Inflacija i dalje ispod 1 posto

Inflacija i dalje ispod 1 posto

Foto: DepositPhotos

U rujnu je godišnji rast potrošačkih cijena (0,8%) ostao isti kao i prethodnoga mjeseca. Pritom je godišnji rast cijena zabilježen kod prerađenih prehrambenih proizvoda, energije, usluga i industrijskih proizvoda bez prehrane i energije, dok je godišnji pad cijena zabilježen samo kod cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda.

Cijene prerađenih prehrambenih proizvoda koje čine 23,4% potrošačke košarice ujedno su bile najjači inflatorni izvor te su izravno utjecale na 76% godišnjega rasta indeksa potrošačkih cijena u rujnu. Drugi su najveći inflatorni izvor bile cijene usluga koje rastu stabilnom stopom iznad jedan posto tijekom cijele ove godine (u rujnu 1,2%). S druge strane, cijene energije koje su bile najvažniji inflacijski izvor u rujnu prošle godine (s rastom od 5,3%), u ovogodišnjem su rujnu bile znatno manje intenzivne (0,2%) zbog pada cijena goriva i maziva za osobna vozila (-4,5%) i tekućih goriva (-9,4%), iako su cijene ostalih vrsta energije rasle nešto brže nego prošle godine (najveći rast imale su cijene krutih goriva (11,8%) i plina (2,6%)).

U prosjeku prvih devet mjeseci ove godine vidljivo je da su deflacijski pritisci bili jači nego u istom razdoblju prošle godine, a izvirali su iz cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda i cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Najveća je razlika u odnosu na prošlu godinu vidljiva upravo kod cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda koje su ove godine pale za 4,1%, dok su u istom razdoblju prošle godine rasle za 0,9%. Na to je utjecaj imalo i ovogodišnje smanjenje stope PDV-a na svježu hranu koja je uključena u ovu skupinu proizvoda.

Istodobno, cijene energije rasle su sporije za 2,6 postotnih bodova, a jedino su brže nego prošle godine rasle cijene prerađene hrane (za pola postotnoga boda). Rezultanta je takvih kretanja cijena spomenutih grupa proizvoda i usluga niža prosječna inflacija potrošačkih cijena tijekom prvih devet mjeseci za 0,8 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

21.11.2019. komentiraj

Hrvatska gospodarska komora i ove je godine dodijelila nagradu Zlatna kuna koja je večeras dodijeljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i tako je u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Pirić Montage, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Nanobit, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Cedevita. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Zagrebačka banka, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje. Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Rasco, a u kategoriji Post startup tvrtki Diversitas IT sustavi.

Usporavanje rasta robne razmjene EU

Usporavanje rasta robne razmjene EU

21.11.2019. komentiraj

Europska je unija u prvih devet mjeseci, unatoč globalnom usporavanju i rastućem protekcionizmu, ostvarila tek nešto niže godišnje stope rasta izvoza i uvoza nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost izvoza je povećana 3,6%, a uvoza za 4,9%. Pritom su kretanje tečaja eura prema dolaru i ostalim valutama vezanim uz dolar te kretanje cijene sirove nafte na globalnom tržištu imali suprotan utjecaj na ostvarena kretanja.

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

21.11.2019. komentiraj

Slack nastavlja pad i lako je moguće da će ga Microsoft sa svojim Teams u konačnici uništiti, barem što se tiče borbe za vrh i ozbiljnijeg načina poslovanja. Jer, kompanija ne samo što ima manje korisnika na dnevnoj razini, a riječ je o deset milijuna u odnosu na 13 milijuna Teamsa, već se osjeti pad i po pitanju cijene dionica.