Istraživanje pokazalo da vaš mozak treba predah od virtualnih sastanaka

Istraživanje pokazalo da vaš mozak treba predah od virtualnih sastanaka

Foto: DepositPhotos

Microsoft je iskoristio Teams platformu za jedno opsežno istraživanje o zamoru ljudskog mozga u trenucima održavanja virtualnog sastanka za sastankom, što je u vrijeme pandemije koronavirusa postala jedna učestala pojava.

Naravno, saznanja su takva da su ljudi opterećeniji sastancima nego ikad prije. Negativna je to posljedica pandemije i obitavanja u domovima tijekom rada na daljinu. Obzirom da se ne putuje nikamo već se sve može obaviti, u raznim sektorima, online, tako se u radnom vremenu i izvan njega povećao broj virtualnih sastanaka.

Zaključak istraživanja jest da ljudima trebaju stanke iz razloga što mozak treba odmor. Dovoljno je samo malo "stati na loptu" kako ne bi bilo preopterećenja. Naravno, u Microsoftu su svjesni da njihovi alati omogućavaju konstantnu povezanost pa na taj način i mogu biti alat za izazivanje preopterećenja.

Upravo zato osjećaju odgovornost, barem usmjeriti korisnike u to što bi bilo dobro za njihovo i za zdravlje njihovih zaposlenika. Ali, isto tako, u Microsoftu su svjesni da njihovi alati nude mogućnosti uzimanja pauze kroz razne detalje kao planiranje rasporeda, notifikacije samo za određene stvari od potencijalnog interesa i slično.

U ovom konkretnom slučaju, Microsoft Outlook nudi određivanje sastanka unaprijed, što ih svakako može skratiti i stvoriti dovoljno prostora za pauzu između njih.

Ujedno, treba kazati da u Microsoftu nisu sve ovo napravili "na blef" već su proveli testiranje. Sudjelovalo je u njemu 14 volontera, koji su sudjelovali u videokonferencijama i pritom imali EEG uređaj na glavi koji je mjerio aktivnost njihova mozga.

Pokazalo se da desetominutne pauze pomažu u opuštanju i povećavaju koncentraciju dok sastanci, u ovom slučaju njih četiri od pola sata bez ikakve pauze, umanjuju koncentraciju, povisuju razinu stresa i u konačnici utječu na produktivnost.

Više detalja o samom istraživanju i rezultatima pogledajte OVDJE. (https://www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/brain-research)

Još iz kategorije

Znanstvenici utvrdili da igranje videoigara ne poboljšava mentalne sposobnosti

Znanstvenici utvrdili da igranje videoigara ne poboljšava mentalne sposobnosti

24.06.2021.

Sveučilište Ontario iz Kanade došlo je do zanimljivih saznanja, a pokazuju da nema istine u tvrdnjama kako nekoliko minuta igranja videoigara koje iziskuju rješavanje problema, logičko razmišljanje i općenito naprezanje moždanih, može poboljšati mentalne sposobnosti, sposobnost zaključivanja, verbalne vještine i pamćenje.

NEM Dubrovnik 2021. predstavlja prve govornike

NEM Dubrovnik 2021. predstavlja prve govornike

24.06.2021.

Čekanje je završeno! Nakon godine ispunjene virtualnim sastancima, NEM Dubrovnik 2021. ponovno će na jednom mjestu okupiti vodeće osobe iz svjetske i europske TV industrije. Krajem ljeta, od 6. do 9. rujna 2021. glavna tema u Hotelu Dubrovnik Palace bit će budućnost medija,  najnovija dostignuća i brojne mogućnosti koje su se pojavile nakon godine koja je uvelike utjecala na TV industriju.

Hrvatska ubrzala rast na ljestvici inovacija u 2021. u EU

Hrvatska ubrzala rast na ljestvici inovacija u 2021. u EU

23.06.2021.

Europska komisija objavila Europsku ljestvicu uspjeha u inoviranju za 2021., koja pokazuje da se diljem EU-a povećava uspješnost u području inovacija.  Od 2014. uspješnost u području inovacija u prosjeku se povećala za 12,5 %. Zabilježena je kontinuirana konvergencija unutar EU-a, pri čemu rezultati u niže rangiranim zemljama rastu brže od onih u uspješnijima pa se smanjuju razlike u inovacijskim rezultatima među državama članicama.