KitKat konačno na više od trećine svih aktivnih Android uređaja

KitKat konačno na više od trećine svih aktivnih Android uređaja

Foto: Google

Android operativni sustav ima mnogo inačica na tržištu i one novije sporije se „uhodavaju“ jer je cijeli niz uređaja za koje treba napraviti prilagodbu, tako da ne čudi što je Android JellyBean (4.1.x, 4.2.x, 4.3) najprisutniji na tržištu s 48,7 posto udjela.

Zanimljivo je ovo pratiti jer Android 5 Lollipop već je ugledao svjetlo dana i trebao bi biti novi hit, ali trenutno čini oko 0,1 posto na tržištu. Dakle, prema brojkama koje su pred nama, bit će hit za otprilike dvije godine! KitKat (Android 4.4) predstavljen je u listopadu prošle godine i čini više od trećine tržišta - 33,9 posto. Ukoliko gledamo pojedinačno, najbolji je. Jer, 4.1.x čini 21,3 posto, 4.2.x čini 20.4 posto i 4.3 čini sedam posto. NO grupno je JellyBean, predstavljen u lipnju 2012. najveći hit.

Nekoliko je faktora zašto se toliko sporo sve to provodi. Treba prije svega znati da postoji oko 20 tisuća različitih Android uređaja, što otežava stvar. Mnogi su niže kvalitete i ne "podnose" novije operativne sustave jer su im "preteški". Zatim, kad Google kreira update, to se ne implementira odmah već proizvođači moraju taj update prilagoditi svojim uređajima i na kraju operateri moraju obaviti testiranja i "pustiti" taj update korisnicima. Primjerice, nije rijetkost da korisnici jedne mreže dobiju update i po mjesec dana prije korisnika neke druge mreže. No to su "čari" fragmentiranosti.

Google je više puta pokušao tome stati na kraj i imati veću kontrolu, ali nije ideja prošla. No proći će vjerojatno ona kojom se želi riješiti starih inačica operativnog sustava. Od 2015. godine davat će dozvole samo onima koji su spremni proizvoditi uređaje s verzijom 4.3 pa na više. Time će se fragmentiranost umanjiti i nećemo imati situaciju kao sad da Gingerbread (2.3.3 - 2.3.7) čini 9,1 posto i Ice Cream Sandwich (4.0.3-4.0.4) 7,8 posto. A i prastari Froyo (2.2) još ima 0,5 posto udjela...

Još iz kategorije

U prvom tromjesečju ove godine rast BDP-a

U prvom tromjesečju ove godine rast BDP-a

29.05.2020. komentiraj

Prema danas objavljenim podacima DZS-a, bruto domaći proizvod je u prvom tromjesečju 2020. godine realno bio 0,4 posto veći u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine. Tim je rastom nastavljen uzlazni godišnji trend koji kontinuirano traje od trećeg tromjesečja 2014. godine, a dinamika rasta u ovogodišnjemu prvom tromjesečju najsporija je također od trećeg tromjesečja 2014. godine, kada je rast iznosio 0,2 posto. Rast u prvome tromjesečju 2020. godine zabilježen je unatoč poduzetim mjerama u borbi protiv koronavirusa jer su mjere uvedene 19. ožujka, odnosno gotovo na kraju prvoga tromjesečja, pa utjecaj tih mjera nije toliko uočljiv kada je riječ o podacima BDP-a za promatrano tromjesečje.

Slegla se prašina oko Bitcoin halvinga i pokazala novonastale probleme

Slegla se prašina oko Bitcoin halvinga i pokazala novonastale probleme

29.05.2020. komentiraj

Bitcoin halving učinio je svoje i stvari nisu iste kao što su bile prije njega, što se jasno vidi prema manjem broju rudara, hash rateu koji je pao za 25 do 40 posto, ali i po iznimno slaboj brzini generiranja novih blokova.

Igrači potrošili 10,5 milijardi dolara na digitalne igre tijekom travnja

Igrači potrošili 10,5 milijardi dolara na digitalne igre tijekom travnja

29.05.2020. komentiraj

Potrošnja igrača na digitalne igre porasla je za čak sedamnaest posto na godišnjoj razini u travnju ove godine, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila tvrtka SuperData.