KitKat konačno na više od trećine svih aktivnih Android uređaja

KitKat konačno na više od trećine svih aktivnih Android uređaja

Foto: Google

Android operativni sustav ima mnogo inačica na tržištu i one novije sporije se „uhodavaju“ jer je cijeli niz uređaja za koje treba napraviti prilagodbu, tako da ne čudi što je Android JellyBean (4.1.x, 4.2.x, 4.3) najprisutniji na tržištu s 48,7 posto udjela.

Zanimljivo je ovo pratiti jer Android 5 Lollipop već je ugledao svjetlo dana i trebao bi biti novi hit, ali trenutno čini oko 0,1 posto na tržištu. Dakle, prema brojkama koje su pred nama, bit će hit za otprilike dvije godine! KitKat (Android 4.4) predstavljen je u listopadu prošle godine i čini više od trećine tržišta - 33,9 posto. Ukoliko gledamo pojedinačno, najbolji je. Jer, 4.1.x čini 21,3 posto, 4.2.x čini 20.4 posto i 4.3 čini sedam posto. NO grupno je JellyBean, predstavljen u lipnju 2012. najveći hit.

Nekoliko je faktora zašto se toliko sporo sve to provodi. Treba prije svega znati da postoji oko 20 tisuća različitih Android uređaja, što otežava stvar. Mnogi su niže kvalitete i ne "podnose" novije operativne sustave jer su im "preteški". Zatim, kad Google kreira update, to se ne implementira odmah već proizvođači moraju taj update prilagoditi svojim uređajima i na kraju operateri moraju obaviti testiranja i "pustiti" taj update korisnicima. Primjerice, nije rijetkost da korisnici jedne mreže dobiju update i po mjesec dana prije korisnika neke druge mreže. No to su "čari" fragmentiranosti.

Google je više puta pokušao tome stati na kraj i imati veću kontrolu, ali nije ideja prošla. No proći će vjerojatno ona kojom se želi riješiti starih inačica operativnog sustava. Od 2015. godine davat će dozvole samo onima koji su spremni proizvoditi uređaje s verzijom 4.3 pa na više. Time će se fragmentiranost umanjiti i nećemo imati situaciju kao sad da Gingerbread (2.3.3 - 2.3.7) čini 9,1 posto i Ice Cream Sandwich (4.0.3-4.0.4) 7,8 posto. A i prastari Froyo (2.2) još ima 0,5 posto udjela...

Još iz kategorije

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

26.05.2019. komentiraj

Agencija Grayling  proglašena je pobjednikom u kategoriji Public Affairs Consultancy of the Year na gala događaju  SABRE Awards EMEA 2019, održanom u Londonu. Međunarodnoj mreži s 31 uredom u 22 europske zemlje, među ostalim i u Hrvatskoj, odano je priznanje za rast na području Public Affairsa diljem Europe i za uspjeh u  provođenju multi-market aktivnosti za velike međunarodne klijente.

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.