iPhone: dobro govori rukama i perfektno se služi smiješkom!

iPhone: dobro govori rukama i perfektno se služi smiješkom!

Ako ste svojem iPhoneu oduvijek željeli rukama pokazati što od njega želite, strpite se još samo malo, naime PointGrab tvrtka koja je specijalizirana za izradu softvera koji uz pomoć kamere na mobilnim telefonima prepoznaje geste i pokrete ruku, kojeg su do sada u svojim proizvodima koristile tvrtke poput Samsunga, Acera i Fujitsua, objavila je dostupnost razvojnog paketa (Software Development Kit - SDK) koji će iste mogućnosti osigurati i za Appleovu iOS platformu.

Paket omogućuje da programeri u svoje aplikacije jednostavno uključe mogućnost prepoznavanja gesti i pokreta rukama te ih vežu uz određene funkcionalnosti - poput npr. zumiranja i okretanja sadržaja, odgovaranja na telefonski poziv, gašenja ili stišavanja alarma za buđenje, upravljanja likovima u igrama i slično.

Tako svaki mobilni telefon dobiva mogućnosti slične Microsoftovom dodatku "Kinect" za popularnu Xbox igraću konzolu. Da ne bi sve ostalo na riječima korisnici sustav već mogu vidjeti u akciji na temelju dvije dostupne aplikacije. Prva se zove CamMe, a riječ je o kameri za iPhone koja omogućuje slikanje "na daljinu" bez potrebe za korištenjem timera za vremensku odgodu snimanja.

Sve što treba napraviti jest mahnuti mobitelu kojeg ste postavili na optimalno mjesto s kojeg želite slikati, a on će taj pokret vidjeti i prepoznati kao direktivu da snimi sliku. Sve što nakon mahanja treba napraviti jest nasmiješiti se i - voila - slika je snimljena! Aplikacija je dostupna putem Apple App storea te se može preuzeti ovdje.

Druga aplikacija se još uvijek nalazi u testnoj inačici, a riječ je o igri koja simulira korištenje luka i strijele tako da korisnik ispred kamere mobitela "nateže" zamišljene strelice na zamišljenom luku.