Let na Mars powered by Linux & open source

Let na Mars powered by Linux & open source
DepositPhotos

Pravo malo čudo dogodilo se u ponedjeljak 19. travnja u 3:31 ujutro, kad je Ingeunity, mali NASA-in helikopter postao prva letjelica koja je uspjela poletjeti na drugoj planeti - u ovom slučaju Marsu!

Naime, taj je mali helikopter do Marsa stigao pričvršćen za rover Perseverance i za let koristi kameru, što je manje bitno u ovoj priči. Više je bitno što je Ingeunity softverski pogonjen uz Linux. Ili "open-source" softver, što je iznimna pobjeda njegovih zagovornika. A na razvoju je radilo gotovo 12.000 developera s GitHuba.

Uz to, iza svega stoji NASA, odnosno, njeni inženjeri s programom baziranom na Jet Propulsion Laboratory (FPL) "open-source" F' (čita se F prime) "frameworku". Iznimno postignuće, bez sumnje i velika pobjeda za softver otvorenog koda.

Sami let trajao je 11 minuta i poslužio je kao demonstracija tehnologije na kojoj je NASA radila posljednjih godina. A sami uspjeh  Ingenuityja je ključan, o podacima koji će se dobiti s njegovih letova ovisi čak i otvaranje cijele jedne grane znanosti o svemiru, ali i proširivanje mogućnosti da čovjek doista jednom osnuje koloniju na Marsu.

Da je let Ingenuityja doista veliko postignuće svjedoče i fotografije koje je snimio Perseverance, a prikazuju mali helikopter u letu iznad tla Marsa. K tome, Ingenuity je uspješno poletio, ali se podjednako uspješno i spustio, što je sjajno.

Također, zahvaljujući tom uspjehu, sad se već planiraju putovanja na Veneru ili Saturnov mjesec Titan. A sve jer je 1,8 kilograma teški helikopterčić uspio letjeti na Marsu 40 sekundi, i to na planiranoj visini od tri metra.

Da to nije lako potvrđuje činjenica da Mars ima tek jedan posto gustoće Zemljine atmosfere i time se "briše" prednost u smislu da taj planet ima tek trećinu Zemljine gravitacije. Znanost i tehnologija zajedno uistinu mogu aleko dogurati.