Istraživanje pokazalo da vaš mozak treba predah od virtualnih sastanaka

Istraživanje pokazalo da vaš mozak treba predah od virtualnih sastanaka
DepositPhotos

Microsoft je iskoristio Teams platformu za jedno opsežno istraživanje o zamoru ljudskog mozga u trenucima održavanja virtualnog sastanka za sastankom, što je u vrijeme pandemije koronavirusa postala jedna učestala pojava.

Naravno, saznanja su takva da su ljudi opterećeniji sastancima nego ikad prije. Negativna je to posljedica pandemije i obitavanja u domovima tijekom rada na daljinu. Obzirom da se ne putuje nikamo već se sve može obaviti, u raznim sektorima, online, tako se u radnom vremenu i izvan njega povećao broj virtualnih sastanaka.

Zaključak istraživanja jest da ljudima trebaju stanke iz razloga što mozak treba odmor. Dovoljno je samo malo "stati na loptu" kako ne bi bilo preopterećenja. Naravno, u Microsoftu su svjesni da njihovi alati omogućavaju konstantnu povezanost pa na taj način i mogu biti alat za izazivanje preopterećenja.

Upravo zato osjećaju odgovornost, barem usmjeriti korisnike u to što bi bilo dobro za njihovo i za zdravlje njihovih zaposlenika. Ali, isto tako, u Microsoftu su svjesni da njihovi alati nude mogućnosti uzimanja pauze kroz razne detalje kao planiranje rasporeda, notifikacije samo za određene stvari od potencijalnog interesa i slično.

U ovom konkretnom slučaju, Microsoft Outlook nudi određivanje sastanka unaprijed, što ih svakako može skratiti i stvoriti dovoljno prostora za pauzu između njih.

Ujedno, treba kazati da u Microsoftu nisu sve ovo napravili "na blef" već su proveli testiranje. Sudjelovalo je u njemu 14 volontera, koji su sudjelovali u videokonferencijama i pritom imali EEG uređaj na glavi koji je mjerio aktivnost njihova mozga.

Pokazalo se da desetominutne pauze pomažu u opuštanju i povećavaju koncentraciju dok sastanci, u ovom slučaju njih četiri od pola sata bez ikakve pauze, umanjuju koncentraciju, povisuju razinu stresa i u konačnici utječu na produktivnost.

Više detalja o samom istraživanju i rezultatima pogledajte OVDJE. (https://www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/brain-research)