Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura. Pritom je iz tzv. sredstava za oporavak Hrvatskoj dodijeljeno 9,4 milijardi eura od čega je oko tri četvrtine bespovratno, dok su ostatak zajmovi.  Ova sredstva moći će se koristiti tijekom 2021., 2022. i 2023. godine temeljem programa oporavka koji treba izraditi.

Takav iznos predstavlja izniman potencijal za oporavak i nastavak rasta gospodarstva u narednim godinama u situaciji kada se zbog prisutne situacije očekuje pad BDP-a u ovoj godini od približno 10 posto, veliki pritisak na javne financije te rast javnog duga.

Što se tiče fondova EU iz kojih su se sredstva povlačila i u prethodnoj financijskoj perspektivi, Hrvatska je tijekom ovih pregovora uspjela dobiti dodatnih 500 milijuna eura od čega je 100 milijuna eura za poljoprivredu, a 400 milijuna za regionalni razvoj što se također može smatrati velikim uspjehom hrvatskog pregovaračkog tima.

U ukupnom budžetu EU, uz višegodišnji financijski okvir od 1074 milijarde eura, odobren je i paket za oporavak iz instrumenta sljedeće generacije u iznosu od 750 milijardi eura.URL članka Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna