Inflacija i dalje ispod 1 posto

Inflacija i dalje ispod 1 posto

Foto: DepositPhotos

U rujnu je godišnji rast potrošačkih cijena (0,8%) ostao isti kao i prethodnoga mjeseca. Pritom je godišnji rast cijena zabilježen kod prerađenih prehrambenih proizvoda, energije, usluga i industrijskih proizvoda bez prehrane i energije, dok je godišnji pad cijena zabilježen samo kod cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda.

Cijene prerađenih prehrambenih proizvoda koje čine 23,4% potrošačke košarice ujedno su bile najjači inflatorni izvor te su izravno utjecale na 76% godišnjega rasta indeksa potrošačkih cijena u rujnu. Drugi su najveći inflatorni izvor bile cijene usluga koje rastu stabilnom stopom iznad jedan posto tijekom cijele ove godine (u rujnu 1,2%). S druge strane, cijene energije koje su bile najvažniji inflacijski izvor u rujnu prošle godine (s rastom od 5,3%), u ovogodišnjem su rujnu bile znatno manje intenzivne (0,2%) zbog pada cijena goriva i maziva za osobna vozila (-4,5%) i tekućih goriva (-9,4%), iako su cijene ostalih vrsta energije rasle nešto brže nego prošle godine (najveći rast imale su cijene krutih goriva (11,8%) i plina (2,6%)).

U prosjeku prvih devet mjeseci ove godine vidljivo je da su deflacijski pritisci bili jači nego u istom razdoblju prošle godine, a izvirali su iz cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda i cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Najveća je razlika u odnosu na prošlu godinu vidljiva upravo kod cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda koje su ove godine pale za 4,1%, dok su u istom razdoblju prošle godine rasle za 0,9%. Na to je utjecaj imalo i ovogodišnje smanjenje stope PDV-a na svježu hranu koja je uključena u ovu skupinu proizvoda.

Istodobno, cijene energije rasle su sporije za 2,6 postotnih bodova, a jedino su brže nego prošle godine rasle cijene prerađene hrane (za pola postotnoga boda). Rezultanta je takvih kretanja cijena spomenutih grupa proizvoda i usluga niža prosječna inflacija potrošačkih cijena tijekom prvih devet mjeseci za 0,8 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Još iz kategorije

Globalna potrošnja na pametna rješenja za domove u 2021. će stići doseći 123 milijarde dolara

Globalna potrošnja na pametna rješenja za domove u 2021. će stići doseći 123 milijarde dolara

28.07.2021.

Globalna potrošnja na pametna rješenja za domove u ovoj će godini stići do 123 milijarde američkih dolara, navodi Strategy Analytics. Osjetan je to oporavak u odnosu na prošlu godinu, kad je zbog pandemije koronavirusa potrošnja bila na nešto niže od stotinu milijardi dolara.

Nastavak razvoja jednostavne mobilnosti električnim romobilima

Nastavak razvoja jednostavne mobilnosti električnim romobilima

28.07.2021.

Prvi sustav lansiran je još 2019. godine kao pilot projekt u Zadru gdje, a sustav je sa pet narastao na osam stanica. Od prošle godine Dash e-romobile možete unajmiti u Crikvenici, Selcu i Biogradu, a ove godine mreža je narasla na čak 15 gradova i općina u Hrvatskoj. Flota broji 500 romobila, a više od 30.000 registriranih korisnika govore u prilog činjenici da se ovdje ne radi o trendu za jednu sezonu, već o puno dugoročnijoj priči.

Pokreće se projekt digitalnog eura

Pokreće se projekt digitalnog eura

27.07.2021.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) odlučilo je pokrenuti fazu istrage digitalnog euro projekta. Nakon odluke, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe pridružio se sastanku, čestitao Upravnom vijeću i izrazio punu potporu projektu.