KitKat konačno na više od trećine svih aktivnih Android uređaja

KitKat konačno na više od trećine svih aktivnih Android uređaja

Foto: Google

Android operativni sustav ima mnogo inačica na tržištu i one novije sporije se „uhodavaju“ jer je cijeli niz uređaja za koje treba napraviti prilagodbu, tako da ne čudi što je Android JellyBean (4.1.x, 4.2.x, 4.3) najprisutniji na tržištu s 48,7 posto udjela.

Zanimljivo je ovo pratiti jer Android 5 Lollipop već je ugledao svjetlo dana i trebao bi biti novi hit, ali trenutno čini oko 0,1 posto na tržištu. Dakle, prema brojkama koje su pred nama, bit će hit za otprilike dvije godine! KitKat (Android 4.4) predstavljen je u listopadu prošle godine i čini više od trećine tržišta - 33,9 posto. Ukoliko gledamo pojedinačno, najbolji je. Jer, 4.1.x čini 21,3 posto, 4.2.x čini 20.4 posto i 4.3 čini sedam posto. NO grupno je JellyBean, predstavljen u lipnju 2012. najveći hit.

Nekoliko je faktora zašto se toliko sporo sve to provodi. Treba prije svega znati da postoji oko 20 tisuća različitih Android uređaja, što otežava stvar. Mnogi su niže kvalitete i ne "podnose" novije operativne sustave jer su im "preteški". Zatim, kad Google kreira update, to se ne implementira odmah već proizvođači moraju taj update prilagoditi svojim uređajima i na kraju operateri moraju obaviti testiranja i "pustiti" taj update korisnicima. Primjerice, nije rijetkost da korisnici jedne mreže dobiju update i po mjesec dana prije korisnika neke druge mreže. No to su "čari" fragmentiranosti.

Google je više puta pokušao tome stati na kraj i imati veću kontrolu, ali nije ideja prošla. No proći će vjerojatno ona kojom se želi riješiti starih inačica operativnog sustava. Od 2015. godine davat će dozvole samo onima koji su spremni proizvoditi uređaje s verzijom 4.3 pa na više. Time će se fragmentiranost umanjiti i nećemo imati situaciju kao sad da Gingerbread (2.3.3 - 2.3.7) čini 9,1 posto i Ice Cream Sandwich (4.0.3-4.0.4) 7,8 posto. A i prastari Froyo (2.2) još ima 0,5 posto udjela...

Još iz kategorije

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

23.03.2019. komentiraj

U HGK je danas predstavljen projekt ZOP 2019. koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, naročito kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne.

Održana je treća postaja Maratona karijera

Održana je treća postaja Maratona karijera

22.03.2019. komentiraj

U srijedu 20. ožujka u 16 sati na Hrvatskim studijima u Zagrebu održana je treća postaja Maratona karijera, projekta udruge Studentski informativni kutak. Gostujuće predavačice bile su Kristina Gotovac i Anamarija Virant, a posvetile su se temama komunikacije te influencer marketinga uz što su ispričale i svoj put do uspjeha.