INFOGRAFIKA: U kojim zemljama je najveća razlika između plaća žena i muškaraca

Neravnopravnost spolova goruća je tema u razvijenim zemljama svijeta, a posebno se ističe ona vezana za mjesečna primanja kod muškaraca i žena. S obzirom da slabiji i ljepši spol rjeđe dobije priliku za plaćenije i bolje pozicije, razlika u primanjima statistički jasno odskače u korist muškaraca.

Stoga je OECD u svom godišnjem izvještaju odlučio još jednom upozoriti na problem tako što je pokazao postotke u kojima se razlikuju primanja muškarca od onih kod žena.

Na prvom mjestu u 2016. godini bila je uvjerljivo Južna Koreja, gdje muškarci u prosjeku zarađuju 36,7 posto više nego žene. Zato je tijekom Dana žena ove godine i bilo toliko prosvjeda u toj azijskoj zemlji.

Ništa mirnije nije bilo ni u Japanu, koji se nalazi na drugom mjestu. Tamo muškarci prosječno zarađuju 25,7 posto više nego žene. Slijedi Čile s razlikom od 21,1 posto, potom iznenađujuće Kanada s razlikom od 18,2 posto, Sjedinjene Američke Države s razlikom od 18,1 posto, Velika Britanija s razlikom od 16,8 posto...

Na posljednjem mjestu je Grčka sa samo 4,5 posto razlike i ispred nje je Italija s 5,6 posto razlike.URL članka INFOGRAFIKA: U kojim zemljama je najveća razlika između plaća žena i muškaraca