a i SAD-a. Sa 376 glasova za, 269 protiv i 43 suzdržana, Parlament je u danas  usvojio rezoluciju kojom poziva Komisiju da predstavi pravni akt o suspenziji izuzeća od obveze posjedovanja vize za državljane SAD-a, na dvanaest mjeseci, kako je utvrđeno u takozvanom mehanizmu reciprociteta.