KitKat konačno na više od trećine svih aktivnih Android uređaja

KitKat konačno na više od trećine svih aktivnih Android uređaja

Foto: Google

Android operativni sustav ima mnogo inačica na tržištu i one novije sporije se „uhodavaju“ jer je cijeli niz uređaja za koje treba napraviti prilagodbu, tako da ne čudi što je Android JellyBean (4.1.x, 4.2.x, 4.3) najprisutniji na tržištu s 48,7 posto udjela.

Zanimljivo je ovo pratiti jer Android 5 Lollipop već je ugledao svjetlo dana i trebao bi biti novi hit, ali trenutno čini oko 0,1 posto na tržištu. Dakle, prema brojkama koje su pred nama, bit će hit za otprilike dvije godine! KitKat (Android 4.4) predstavljen je u listopadu prošle godine i čini više od trećine tržišta - 33,9 posto. Ukoliko gledamo pojedinačno, najbolji je. Jer, 4.1.x čini 21,3 posto, 4.2.x čini 20.4 posto i 4.3 čini sedam posto. NO grupno je JellyBean, predstavljen u lipnju 2012. najveći hit.

Nekoliko je faktora zašto se toliko sporo sve to provodi. Treba prije svega znati da postoji oko 20 tisuća različitih Android uređaja, što otežava stvar. Mnogi su niže kvalitete i ne "podnose" novije operativne sustave jer su im "preteški". Zatim, kad Google kreira update, to se ne implementira odmah već proizvođači moraju taj update prilagoditi svojim uređajima i na kraju operateri moraju obaviti testiranja i "pustiti" taj update korisnicima. Primjerice, nije rijetkost da korisnici jedne mreže dobiju update i po mjesec dana prije korisnika neke druge mreže. No to su "čari" fragmentiranosti.

Google je više puta pokušao tome stati na kraj i imati veću kontrolu, ali nije ideja prošla. No proći će vjerojatno ona kojom se želi riješiti starih inačica operativnog sustava. Od 2015. godine davat će dozvole samo onima koji su spremni proizvoditi uređaje s verzijom 4.3 pa na više. Time će se fragmentiranost umanjiti i nećemo imati situaciju kao sad da Gingerbread (2.3.3 - 2.3.7) čini 9,1 posto i Ice Cream Sandwich (4.0.3-4.0.4) 7,8 posto. A i prastari Froyo (2.2) još ima 0,5 posto udjela...

Još iz kategorije

Digitalno društvo za sve

Digitalno društvo za sve

16.10.2019. komentiraj

U Osijeku, u prostoru Gradske četvrti Gornji grad, u četvrtak 10. listopada održan je treći skup „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“, koji su zajednički organizirali Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Predsjedanje prilika za bolju startnu poziciju za gospodarstvo

Predsjedanje prilika za bolju startnu poziciju za gospodarstvo

16.10.2019. komentiraj

„Često je kod predsjedanja naglasak na prilikama za organizaciju događanja, no to je sekundarno. To se ionako redovno radi i to je nešto kratkoročno. Ono što je puno bitnije je utjecanje na politike i što je posebno važno, donošenje proračuna. Sad je naša prilika da utječemo na te elemente kako bismo što bolje gurali naše interese. Tih šest mjeseci je zapravo potencijal stvaranja bolje startne pozicije za naše gospodarstvo u idućih sedam do osam godina,“ rekao je savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić na radnom doručku Ekonomski aspekti predsjedanja RH Vijećem EU održanome danas u Forumu Zagreb u organizaciji HGK i MBA Croatia.

Rješenja za pametni grad

Rješenja za pametni grad

16.10.2019. komentiraj

My Smart City konferencija u zadarskom Kazalištu lutaka 17. i 18. listopada okupit će oko 250 sudionika zainteresiranih za pametna rješenja za pametan grad Zadar, od učenika i srednjoškolaca do pripadnika lokalne ICT zajednice i poduzetnika. Dva konferencijska dana donose bogat program te prezentaciju rješenja nastalih tijekom 24-satnog hackathona.