INFOGRAFIKA: Gramofonske ploče su ponovno u trendu

Digitalno doba promijenilo je navike konzumenata glazbe pa su neki formati otišli u prošlost, ali “vinilke” ili gramofonske ploče nastavljaju rast. Taj “retro” format poželjan je ponajprije zbog onoga što predstavlja - jedinstveno iskustvo.

Kolekcionari će posebno posegnuti za njima jer ploče u fizičkom smislu ostavljaju odličan dojam, autori će se često potruditi ukrasiti ih na poseban način pa imaju vrijednost onima koji ih posjeduju. Drugi fizički formati nisu uspjeli u bitki za takav dojam i zato su iščeznuli.

Primjerice, u prošloj godini samo na području Sjedinjenih Američkih Država prodano ih je 27,5 milijuna, što je rast od 46 posto na godišnjoj razini. Ukupno, ploče čine 27 posto svih prodanih albuma u Americi. No, kad se u "jednadžbu" uvrsti digitalni segment, tad ploče čine 3,7 posto.

A još prije desetak godina prodavalo se manje od pet milijuna ploča, što zorno pokazuje koliko se situacija promijenila iako je riječ o formatu starom više od pola stoljeća.URL članka INFOGRAFIKA: Gramofonske ploče su ponovno u trendu