Linus Torvalds sebe više ne smatra programerom

Osnivač Linuxa Linus Torvalds više ne drži govore već povremeno daje intervjue i gostuje na konferencijama kao što je bila ona u francuskom Lyonu. Riječ je o Open Source Summit Europe, gdje je Torvalds nanovo istaknuo kako više nije programer, odnosno, da se više ne smatra jednim.

Tako nešto iz njega je uspio izvući njegov sugovornik i veliki prijatelj, Dirk Hohndel, inače glavni čovjek u VMwareu za open source. Dakle, Torvalds mu je bio potpuno iskren, iako, ono što je rekao već je naveo u nešto bližoj prošlosti pri komentiranju činjenice da više ne kodira kao nekad.

"Nitko ne razumije cijeli kernel i to nije ništa strašno. Ali, gledajući patcheve kroz sve ove godine i godine, znam cijelu sliku pa znam i kroz pogled na sami patch je li nešto dobro ili loše. Također, u ovom trenutku jako se zanimam za jedno područje i iznimno sam aktivan u njemu. Riječ je o virtual file sustavu. Uz to, još uvijek znam "baciti pogled" na x86 arhitekturu, a nikad ne propuštam pratiti što se događa s kritičnim pitanjima. No, dok sam se nekad brinuo pratiti sve po zacrtanom rasporedu, danas to više nije slučaj", istaknuo je Torvalds pa spomenuo uz smijeh da je njegov trenutni posao čitanje i pisanje e-mail poruka.

"Uistinu, moj posao je zapravo reći "ne". Netko to mora učiniti i kad developeri čuju da sem rekao "ne", potrude se i naprave bolji posao pri kodiranju", kazao je Torvalds.

Ukratko, on je nešto kao direktor za provjeru kodova unutar Linux operativnog sustava. Jer, to itekako razumije pa može odmah zamijetiti svaku nejasnoću i reagirati na vrijeme. Tako nešto zapravo je počelo prošle godine ili 27 godina otkako je stvorio Linux.

"Potrebne su mi promjene u mom ponašanju i želim se ispričati svima koje sam možda povrijedio njime, a time i udaljio od rada na kernelu", istaknuo je Torvalds u trenucima dok je cijelom svijetu obznanio da se udaljava od programiranja, kodiranja i svega što mogu drugi stručnjaci.URL članka Linus Torvalds sebe više ne smatra programerom