Inflacija i dalje ispod 1 posto

Inflacija i dalje ispod 1 posto

Foto: DepositPhotos

U rujnu je godišnji rast potrošačkih cijena (0,8%) ostao isti kao i prethodnoga mjeseca. Pritom je godišnji rast cijena zabilježen kod prerađenih prehrambenih proizvoda, energije, usluga i industrijskih proizvoda bez prehrane i energije, dok je godišnji pad cijena zabilježen samo kod cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda.

Cijene prerađenih prehrambenih proizvoda koje čine 23,4% potrošačke košarice ujedno su bile najjači inflatorni izvor te su izravno utjecale na 76% godišnjega rasta indeksa potrošačkih cijena u rujnu. Drugi su najveći inflatorni izvor bile cijene usluga koje rastu stabilnom stopom iznad jedan posto tijekom cijele ove godine (u rujnu 1,2%). S druge strane, cijene energije koje su bile najvažniji inflacijski izvor u rujnu prošle godine (s rastom od 5,3%), u ovogodišnjem su rujnu bile znatno manje intenzivne (0,2%) zbog pada cijena goriva i maziva za osobna vozila (-4,5%) i tekućih goriva (-9,4%), iako su cijene ostalih vrsta energije rasle nešto brže nego prošle godine (najveći rast imale su cijene krutih goriva (11,8%) i plina (2,6%)).

U prosjeku prvih devet mjeseci ove godine vidljivo je da su deflacijski pritisci bili jači nego u istom razdoblju prošle godine, a izvirali su iz cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda i cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Najveća je razlika u odnosu na prošlu godinu vidljiva upravo kod cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda koje su ove godine pale za 4,1%, dok su u istom razdoblju prošle godine rasle za 0,9%. Na to je utjecaj imalo i ovogodišnje smanjenje stope PDV-a na svježu hranu koja je uključena u ovu skupinu proizvoda.

Istodobno, cijene energije rasle su sporije za 2,6 postotnih bodova, a jedino su brže nego prošle godine rasle cijene prerađene hrane (za pola postotnoga boda). Rezultanta je takvih kretanja cijena spomenutih grupa proizvoda i usluga niža prosječna inflacija potrošačkih cijena tijekom prvih devet mjeseci za 0,8 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Još iz kategorije

Uskoro novi SoMo Borac 2020

Uskoro novi SoMo Borac 2020

03.07.2020. komentiraj

I ove godine održat će se najvažnija dodjela nagrada u regiji - SoMo Borac 2020. Kao i do sada, nagrada će se dodijeliti za vrijeme Weekend Media Festivala koji se ove godine održava od 24. do 27. rujna u Rovinju.

Glas poduzetnika tvrdi da je Vlada nedjelovanjem otjerala povremeni prijevoz putnika u propast

Glas poduzetnika tvrdi da je Vlada nedjelovanjem otjerala povremeni prijevoz putnika u propast

03.07.2020. komentiraj

Inicijativa povremenog prijevoza putnika i udruga Glas poduzetnika su se mjesecima borile za spas ove izuzetno važne djelatnosti, ali nebriga Vlade je presudila hrabrim i vrijednim poduzetnicima od kojih će mnogi završiti u stečaju.

Huawei pokreće globalno natjecanje za developere kako bi potaknuo razvoj aplikacija nove generacije

Huawei pokreće globalno natjecanje za developere kako bi potaknuo razvoj aplikacija nove generacije

03.07.2020. komentiraj

Huawei poziva programere iz cijelog svijeta da sudjeluju u natjecanju za Huawei Mobile Services aplikacije - AppsUp. Cilj događanja je okupiti najbolje programere iz cijelog svijeta, kao i pružiti im platformu kojom će pokazati svoja znanja.